(FOTO) Prodaja mariborskih vil: Cene se nižajo in mikajo tujce

Nina Ambrož
07.04.2021 02:00
Zgodovinsko in arhitekturno impozantne hiše, denimo vili Wescher in Transilvanija, v Mariboru prodajajo že več let.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vilo Wescher nasproti Telekoma prodajajo za 1,4 milijona evrov. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Medtem ko Maribor doživlja ekspanzijo novogradenj, ki jo opisujejo kot gradbeni bum in razcvet, nova stanovanja pa naj bi šla za med, pravijo, starih hiš noče nihče, četudi so na dobri lokaciji. Zgodovinsko impozantne in arhitekturno bogate nepremičnine posredniki ponujajo na trgu več let, preden najdejo kupca. Dve izmed takšnih čudovitih hiš sta vila Wescher na desnem bregu Drave in vila Transilvanija na levi strani. Jih je pa v Mariboru še nekaj. Agenta, ki prodajata ti dve vili, sta z informacijami previdna, četudi je prodaja objektov javno oglaševana. Lastništva ne smeta razkriti, pojasnita.

​Za četrtino ceneje

Vila Transilvanija v Mladinski ulici je enonadstropna neobaročno-secesijska hiša, ki ima 676 kvadratnih metrov in več kot tisoč kvadratnih metrov zemljišča. Ponujajo jo za 589.000 evrov, kar je 210.000 evrov manj, kolikor so zanjo želeli sprva. Mogoče jo je tudi najeti za dolgoročno obdobje.

Vila Transilvanija v Mladinski ulici stane slabih 600.000 evrov. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Krasi jo kiparsko okrasje ob vhodu, na fasadi ima vzidan relief s podobo članov arhitektove družine, v notranjosti razkošno stopnišče in na vrtu zidano uto. Leta 1910 jo je zasnoval in zgradil arhitekt Fritz Friedriger in jo poimenoval po svoji domovini Transilvaniji. V hiši v Mariboru je z družino živel do leta 1920, navajajo viri, nato so se kot nezaželeni državljani nemškega rodu preselili v Gradec. Dokaj čokato hišo z zaprto zimsko verando in odprtim salonom je arhitekt zasnoval s tedaj modno zalomljeno mansardno streho. Po odhodu Friedrigerja je vilo kupil mariborski trgovec Josip Škerlec. Prizidal je garažo s teraso. Po drugi svetovni vojni je služila kot večstanovanjski objekt. Potem ko je nekaj let propadala, je zdaj že več let prazna. Lastnik je zaščitil zunanjost, notranjost je v fazi prenove. V zemljiški knjigi je kot lastnik naveden Leon Šteharnik, znan Mariborčan, ki ne živi več v Mariboru, temveč na Hrvaškem.

Vila Transilvanija
Igor Napast

​Od materinskega doma do lepotne klinike

Vila Wescher ob Titovi cesti, velika 675 kvadratnih metrov, ima ogromno zemljišče, 9500 kvadratnih metrov meri, s parkom. Ima šest stanovanjskih enot. Za 1,39 milijona evrov jo ponujajo kot priložnost, saj je tu mogoče postaviti še nov stanovanjski ali poslovni objekt.

Klasicistična stavba je bila zgrajena leta 1880 in je delo arhitekta J. R. Klotza. Mariborčani se bodo spomnili, da je bil tam včasih sedež materinskega doma. Leta 2016 je bila rekonstruirana streha, nameščeni so bili nova kritina in žlebovi, navaja nepremičninska agencija in opisuje že izrisan koncept za novogradnjo s podzemno parkirno hišo. To bi umestili kot integralni del celote, vendar je idejo mogoče spremeniti. Iz občinskih aktov se da razbrati, da je bil za to območje leta 2013 sprejet občinski podrobni prostorski načrt z namenom urediti center za socialnovarstvene in specializirane medicinske storitve. Govorilo se je o kliniki lepote in o domu za starejše, a je ostalo pri besedah. Objekt je prazen že nekaj let in potreben obnove.

Vila Wescher ob Titovi cesti
Igor Napast

Iz zemljiške knjige se da razbrati, da je lastnik vile Wescher mariborsko podjetje MBJ3 nepremičnine, ki je v lasti avstrijske družbe MBJ3, direktorja pa sta Amel Begic in Ulrich Egger, stanujoča v Gradcu.

​Denar je vladar, odnosa ni

Nepremičninska posrednika Sašo Tement in Jernej Banfi, ki se ukvarjata s prodajo omenjenih meščanskih vil, pravita, da je interesentov za nakup starejših in spomeniško zaščitenih stavb (v Mariboru) malo. Ogledujejo si jih povečini bogati tujci ali njihovi zastopniki. Vzroki, da med kupci ni Mariborčanov, Slovencev, so denar, ki ga je treba še vložiti v obnovo, ter pomanjkanje odnosa do zgodovine in nespoštovanje tradicije, menita. V Mariboru ni veleposlaništev, predstavništev bank in korporacij.

"Poceni prodajamo tujcem, ker je pri nas malo ljudi, ki bi bili pripravljeni kupiti vilo," ugotavlja Tement. "Ljudi, ki imajo denar, zanima denar, ne kulturna dediščina in lepota nepremičnine. Važna jim je matematika, kdaj in kako se bo investicija poplačala," pove Banfi. In doda: "Lažje je prodati zemljo, na kateri je mogoče postaviti nov objekt, kot čarobno vilo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta