(FOTO) Projekt brezplačne pomoči: Da starejši čim dlje ostanejo doma

Barbara Bradač
15.12.2020 02:00
Dom Danice Vogrinec s projektom Usmerjena integrirana oskrba doma pomaga starejšim ostati doma in skrbeti zase. Trenutno je vključenih več kot sto uporabnikov iz štirih občin, vloge še sprejemajo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Viktorija Vidovič pove, da lahko zaradi zlatih rok fizioterapevtke Julite Biondič ponovno hodi, pa tudi hrbet je več ne boli. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

V Sloveniji dolgotrajna oskrba starejših ni sistemsko urejena, zato so v stiski svojci in starejši, ki si brez dodatne pomoči niso sposobni zadovoljiti nekaterih potreb. A starejšim iz občin Maribor, Duplek, Hoče - Slivnica in Miklavž na Dravskem polju lahko pomaga projekt Usmerjena integrirana oskrba doma, ki jim omogoča, da kljub morebitni oviranosti, bolezni ali krhkosti ostanejo čim dlje v domačem okolju. Projekt vodi Dom Danice Vogrinec, v njem so moči združili z Zdravstvenim domom dr. Adolfa Drolca, Centrom za pomoč na domu in Lekarno Arnica Montana.

Vloga se lahko odda tudi osebno na vstopni informacijski točki v Verstovškovi ulici 6.
Sašo Bizjak

​Brezplačna pomoč na domu

Sedemindvajset zaposlenih na terenu izvaja brezplačne socialnovarstvene, zdravstvene in lekarniške storitve, od zdravstvene oskrbe, nege, psihološke podpore, fizioterapije in delovne terapije do pomoči na domu in še kaj, prilagojeno potrebam posameznika. S tem tednom uvajajo novo storitev e-oskrbe, ki vzpostavi klic na pomoč in tako omogoča večjo varnost za uporabnika in njegove svojce.

Drago Perger: "Ljudje, ki niso več zmožni samooskrbe, dobijo oskrbo v okolju, kjer so najraje, doma."
Igor Napast

"Prvenstveno je projekt namenjen starejšim, ki živijo doma. Izvaja se na njihovem domu, s ciljem, da starejši čim dlje ostanejo doma. Ljudje, ki niso več zmožni samooskrbe, dobijo oskrbo v okolju, kjer so najraje," bistvo povzame Drago Perger, vodja projekta. Upravičenci so osebe, stare 65 let ali več, ki so zaradi posledic bolezni, starostne oslabelosti, poškodb, invalidnosti ali pomanjkanja oziroma izgube intelektualnih sposobnosti pri opravljanju osnovnih in podpornih dnevnih opravilih odvisne od pomoči drugih oseb v daljšem časovnem obdobju. "Trenutno je čakalna doba dober mesec, za posvetovanje o jemanju zdravil nekaj manj, za fizioterapijo in delovno terapijo malo več," je pojasnil Perger.

​Prilagojeno posameznim potrebam

Tisti, ki potrebujejo pomoč, največkrat najprej pokličejo v vstopno informacijsko točko, izpolnijo vlogo in jo oddajo, nato jih doma obiščejo strokovne sodelavke ter na podlagi v ministrstvu določenih kriterijev izdelajo oceno upravičenosti do storitev. "Potrebe uporabnikov so zelo različne; od takšnih, ki potrebujejo le fizioterapijo, do takšnih, ki potrebujejo predvsem nego," pravi Petra Meglič Hazimali, strokovna delavka.

Na vstopni informacijski točki (od leve proti desni): Sandra Soko, Petra Meglič Hazimali, Metka Levart in Brigita Recek Špari
Dom Danice Vogrinec Maribor

Brigita Recek Špari pa doda: "Potrebe uporabnikov so individualno naravnane. Najprej je potrebno poskrbeti za zagotovitev osnovnih življenjskih potreb kot sta umivanje in nega ter ju nadgraditi z vsemi drugimi storitvami, ki so za posameznega uporabnika smiselne. Na terenu ugotavljamo tudi veliko potrebo na področju zagotavljanja psihološke pomoči in družabništva." Strokovne delavke na terenu močno občutijo stisko svojcev, ker je vedno več potreb kot možnih storitev, a vsaj pri nekaterih je pomoč na voljo.

​Pomoč starejšim, in to na njihovem domu

Trenutno pomagajo 104 uporabnikom, med njimi tudi Viktoriji Vidovič iz Zgornje Korene, ki je zaradi pomoči lahko ostala doma in je pri življenju samostojna. "Po možganski kapi skoraj hoditi nisem mogla, sedaj pa zaradi terapij hodim že brez bergel. Vsak dan mi pridejo naredit nego, enkrat na teden očistijo stanovanje. Ker sem gibalno tako napredovala, pride fizioterapevtka samo še občasno. Ni bilo vedno enostavno, a če se v nekaj podaš, moraš tudi zobe stisniti in ti potem koristi," svetuje Vidovičeva, ki bo prihodnji teden stara 87 let. Živi z možem, ki prejema skromno pokojnino, sama pokojnine ne prejema, sta tudi brez avtomobila, in zato je bistvena pomoč na domu.

Viktorija Vidovič
Igor Napast

Pred tremi meseci je Viktor Butolen v projekt pomoči vključil svojo mamo. Čeprav na začetku niso vedeli, kaj lahko pričakujejo, pravi, da so po treh mesecih njihova pričakovanja presežena. "Zaposleni pri projektu so z veliko posluha naredili načrt pomoči, v katerega je zajeto veliko aktivnosti, ki pripomorejo k temu, da moja starša še lahko samostojno bivata v domačem okolju," je zadovoljen in hvaležen Butolen, prepričan, da je projekt odličen kazalec, kako bi lahko v bodoče starejšim ljudem z različnimi oblikami pomoči podaljšali bivanje v domačem okolju in s tem razbremenili svojce.

Viktorija Vidovič
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta