(FOTO) Poročni sejem v Mariboru: Skromen obred, minimalizem v prstanu in obleki, potem pa na Maldive​

Barbara Bradač Barbara Bradač
10.03.2024 10:15

V dveh dneh na Poročnem sejmu v Mariboru med 800 in 900 obiskovalcev, ki so lahko navezali osebni stik s 30 razstavljavci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Po podatkih statističnega urada v Sloveniji letno sklene okoli 7000 parov zakonsko zvezo. Največ parov se poroči na soboto. Največ porok je junija, sledi julij in avgust. Glavna poročna sezona torej trka vrata, letošnji mladoporočenci pa še iščejo manjkajoče poročne obleke in dodatke. Takoj ko so se uradno odprla vrata Poročnega sejma, ki ta konec tedna potekal v Mariboru, so že prvi obiskovalci bili pripravljeni.  

"To je navdušenje mladoporočencev, ki se veselijo poroke," je pojasnila Nadja Jelen iz revije Moja poroka, ki je organizatorka sejma. V mariborskem Hotelu City se je predstavljalo 30 razstavljavcev. Največ zlatarjev, pa tudi organizatorji porok, dekoraterji, fotografi, slaščičarji, ponudniki lokacij in seveda saloni poročnih oblek.

"Cilj je bil izbrati poročno obleko za ženina in cilj je dosežen," je povedala priča Tanja Drev, ko sta že navsezgodaj opravila ta veliki zalogaj. Letos 25. maja se poroči in vse ostalo imajo že organizirano.

Maribor - Hotel City - Poročni sejem - poroka - - -
Sašo Bizjak
Maribor - Hotel City - Poročni sejem - poroka - - -
Sašo Bizjak

Za novo poročno obleko nevesta odšteje v povprečju dva tisoč evrov, zato prav razprodaja moških in ženskih poročnih oblek na sejmu privabi veliko strank. "Za tisoč evrov se lahko tu oba, ženin in nevesta, oblečeta in to na nivoju," pove Kristina Vidergar iz Poročnega kotička. ​"En segment nevest želi čisti minimalizem, torej gladke obleke različnih krojev, od velikih volumnov v krilu do oprijetih oblek, zelo priljubljeni so rokavi z volumnom. Drug segment nevest pe sledi klasiki, torej A linija, princeska stil, da se malo posveti. Če pa potegnemo skupni imenovalec pa Slovenke na poroki zaradi obleke ne želijo trpeti in se rade dobro počutijo. Če pogledamo na Hrvaško in še južneje, pa so neveste pripravljene več narediti za zunanji izgled, tudi če morajo trpeti zaradi izjemno ozke ali zelo težke obleke." Pri moških poročnih oblekah so letos priljubljene svetle barve, od svetlejših bež do peščenih barv, v trendu je metuljček. ​"Pomembno je, da se ženin v obleki dobro počuti, da se sklada z osebnostjo. Še ostaja klasika temno modra in črna in se takšna obleka lahko obleče še kdaj kasneje," pojasni strokovnjakinja Vidergar.

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Maribor - Hotel City - Poročni sejem - poroka - - -
Sašo Bizjak

Le še dobre štiri mesece pa od poroke loči, ki je brskala med poročnimi oblekami. "V glavi imam zelo jasno predstavo, kakšno obleko si želim. Elegantno, minimalistično, preprosto, z nekaj biseri. Izposoja obleke je okoli 850 evrov, zato sem prišla na sejem pogledati, če najdem kaj primernega in cenovno dostopnega. Obleke so postale izjemno drage, poleg vsega drugega, kar se je v zadnjih letih podražilo. Če je bilo pred par leti 15 tisoč za celotno poroko dovolj, je sedaj to definitivno premalo. Izjemno so drage obleke, prstani, svatba, povsod so se meniji izjemno podražili. Če si blizu mesta ali bolj znanih poročnih lokacijah, so meniji takoj nad 100 evrov na osebo plus pijača, ki je izjemno draga in pride več kot 40 evrov na osebo. Za liter vode računajo po 5 evrov in poleti se veliko vode spije," pripoveduje nevesta Tina.

Sašo Bizjak
Maribor - Hotel City - Poročni sejem - poroka - - -
Sašo Bizjak

Poleti se pari najraje poročajo na prostem. "Več je manjših porok. Mladoporočenci iščejo bolj intimne lokacije. Skromen obred nekaj manjšega, potem pa gredo ali z družino na piknik ali pa na Maldive, to je v zadnjem času zelo popularno," pove Barbara Trček Kranjc, ki je na sejmu predstavljala lokacijo Vile Podvin v vasici Mošnje pri Radovljici​ in lokacijo Rose hotela Bled. "Od maja do septembra so trend zunanje poroke. Manjše. Doma na vrtu, pri kakšnem gradu. Gostilna, gasilski dom, to je pasé," potrdi ​Slavko Rajšp iz podjetja PanonicaEvents, ki se ukvarja z izposojo zvezdastih šotorov in event opreme za razne dogodke. Začel je leta 2006 z enim zvezda šotorom, sedaj jih ima 11, in so precej zasedeni, čeprav se kak termin še najde.

Maribor - Hotel City - Poročni sejem - poroka - - -
Sašo Bizjak

Še najskromnejša poroka ne more mimo poročnega prstana. "Vedno več parov se odloča za nežne prstane, minimalistične s pridihom diamantka. Široki modeli se umikajo. Še vedno prevladuje belo zlato, čeprav prihaja nazaj rumeno, ki je predvsem med starejšimi pari priznano kot edino pravo zlato," pojasni Patricija Gajšek iz Zlatarstva Gajšek, kjer na sejmu predstavljajo okoli 30 novih modelov prstanov, ki jih sami izdelajo. 

V dveh dneh je Poročni sejem v Mariboru obiskalo med 800 in 900 obiskovalcev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta