(FOTO) Novi glamping v Mariboru: Prenočitev v gnezdih s pogledom na gozd, ki je prepričala tudi dame v petkah

26.10.2021 06:06
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri izdelavi Nesting resorta so uporabili samo slovenski les. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Na Zavodu za turizem Maribor opažajo, da so glampingi v zadnjem času ena najbolj priljubljenih oblik nastanitve tako med domačimi kot med tujimi gosti. "Gre za obliko nastanitve z dodano vrednostjo, doživetje, ki omogoča še posebej tesen stik z naravnim okoljem in tako predstavlja odmik od množičnega turizma. Slovenska turistična organizacija strateško usmerja in spodbuja razvoj prav takšnih turističnih produktov: butičnih (v smislu edinstvenosti, ne luksuza), petzvezdičnih (visokokakovostnih, avtentičnih, z močno izraženo izkustveno in osebno noto), trajnostno naravnanih in po meri posameznika," so sporočili.

Domači gostje izkoristijo turistične bone

Po neuradnih podatkih posameznih ponudnikov so domači gostje bivanje v glampingu pogosto izbrali zaradi možnosti plačila s turističnimi boni in tako izkoristili priložnost za oddih, ki ga sicer ne bi izbrali, še pojasnjujejo. "Prav gotovo so k izbiri glampingov, turističnih kmetij, apartmajev na podeželju in kampov v veliki meri vplivale tudi epidemične razmere."

Bogdan Mak, lastnik posestva Sončni raj, v enem izmed gnezd Foto: Sapo BIZJAK
Sašo Bizjak

V Mariboru in njegovi okolici imamo kar nekaj glampingov: Čokoladno vas, Chateau Ramšak, Panorama glamping Visole, Naturasort Holiday Houses, Glamping The Woods of Sinic in Glamping Pec, so jih našteli v Zavodu za turizem Maribor in dodali, da sta primerljivi nastanitvi tudi Chalets Toplak in Zelena vas Ruševec. Pred časom pa se je glamping ponudbi pridružilo tudi posestvo Sončni raj v Vodolah, ki je znano predvsem zaradi zip lina Čebelji let in Fontane vina. Gostom po novem omogočajo tudi, da na posestvu prespijo. Za zdaj v treh hišicah in dveh šotorih, lastnik Bogdan Mak pa že razmišlja o dodatnih kapacitetah in ne skriva, da je ponudba namenjena tudi obiskovalcem fontane, ki bi morda spili kakšen kozarček preveč.

​Les s kmetije in okoliških domačij

Pri izdelavi 16 kvadratnih metrov velikih hišk Nesting resorta, kot se imenuje novi glamping, se je Mak zavezal, da bodo uporabili samo slovenski les. "Uporabili smo izključno konstrukcijski les iz Mozirja. Že petnajst let delamo z Žago Tiples in tudi na kmetiji je ves les od njih," je povedal. Vse pohištvo v hiškah in vsi lestenci, tudi tisti v skupnih prostorih, so izdelani iz lesa, ki je zrasel na kmetiji. Od dreves, ki so jih podirali v preteklih letih in shranili ter posušili. Gre za odslužen les jablan, hrastov in bukev, ki so rasle na parkiriščih. "To našim hiškam da dušo. Zaradi tega smo drugačni, vse smo delali sami," je ponosen Mak.

Gostje lahko za zdaj prespijo v treh hišicah in dveh šotorih.
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

​Nad hiškami se teraso višje nahajajo skupni prostori, jedilnica na prostem in ogrevane kopalnice s prho ter moško in žensko stranišče. Jedilne mize so izdelane iz lesa starih preš, ki so jih okoliški prebivalci nameravali skuriti, "mi pa smo jim dali drugo življenje". Stoli so iz reciklirane plastike. Lastniku se zdi prav, da uporabijo material, ki je enkrat že bil uporabljen.

Drugačna pot

Ko so na posestvu Sončni raj razmišljali, v katero smer iti pri razvoju kmetije, se niso mogli poistovetiti z glampingom kot neke vrste glamuroznim kampiranjem, pravi sogovornik. "Če si ogledamo najbolj znane in prepoznavne glampinge po svetu in v Sloveniji, ti resda ponujajo razkošje - angleško travico, najboljšo televizijo, wi-fi, jacuzzi. Strinjam se, da je smiselna uporaba vode, ne morem pa se sprijazniti s tem, da nekdo naredi naravno okolje, v katerega doda plastični masažni bazen." Zato je na svoji kmetiji ubral drugačno pot. "Glamurozno kampiranje v naravi mi pomeni to, da vidiš, kako raste trava. Naši travniki so večino leta nepokošeni, da lahko v njih živali najdejo zatočišče. Urejene so zgolj hojnice." Ker posestvo ni ograjeno, je verjetnost, da bodo gostje opazili kakšno srno, precej velika.

Mize v jedilnici so izdelane iz lesa starih preš, ki so jih okoliški prebivalci nameravali skuriti.
Sašo Bizjak
Sanitarije so ogrevane. Tudi za hladne, zimske mesece že imajo rezervacije.
Sašo Bizjak

"Poglejmo živali, kaj potrebujejo. Imajo gnezdo, v njem pa zavetje, streho, nekaj malega za pojesti in možnost počitka. To nam je bilo všeč, zato smo se odločili, da gremo v smeri gnezdenja." Hišice zato imenujejo kar gnezda in prepričani so, da je v njih dovolj komforta: klima za hlajenje in ogrevanje, hladilnik, udobne postelje, mizica znotraj in zunaj, zračna terasa. Sanitarije so skoncentrirali na enem mestu, ki je nekoliko odmaknjeno od hišic. Zajtrk lahko gostom postrežejo v hiško ali ga jedo v jedilnici, kjer je bolj intimno okolje. Če se želijo odpraviti na izlet, si lahko izposodijo kolesa, že prihodnje leto nameravajo v najem ponuditi električna.

Pomanjkljivosti in prednosti

Prvi gostje so bili Slovenci. Mak pojasnjuje, da so iskali nekoliko drugačen prostor za teambuilding in ga našli pri njih. "Gostje so prišli že iz vse Slovenije in so nam dali realno oceno. Šlo je za zahtevne goste, ki so v podobnih ambientih že bivali. Za največji manko se je izkazala potreba po vodi, kam oditi na kopanje." Zato namerava že prihodnje leto urediti predvidoma naravni plavalni bazen in ga umestiti pod parkiriščem.

Kot največjo prednost prenočišč Mak izpostavi nekaj, za kar je sprva mislil, da se bo izkazalo kot pomanjkljivost. "Pogled na gozd, na zelenje. Na začetku smo bili v dvomih in smo se spraševali, ali bo gostom všeč, da nimajo pogleda na kakšne hribe." A so bili deležni zelo pozitivnega odziva. Gostje se lahko sprehodijo do potoka, si namočijo noge, hodijo po travi, razlaga in dodaja, da sta v ceno prenočitve všteti tudi uporaba zip lina in fontane vina.

Sašo Bizjak

Prenočitvene kapacitete so namenoma začeli tržiti v drugi polovici leta, "da si pridobimo izkušnje in se čez zimo pripravimo na polno obratovanje prihodnje leto". Ker so gnezda ogrevana, je v njih mogoče bivati tudi čez zimo. Na to so v Sončnem raju pripravljeni in že imajo rezervacije za sredino januarja. Tudi sanitarije so ogrevane.

Ne želi nasičenosti

Na kmetiji je še dovolj prostora za dodatne bivalne enote, nikakor pa si lastnik ne želi prevelike zasičenosti. "Ideja je, da imamo v naslednjih treh letih deset enot, dodali bi še dve hiški in tri šotore." Šotori so se izkazali precej zanimivi za družine z otroki, ki nimajo ambicij kupiti lastnega šotora ali bi želeli preizkusiti to izkušnjo. So pa šotori, vpeti med drevesa, že prepričali tudi "dame v petkah". Mak se spominja skupine gostij, ki so sprva nameravale prenočiti v hiškah, a so po ogledu šotorov spremenile odločitev, sezule petke in jim sploh ni bilo težko zlesti v šotor po platneni lestvi. Pri lokaciji šotorov so pazili, da so ti dovolj oddaljeni od ustaljenih poti, po katerih ponoči hodijo srne, skoraj zagotovo pa jih bodo gostje lahko opazovali, morda videli celo kakšno lisico.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta