(FOTO) Olimpijski festival evropske mladine v Mariboru: Prostori, slogan in maskota že, denar še neznanka

Igor Selan Igor Selan
20.01.2022 17:00

Mariborska občina pod tribunami stadiona Ljudski vrt odprla prostore Olimpijskega festivala evropske mladine (OFEM) 2023

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Nove prostore Olimpijskega festivala evropske mladine (OFEM) 2023 v južni tribuni Ljudskega vrta so odprli podžupan Samo Peter Medved, župan Saša Arsenovič, športni direktor Evropskih olimpijskih komitejev Peter Brüll in podpredsednik OKS Tomaž Barada. 

Andrej Petelinsek

Mariborska občina je danes v prostorih južne tribune Ljudskega vrta svečano odprla nove prostore, v katerih bo gostovala ekipa za pripravo Olimpijskega festivala evropske mladine (OFEM), ki ga bo Maribor gostil julija prihodnje leto in v okviru katerega bo v mesto prišlo okrog 3500 mladih športnikov, ki se bodo pomerili v dvanajstih športnih disciplinah. "Vesel sem, da je mestna uprava spoznala, da govorimo o res velikem dogodku, verjetno največjem dogodku, ki ga je Slovenija v svoji majhnosti sposobna organizirati. Zdaj imamo lepe prostore, ki nam omogočajo organizacijo dogodka izpeljati tako, kot se spodobi," je povedal podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Tomaž Barada.

Ob tri tisoč udeležencih še vsaj enkrat toliko obiskovalcev

Otvoritve prostorov se je udeležil tudi športni direktor Evropskih olimpijskih komitejev Peter Brüll, ki je izrazil mnenje, da bodo od tekmovanja veliko imeli tudi Mariborčani: "Ob športnikih bo namreč v Maribor prišlo še okrog štiri tisoč spremljevalcev, gledalcev, sodnikov, tehničnih delegatov, novinarjev, sorodnikov ..., veliko se jih bo v Maribor vrnilo tudi kasneje. Gre za največji športni dogodek za mlade športnike v Evropi, pri čemer je kar 44 udeležencev tega tekmovanja, ki so na njem osvojili zlato, kasneje osvojilo tudi zlate olimpijske medalje. Za marsikaterega mladega športnika je torej to tekmovanje začetek uspešne mednarodne kariere."

Brüll je ob tem poudaril še, da ne gre za lokalni, ampak nacionalni projekt: "Zelo pomembno je, da organizatorji dobijo tudi podporo države. Slovaška Banska Bistrica je denimo od države dobila med enajst in dvanajst milijoni evrov."

 Samo Peter Medved - Saša Arsenovič - Peter Brüll - Tomaž Barada

Andrej Petelinsek

Andrej Petelinsek

Finance še zmeraj neznanka

A prav finance še zmeraj ostajajo neznanka. Še vedno namreč ni znano, kolikšen točno bo strošek organizacije prireditve in koliko bo občina namenila za obnovitev in izgradnjo potrebne športne infrastrukture. Kot je povedala Nataša Ritonija iz kabineta župana, bo o številkah mogoče govoriti šele konec februarja, po sestankih s predstavniki panožnih športnih zvez, ki morajo do takrat popisati vse svoje potrebe. "Želimo si maksimalnega sodelovanja države, upam, da bomo prišli do sofinanciranja, obstaja pa tudi plan B, o katerem pa še ne bi govoril. Je pa treba sprejeti zakon, ki bo zagotavljal dodatna sredstva za investicije. Če bo to sprejeto, bo tudi Maribor dobil to, kar si zasluži. Ob tem sicer računamo tudi na evropska sredstva, prijavili se bomo na veliko razpisov. Čaka nas torej še veliko dela, predvsem pri pridobivanju sponzorjev, nižanju stroškov ... Zaenkrat nam kaže dobro, se pa vse lego kocke še niso zložile točno," je povedal župan Saša Arsenovič.

Nataša Ritonija v prostorih južne tribune Ljudskega vrta, od koder že koordinirajo aktivnosti. 

Andrej Petelinšek

Andrej Petelinsek

Prenova študentskih domov zamuja

Najbolj pereče še odprte zadeve so izgradnja ogrevalne steze oziroma atletske dvorane na Poljanah, tribuna na teniških igriščih, urbano košarkarsko igrišče in prenova Langerjeve vile (za protokolarne namene) v Ljudskem vrtu, tribuna ob nogometnem igrišču na Taboru in prenova študentskih domov ob Mestnem parku. "Prenova študentskih domov, kjer bodo nastanjeni tekmovalci, zamuja, a verjamem, da bo izvedena pravočasno, za atletski stadion smo sredi izdelave projektne dokumentacije ... Je pa veliko bilo tudi že storjenega. Zaključujemo prenovo Pristana, v teku je obnova dvorane Tabor," je povedal podžupan Samo Peter Medved.

Kot še meni Medved, festival OFEM za Maribor prihaja v pravem trenutku: "Epidemija je namreč drastično vplivala na šport, mladi so bili zelo prizadeti in so začeli zapuščati športna igrišča, zmanjšala se je tudi dejavnost športnih klubov in društev. Verjamem, da bo festival razvoju športa v mestu dal potreben pospešek."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta