(FOTO) Slovesna podelitev nagrad pred praznikom Maribora: "Že Maister je rekel Maribor metropola"

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
17.10.2024 20:30

Pred praznikom mariborske občine, ki je 20. oktobra, so podelili občinske nagrade in priznanja posameznikom in organizacijam za njihov prispevek k razvoju Maribora. Častna občana sta letos dva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prejemniki in prevzemniki najvišjih občinskih nagrad in priznanj, od leve Mojca Gomboc, Edo Pavao Belak, Iva Anžlovar, Ivan Gorjup, Vlasta Zorko, Elko Borko, Sebastijan Valentan, Nina Medved in Klemen Brvar. 
Sašo Bizjak

Pred praznikom Mestne občine Maribor, ki je 20. oktobra, so v Minoritski cerkvi podelili najvišje občinske nagrade in priznanja posameznikom in organizacijam za njihov prispevek k razvoju Maribora. Častna občana sta letos drugič v sodobni zgodovini dva, kiparka Vlasta Zorko in pravnik Ivan Gorjup. Prva za 70 let neprekinjenega uspešnega delovanja na področju likovne umetnosti, kakovostnega sooblikovanja javnega prostora in javne podobe Maribora, drugi v znak zahvale in spoštovanja do dolgotrajnega in izjemno vplivnega delovanja na različnih področjih družbenega življenja v Mariboru.

Častna občana Maribora Vlasta Zorko in Ivan Gorjup.
Sašo Bizjak

Kljub bolezni vizija ni končana

"Zahvaljujem se za podeljeno čast," je bila ob stoječih ovacijah kratka in jedrnata nova častna občanka Maribora, ki je šele četrta ženska s tem nazivom, sicer pa ena vidnejših slovenskih kipark druge polovice 20. stoletja, ki se je uveljavila s plastikami v javnem prostoru, bila pa je aktivna tudi kot učiteljica. Medtem je Gorjup, ki je bil med drugim predsednik Temeljnega sodišča v Mariboru, po osamosvojitvi pa stopil na samostojno odvetniško pot, častni naziv prejel za razvoj pravosodnega sistema, za prispevek pri ustanovitvi Visoke pravne šole v Mariboru, ki je bila predhodnica Pravne fakultete, delo v Zvezi združenj borcev za vrednote NOB ... 

Vlasta Zorko 
Sašo Bizjak
Ivan Gorjup
Sašo Bizjak

"Vedno je iskal poti, kako izboljšati življenje ljudi okoli sebe. Z njegovo pomočjo so bili zgrajeni projekti, ki še danes služijo mestu. Danes se sooča z boleznijo, a njegova vizija ni končana. Pomagati želi tistim, ki se borijo s Parkinsonovo boleznijo. Želi namestiti ergonomske klopi, ki bodo ljudem omogočale počitek in lažjo pot skozi mesto," je vlogo govornice prevzela Gorjupova hči Vesna Gorjup Zupančič. Letošnja dobitnika sta, kot smo že poročali, prijatelja, ki sta sodelovala v skupnih projektih v javno dobro, eden takih je bil postavitev obeležja spomenika dolga leta pozabljenemu umetniku in telovadcu Josipu Primožiču - Tošu. 

Dan Maribora: Tradicionalnih pet koncertov na petih gričih, tiha zabava na Glavnem trgu, dogodki Maistru v čast ...

Elko Borko: Bil sem in ostajam zvest Mariborčan

Zlati grb mesta je prejel zdravnik dr. Elko Borko za izjemen prispevek k razvoju ginekologije v Mariboru in za raziskovanje zgodovine mariborske medicine. "Vedno sem bil in bom ostal zvest in ponosen Mariborčan. Ob dnevu Maribora čestitam vsem meščanom in meščankam, kajti živimo v mestu, ki mu je general Maister rekel ne samo mesto, ampak metropola Štajerske. Ima vse možnosti, da se bo še naprej razvijal," je bil priznanja vesel in zanj hvaležen. Izpostavil je, da je bil sošolec sonagrajenke Vlaste Zorko - oba letos praznujeta devetdeset let.

Zlati grb mesta zdravniku Elku Borku. 
Sašo Bizjak

Srebrni grb je šel v roke malečniškemu duhovniku dr. Sebastijanu Valentanu za zasluge na področju družbenih dejavnosti in ohranjanja kulturne dediščine. "Srebrni grb je veliko priznanje ne samo zame, ampak za vse ljudje, ki z mano delajo in sodelujejo. Sprejemam ga z veliko hvaležnosti," je povedal izjemno aktiven župnik, ki je oživil lokalno kulturno življenje in poskrbel za prenovo več kulturnih spomenikov.

Sebastjan Valentan 
Sašo Bizjak
Nina Medved 
Sašo Bizjak

Bronasti grb je prejela pesnica in zvesta tabornica Nina Medved za aktivno delovanje v mladinskem sektorju na področju taborništva in kulture. Pojasnila je, da priznanje vidi kot dajanje vrednosti tabornikom, prostovoljskemu delu in kulturi, kjer pogoji niso posebno vzpodbudni za tiste, ki se želijo razvijati in profesionalizirati, zato pomaga tudi kot mentorica mladim literarnim ustvarjalcem. "Prepričana sem, da lahko Maribor z močnimi umetniki in umetniško vizijo postane še bolj sodobno, razvito, moderno mesto, ki je v stiku s časom," je razmišljala. 

Nova častna občana kiparka Vlasta Zorko in pravnik Ivan Gorjup z županom Sašem Arsenovičem.
Sašo Bizjak

Župan Arsenovič: Če kdo misli, da je predobro ...

Ob tokratnem prazniku so podelili še dve listini mesta Maribor. Ena je šla Zavodu Franko za prispevek k razvoju skupnostnega socialnega dela na področju duševnega zdravja, druga Potujoči knjižnici - bibliobusu Mariborske knjižnice. "Ta nagrada je priznanje za vsa leta trdega dela, ki smo ga vložili z vero v to, da si vsak posameznik zasluži priložnost za polno, vključujoče življenje v skupnosti," sta za Večer misli strnila direktor in ustanoviteljica Zavoda Franko Edo Pavao Belak in Iva Anžlovar. 

Edo Pavao Belak in Iva Anžlovar
Sašo Bizjak

"Knjižnica na kolesih je sredstvo demokratizacije knjige že 50 let. Bibliobus ima tudi posebno socialno vlogo - ko pride v nek kraj, ne gre le za izposojo knjige, pač pa tudi druženje in povezovanje. Kot tak je upravičeno deležen pozornosti," pa je komentiral Klemen Brvar, direktor Mariborske knjižnice, ki je nagrado prevzel z Mojco Gomboc.

Klemen Brvar, direktor Mariborske knjižnice, in Mojca Gomboc 
Sašo Bizjak

(FOTO) Ker ni postelj, z mariborske urgence bolnike pošiljajo domov. So kritično bolni torej ogroženi?

Ob zanimivi kulturno-glasbeni slovesnosti, ki je pritegnila menda dodlej največje število obiskovalcev, je bil osrednji govornik mariborski župan Saša Arsenovič. Razgovoril se je o tem, da so v Mariboru vedno boljše možnosti za ustvarjanje presežkov. Navedel je nekaj izstopajočih področij, oseb, organizacij in projektov, ki so ponos mesta. "In če kdo misli, da je to, kar danes čutimo v mestu, predobro, verjamem, da je lahko s skupnimi močmi še boljše," je povedal. Čestital je nagrajencem in se zahvalil vsem, ki soustvarjajo vsebine v mestu in verjamejo v prihodnost Maribora.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta