(FOTO) Ob dnevu upora proti okupatorju v Mariboru se je podžupan Medved poklonil upornikom in dejal, da si želi enotnost in razvoj

N.A.
26.04.2022 12:10

"V času, ko bi se morali veseliti ponovnega odprtja in ozdravitve družbe, smo priča poskusom novih delitev naroda, ki je že večkrat pustilo velike travme in trpljenje. Medtem ko s strahom pogledujemo proti vzhodu, želim, da bomo v prihodnje sposobni enotnega delovanja in razvoja," je na prireditvi v Volkmerjevem prehodu povedal Samo Peter Medved.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor NAPAST

Ob državnem prazniku - dnevu upora proti okupatorju, 27. aprilu, in spominskem dnevu Mestne občine Maribor je danes dopoldan v Volkmerjevem prehodu v središču Maribora potekala prireditev v spomin na prvo uporniško akcijo mariborskih domoljubov.

Kulturni program so pripravili dijaki Prve gimnazije Maribor. "Danes si težko predstavljamo, kako je bilo živeti v Mariboru v začetku leta 1941, ko so v Evropi pod nemško okupacijo padale države ena za drugo. Bilo je le vprašanje časa, kdaj bo nemški vojaški stroj napadel tudi Kraljevino Jugoslavijo. To se je zares zgodilo 6. aprila 1941. Že dva dni kasneje je nemška vojska zasedla Maribor in po enem tednu so bili vsi napisi v mestu zamenjani z nemškimi, ukinjene so bile vse slovenske šole, izvedene so bile prve množične aretacije in v Meljski vojašnici so uredili taborišče," so povzeli zgodovinske trenutke. "29. aprila je prišlo do prvega upora. Okoli 5. ure zjutraj so mariborski mladinci na tem mestu (Volkmerjevem prehodu, op.p.) z bencinom polili dva nemška civilna avtomobila in ju zažgali. Danes se nam to morda ne zdi kaj posebnega, ampak poskušajte si predstavljati Maribor takrat. Policijske enote so začele z aretacijami in okoli 60 so jih odpeljali na zaslišanje. Od mladeničev, ki so izvedli akcijo, je bil ujet le Bojan Ilich. Na prostost so jih izpustili šele, ko so poravnali škodo za uničene avtomobile, uvedena pa je bila tudi policijska ura. Storilcev niso nikoli odkrili. Kljub temu glavni organizatorji Bojan Ilich, Ljubo Tarkuš in Avgust Greif vojne niso preživeli." V spomin na ta dogodek od leta 1975 v Volkmerjevem prehodu stoji spomenik arhitekta Branka Kocmuta. 

Slavnostni govornik Samo Peter Medved, podžupan Maribora, je pozdravil dr. Marjana Žnidariča, predsednika Združenja borcev za vrednote NOB, veterane in ostale zbrane. Povedal je: "Potem ko je Adolf Hitler obiskal Maribor in ukazal ponemčenje, je pustil Mariborčanke in Mariborčane v novi temni prihodnosti. Dogodek, ko so zavedni mladinci požgali dva okupatorjeva avtomobila, poznamo kot prvo organizirano akcijo proti okupatorju na slovenskih tleh v času druge svetovne vojne. Kar pri tem dejanju občudujem, ni samo pogum. Pri rosnih letih so mladinci tvegali vso svojo prihodnost, vedeli so, da je ogroženo vse, kar jim je predstavljalo identiteto, mir in svobodo. Njihova dejanja so nam za zgled tudi po več generacijah. Na žalost po evropskih tleh tudi danes ni miru. Oboroženi konflikti, ki iz dneva v dan preraščajo v vedno večjo grozo, so žalostno naznanilo, da se iz zgodovine nismo veliko naučili. Človek vedno znova ustvarja zlo in trpljenje."

Podžupan je izpostavil, da se je Maribor kljub krizam in vojnam znal vedno odločno upreti "in na to smo lahko izjemno ponosni. Kljub temu se zdi, da teh obdobij ne znamo izkoristiti dovolj za enotnost in razvoj. Ali res potrebujemo zunanjega sovražnika, da se poenotimo? V času, ko bi se morali veseliti ponovnega odprtja in ozdravitve družbe, smo vedno znova priča poskusom novih delitev naroda, ki je že večkrat pustilo velike travme in trpljenje. Medtem ko s strahom pogledujemo proti vzhodu, želim, da bomo v prihodnje sposobni enotnega delovanja in razvoja. Da bo dobro v nas premagalo delitve in zlo. Slava vsem, ki so svoja življenja dali za našo svobodo, in vsem od vojne prizadetim."

Nocoj ob 18. uri bo v dvorani Union občinska slovesnost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta