(FOTO) Obnova zahodne tribune Ljudskega vrta se počasi končuje: Zakaj se je investicija podražila

Pred petkovim tehničnim pregledom obnovljene zahodne tribune: kakšna je končna kapaciteta stadiona in kako bo Maribor izkoristil drugi del evropskega prvenstva nogometašev do 21 let.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Delavci podjetja Makro 5 gradnje se po enem letu dela na zahodni tribuni trudijo, da bi uporabno dovoljenje dobili še pred ponedeljkovo tekmo med Španijo in Hrvaško. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Ali bodo v ponedeljek, 31. maja, ob 18. uri gledalci v Ljudskem vrtu spremljali četrtfinalno tekmo evropskega prvenstva nogometašev do 21 let med Španijo in Hrvaško tudi s prenovljene zahodne tribune, bo jasno šele po petku, saj bo takrat tehnični pregled tribune. Delavci podjetja Makro 5 gradnje se po enem letu dela na zahodni tribuni trudijo, da bi vendarle pridobili uporabno dovoljenje, ali kot je veliko priložnost v nogometnem žargonu predstavil župan Saša Arsenovič: "Smo tik pred 16-metrskim prostorom in imamo več igralcev kot obramba."

Andrej Petelinšek

Za nepredvidena dela vsaj 670 tisoč evrov

Na prenovljeni zahodni tribuni bo nameščenih 2321 navadnih stolov in 651 VIP-stolov (od tega 120 v VIP-ložah), kar pomeni, da je nova končna kapaciteta stadiona Ljudski vrt 11.671 sedišč. Če je bilo zmanjšanje števila sedežev pričakovano, pa preseneča ocena končne vrednosti investicije. Kot je znano, je mariborska občina s primorskim gradbincem podpisala pogodbo v vrednosti 6,2 milijona evrov, zdaj se ocenjuje, da bo vse skupaj stalo okrog 8 milijonov evrov. Trenutna ocena nepredvidenih del znaša okrog 670 tisoč evrov, vendar še ni končna, projekt pa so podražili še načrti o obsežnejši ureditvi okolice stadiona, ki bodo stali 740 tisoč evrov.

Andrej Petelinšek

Na občini poudarjajo, da je izvedba rekonstrukcije tako zahtevnega objekta, kot je zahodna tribuna, vplivala na veliko sprememb, usklajevanj, dopolnitev projektne dokumentacije in prilagoditev, kar je vplivalo tako na časovno kot na finančno komponento. "Največji izzivi so se izkazali pri izvedbi rušitvenih del ob hkratnem ohranjanju nepoškodovanih glavnih elementov obstoječe nosilne konstrukcije tribune, pri omejitvi izvedbe podzemnega tunela in s tem povezani potrebni odstranitvi in ponovni montaži displeja, ugotovljeni slabi nosilnosti obstoječe konstrukcije in tribunske AB-plošče, ki je zahtevala dodatno statično sanacijo, prilagoditvi projektnih rešitev za posege na območju ohranitve platane in druge prilagoditve, ki so se izkazale za smiselne in nujne," so pojasnili na občini. Do konca julija bodo uredili še okolico Ljudskega vrta, ki bo "ponujala privlačen nov urbani prostor v sklopu športnega parka".

Do konca julija bodo uredili še okolico Ljudskega vrta.
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

16 dreves za 16 reprezentanc

In kako bo Maribor izkoristil drugi del evropskega prvenstva za nogometaše do 21 let? V Ljudskem vrtu bosta odigrani dve tekmi - poleg že omenjenega četrtfinala 31. maja bo v domu NK Maribor tudi polfinale: v četrtek, 3. junija, ob 18. uri se bosta pomerila zmagovalca obračunov Španija - Hrvaška in Portugalska - Italija. Mestna občina Maribor je imela kot sogostiteljica prvenstva velike načrte pri organizaciji dogajanja ob tekmovanju, zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa so številne aktivnosti v marčevskem delu dogodka, ko je v športnem delu sodelovala tudi Slovenija, odpadle. Bo pa drugače v prihodnjih dneh, sporočajo z MOM.

Andrej Petelinšek

Do zaključka prvenstva bo Glavni trg krasila cvetlična žoga v vijolično-beli barvi, cvetlice pa bodo nato prestavljene na parkovne površine v mestu. V soboto, 29. maja, med 10.30 in 17. uro bo na Trgu svobode turnir v igranju videoigre Fifa Let's PlayStation. V sredo, 2. junija, bodo v Kajuhovi ulici posadili 16 dreves za 16 sodelujočih reprezentanc tekmovanja. Med 29. majem in 4. junijem bo pri krožišču na Lackovi cesti Graffiti jam, kjer bo ekipa ustvarjalnih mladih lokalnih grafitarjev s športnimi poslikavami počastila zgodovinski športni dogodek; otvoritveni dogodek ob krožišču bo 2. junija, ustvarjalne grafiti delavnice za otroke na vadbenem tako imenovanem grafiti poligonu pa 3. in 4. junija od 16. do 18. ure. Liga Maribor, nogometna liga mestnih četrti in krajevnih skupnosti, ki jo nameravajo izvajati tudi v prihodnjih letih, pa bo potekala med 12. in 19. junijem na igrišču z umetno travo v Športnem parku Tabor.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta