(FOTO) Na Lentu nov drevored gledičevk: 35 dreves za 30 let MKC Maribor

Nina Ambrož Nina Ambrož
15.12.2023 16:17

Mladinski kulturni center Maribor je z donatorji zbral denar za drevored s 35 trnatimi gledičevkami na nabrežju Drave

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V središču dogodka so bili donatorji dreves, ki so se sprehodili po še vedno nedokončanem nabrežju Drave.
Andrej Petelinšek

Z novim drevoredom na Lentu od Strme ulice do Sodnega stolpa je Mladinski kulturni center (MKC) Maribor zabeležil 30-letnico svojega delovanja, ki se zaokrožuje decembra. Vrhunec praznovanja, ki poteka že vse leto, so pripravili danes z otvoritvijo drevoreda na Lentu in virtualno kulturno prireditvijo v Sodnem stolpu. V središču dogodka so bili donatorji dreves, ki so se sprehodili po še vedno nedokončanem nabrežju Drave. Na drevesa vrste trnata gledičevka, ki so jih zasadili že prej, so namestili lesene tablice s svojimi imeni in se ob njih fotografirali. Čeprav so zasadili 35 dreves, so akcijo poimenovali 30 dreves za 30 let MKC Maribor.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

"Želja, da bi naredili nekaj trajnostnega, se je oblikovala že zgodaj. Zadali smo si, da bi nekje na območju Mestne občine Maribor zasadili 30 dreves," je povedala Lina Valant Sičanović, strokovna sodelavka iz MKC Maribor, in se zahvalila sodelavcem ter občini, da je sprejela njihovo pobudo. K sodelovanju in nakupu dreves so povabili javne zavode, podjetja in posameznike, s katerimi delijo podobne vrednote o čim bolj zelenem okolju in medgeneracijsko povezanem prostoru. Nad odzivom in ciljem, ki so ga presegli za pet dreves, so navdušeni in so ga veseli.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Med donatorji so mariborske kulturne institucije, nekaj zasebnih podjetij in posameznikov. "Trnate gledičevke niso samo lepe, ampak so vsesplošno uporabne. Plodovi so uporabni v prehrani in zdravilstvu, les je primeren za predelavo. Drevo sodi med medonosne rastline," je pojasnila Lina Valant Sičanović.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

"Nova drevesa bomo vnesli v aplikacijo MapMyTree, ki je zaživela pod okriljem Evropske komisije za okolje in predstavlja števec vseh na novo zasajenih dreves v Evropski uniji," napoveduje MKC Maribor in obljublja, da bodo spremljali rast dreves na Lentu. Bodo pa za to, da dosežejo razsežnost, potrebovala več desetletij. Župan Saša Arsenovič pa je dejal, da povzema besede avtorja, ki ga ne pozna, a jih je ponotranjil: "Tisti, ki sadi drevesa, vedoč, da nikoli ne bo sedel pod njihovo senco, razume smisel življenja." Dodajamo, to je rekel Tagore.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta