(FOTO) Pohorje: Krajani nasprotujejo gradnji vetrnic, krajevna skupnost pritrdila investitorju

Tomaž Ajd Tomaž Ajd
18.06.2020 11:00

Kljub glasnemu nasprotovanju najbližjih sosedov so svetniki pritrdili načrtom o gradnji vetrnic na Šmartnem na Pohorju. Vetrnice bodo stale 150 metrov od najbližjih hiš.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vetrnic si ne želijo za sosede.
Tomaž Ajd

Člani sveta Krajevne skupnosti Šmartno na Pohorju so na včerajšnji redni seji podali soglasje za postavitev male vetrne elektrarne v kraju Kalše. Po večurni živahni, na trenutke burni razpravi, so odločitev sprejeli s tajnim glasovanjem, s štirimi glasovi za in dvema proti, ena glasovnica pa je bila neveljavna. "Pričakovalo se je marsikaj. Svet tudi tokrat, kot smo videli po glasovanju, ni bil enoten. Gre za voljo sveta krajevne skupnosti, na osnovi tega bomo morali izdati sklep o soglasju za izgradnjo male vetrne elektrarne Kalše," je bil kratek Modest Motaln, predsednik KS Šmartno na Pohorju.

Kljub nasprotovanju domačinov so svetniki pritrdili investitorju.
Tomaž Ajd

"Slovenija ne potrebuje vetrnih elektrarn"

Sejo v prostorih osnovne šole je spremljalo okoli 30 krajanov Kalš, ki ostro nasprotujejo izgradnji vetrne elektrarne v njihovem kraju. Kot poudarjajo, objekta nikakor ne želijo blizu svojih domov, vetrna elektrarna naj bi namreč stala 150 metrov od najbližje hiše. Kalšani so na sejo povabili tudi tri priznane strokovnjake, ki so skušali članom sveta krajevne skupnosti pojasniti, da vetrne elektrarne negativno vplivajo na zdravje ljudi, ki živijo v njihovi bližini, Tomaž Ogrin in Ferdinand Deželak sta poudarila, da vetrne elektrarne povzročajo nizkofrekvenčni zvok, ki lahko prodre skozi stene hiš in povzroča številne zdravstvene težave. "Slovenija vetrnih elektrarn sploh ne potrebuje. Z umeščanjem teh objektov bomo uničili še ta košček raja oziroma zemlje, ki nam ga vsi zavidajo. Zakaj bi ga morali uničiti z nekim industrijskim postrojenjem samo zato, ker to podpira Evropa? Tudi v Evropi je posebno v zadnjih petih letih vedno več ljudi, ki se upirajo umeščanju vetrnih elektrarn v bližini njihovih domov," je povedal Diego Loredan, član Zelenega kroga, ki združuje šest civilnih slovenskih iniciativ, ki se bojujejo proti umeščanju vetrnih elektrarn v prostor. "Na željo krajanov Kalš smo pri Nacionalnem inštitutu za zdravje in hrano naročili hrupno študijo. Ta je pokazala, da so mejne vrednosti pod dovoljenimi, zato ne vidim razloga, zakaj ne bi nadaljevali z gradnjo," je na očitke o vplivih na zdravje ljudi odgovoril Marko Kokol, predstavnik investitorja, podjetja Energo-Maks.

Tomaž Ajd

Krajani bodo vztrajali

Investitor bo sedaj lahko vložil vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja, meritve bodo izvajali do maja prihodnje leto, zatem pa naj bi malo vetrno elektrarno tudi zgradili. Krajani Kalš sveta KS Šmartno na Pohorju, ki so se povezali v civilno iniciativo, so zaradi odločitve sveta KS Šmartno na Pohorju ogorčeni. "Odločitev je pričakovana, znana je bila že v naprej. Investitor je svoje dosegel. Vemo, na kakšen način je poskušal pri nas, pri najbližjih stanovalcih, verjetno je bilo podobno pri svetnikih. Pristojne službe bodo preverile veljavnost tega obratovanja in veljavnost nekaterih drugih ozadij, ki verjetno obstajajo. Vemo, da je žal kapital tisti, ki odloča, to se je pokazalo tudi danes. Investitor s sredstvi, ki jih dobi od države financira celotno zgodbo," pravi Dominik Ivančič, predstavnik krajanov Kalš in dodaja, da bodo svojo pravico iskali po pravni poti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta