(FOTO) Parada ponosa znova v Mariboru: Korakali bodo zate, zame, za nas

Ana Lah
24.06.2021 02:00
Druga mariborska parada ponosa bo to soboto, 26. junija, ob 17. uri s pričetkom na Trgu svobode.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prva mariborska parada je potekala leta 2019. Foto: Mitja FLORJANC
Mitja Florjanc

Drugič in po dveletnem premoru zaradi epidemije se v Maribor vrača parada ponosa, tokrat bo potekala pod sloganom, ki nagovarja medsebojno pomoč, solidarnost in povezovanje: Zate, zame, za nas! Parada ponosa je letos že potekala v Ljubljani, izvedla pa se bo še v Slovenj Gradcu (3. julija) ter letos prvič v Novi Gorici in Gorici (4. septembra).

Igor Napast

​Mariborska edicija bo v soboto, 26. junija, ob 17. uri na Trgu svobode. Z njo se bo sklenil mavrični junij, ki poteka pod okriljem ekipe programa Maribor skozi rožnata očala. Protestnemu shodu bo sledil program z govorkami in govorci, ki poleg župana Saše Arsenoviča in prorektorja Urbana Brena z Univerze v Mariboru med drugim vključujejo predstavnice in predstavnike organizacij LGBTQIA+ iz Gorice in Nove Gorice, Koroške ter Ljubljane, je povedala organizatorka Doris Špurej in pripomnila, da kulturnega programa letos ne bo.

Igor Napast

"Želimo si vsaj podobno udeležbo, kot smo jo imeli leta 2019. Se pa zavedamo, da so prejšnji teden sprejeti ukrepi, ki zahtevajo izpolnjevanje pogoja PCT na javnih shodih, udeležbo na paradi otežili," je ob tem komentirala Špurejeva.

Igor Napast

Odlični odzivi na dogodke v okviru meseca ponosa in na najavo parade nakazujejo, da je v nekaterih pogledih diskriminacije manj, je pa na spletu še vedno mogoče najti precej nestrpnih komentarjev, v praksi pa tihe diskriminacije, opozarja Špurejeva. Pokazati želijo predvsem to, da mariborsko gibanje LGBTQIA+ ni zamrlo ter da ljudje po težkem obdobju stopijo skupaj in ostanejo povezani, ko jih nekaj ali nekdo ruši, je dejala. Poskrbljeno bo tudi za varnost, kot je izpostavila organizatorka, sodelujejo s policijo in varnostno službo, na morebitne provokacije ali skandiranje mimoidočih pa ne bodo reagirali.

Igor Napast
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta