(FOTO) Stiske študentov v času epidemije: To je životarjenje in tako več ne gre naprej

Jasmina Cehnar
13.04.2021 02:00
Študentje so zaradi dolgotrajnega študija na daljavo in odrezanosti od življenja ter vsesplošne prezrtosti obupani. Njihove stiske in upadanje motiviranosti opažajo tudi profesorji in zdravstveni delavci, študentje pa zahtevajo čimprejšnjo vrnitev na fakultete.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Kot študentki zadnjega letnika mi je najhuje to, da sem izgubila stik s profesorji, iskanje teme in mentorja za zaključno nalogo pa je kar obviselo v zraku. Pri sebi vidim, da sem do študija postala apatična," pravi tudi Jana Jaušovec, študentka Filozofske fakultete iz Ruš.
Tadej Regent

Življenje se je z včerajšnjo sprostitvijo ukrepov vrnilo v dokaj normalne tirnice, a medtem ko so učenci in dijaki znova sedli v šolske klopi, študentje ostajajo v svojih sobah. Tako je za velik del študentske populacije že od oktobra, praktično pa kar zadnje leto dni. Zaradi dolgotrajnega študija na daljavo in odrezanosti od življenja in dela, navsezadnje pa vsesplošne prezrtosti so mnogi obupani. Visok je tudi davek na njihovo psihično zdravje. To je potrdila prejšnji teden objavljena raziskava NIJZ, ki je na vzorcu skoraj 500 študentov pokazala, da je 89 odstotkov vprašanih v zadnjem obdobju opazilo motnje razpoloženja, kot sta anksioznost in depresija. Četrtina je med psihofizičnimi težavami navedla tudi samomorilne misli.

Tesnoba, nemoč, tiščanje v prsih, glavobol ...

Porast anksioznih motenj med študentsko populacijo zaznava tudi Ana Jerman, klinična psihologinja v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca, ki je študentom na voljo enkrat tedensko. "Veliko je apatičnosti, melanholičnosti, otopelosti, zaskrbljenosti, tudi pasivnosti. Študentje se počutijo tesnobno, nemočno, veliko je psihosomatskih težav, od tiščanja v prsih, težav z dihanjem do glavobola. Imajo težave, povezane s spanjem, ker se jim je porušil ritem in težko vzpostavijo rutino, saj so predavanja razporejena čez ves dan," opisuje sogovornica. Študentje izražajo tudi pomanjkanje socialnih stikov. "Občasno zaznavam žalovanje za študentskim dogajanjem, občutek, da gre vse mimo njih. Vidim pa tudi stisko pri študentih, ki prihajajo iz slabih družinskih razmer in so sedaj primorani biti doma, ker ne morejo v študentski dom, ali ne morejo delati in so zato v finančni stiski," je še izpostavila.

Medtem profesorji poleg stisk opažajo izrazit upad motivacije. Med njimi tudi predavateljica na oddelku za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru Katja Košir. Ko je svojim študentom zastavila preprosto vprašanje, kako so, so jo odzivi presunili. "Vsega je preveč in to resno vpliva na moje mentalno zdravje. Velikokrat sem med predavanji na robu joka." "Imam občutek, da nikomur ni mar za nas ... Pravijo, naj bomo pozitivni, a na eni točki to več ni dovolj." "Včasih nimam motivacije, da se spravim iz postelje, ker ne pričakujem nobene spremembe na bolje," je nekaj odzivov študentov psihologije, ki jih je dobila izredna profesorica. Eden od teh študentov pa nam je povedal: "Ob tem vprašanju smo se vsi zjokali, ker smo pozabili nase in se o sebi več niti nismo prevpraševali, ampak samo čakali, čakali, čakali ..."

Sanja Zupančič
Osebni Arhiv

Enostavno ne zmorejo več

"Skrbi me, ker gre za skupino, ki je bila v preteklosti izjemno motivirana, prodorna in družbeno angažirana, skratka čisto zares cvet slovenskega študentstva. In se sprašujem, kako je šele s tistimi manj čvrstimi, tistimi z manj viri pomoči, z manj samoregulacije," razmišlja Koširjeva. Pravi, da nikakor ni med tistimi, ki trdijo, da se na daljavo ne da delati, prav nasprotno, v prvem semestru so zelo dobro funkcionirali, tudi študentje so bili konstruktivni in drug drugemu v oporo. "V tem semestru pa enostavno ne zmorejo več. Ni sicer vsem tako težko, nekateri se še vedno trudijo iskati prednosti, nekateri pa so na točki, ko teh prednosti ne vidijo več, ker stiske povozijo vse drugo."

Mnogim študentom v teh časih pomaga fizična aktivnost, za katero pa so imeli mnogi čas šele pozno zvečer, ko jih je že omejevala policijska ura. Foto: Tadej REGENT
Tadej Regent

Kakšne bodo za študente dolgotrajne posledice odrezanosti od življenja, težko napove. Je pa po njenem ključno, koliko bodo slišani in podprti zdaj, ko so se začeli izpostavljati. "Če njihovo stisko zanikamo in jih puščamo same z njo, podpiramo kolektivno držo naučene nemoči. In to bi se mi osebno zdelo tragično," razmišlja sogovornica. Ob tem meni, da tudi univerzitetno okolje študentov doslej ni podprlo na način, ki bi jim omogočal konstruktivno spoprijemanje s težkim stanjem.

Patricija Sedminek
Tadej Regent

Z mariborske univerze sporočajo, da se stisk študentov zavedajo in da med drugim tako študente kot zaposlene ažurno obveščajo o možnostih psihološke podpore, ki jih zagotavlja NIJZ.

Študentje: Dovolj je

Ker je vendarle dozorelo spoznanje, da stiske niso individualne, so se (mariborski) študentje prejšnji teden začeli množično organizirati na facebooku. Vlado bodo opozarjali, naj odpre študentske domove in študente vrne na fakultete. "Nismo se upirali, ker se zavedamo, da je epidemija problematična, in nismo njeni zanikovalci. Potrpeli smo, ker to znamo, vendar to več ni življenje, to je životarjenje in tako več ne gre naprej," pravi eden od pobudnikov Uroš Nović, sicer predsednik Društva študentov psihologije Maribor, ki je prepričan, da gre že za epidemijo načetega študentskega duševnega zdravja. "Vsi smo nekako izgoreli. En dan lahko delaš, potem se tri dni sestavljaš. To opažajo kolegi iz vse Evrope. V Veliki Britaniji so že imeli masovni osip študentov."

Uroš Nović: "Nismo se upirali, ker se zavedamo, da je epidemija problematična, in nismo njeni zanikovalci. Potrpeli smo, ker to znamo, vendar to več ni življenje, to je životarjenje in tako več ne gre naprej."
Osebni Arhiv

Da razmišljajo, kako na varen način čim prej odpreti tudi fakultete, se je minuli četrtek na prebujanje študentov odzvala šolska ministrica Simona Kustec. V skladu s tem je bil prilagojen vladni semafor. Če so lahko v zadnjem obdobju v rdeči fazi fakultete omogočale izvajanje nujnih vaj, v oranžni pa tudi seminarjev in izpitov do deset udeležencev, je to po novem dovoljeno že v rdeči fazi, v oranžni je možno organizirati pouk po hibridnem modelu. Še naprej pa velja, da se bodo lahko vsi študentje v predavalnice vrnili šele v rumeni fazi. Prejšnji petek so se študentski predstavniki sestali s predstavniki ministrstev, vendar v Študentski organizaciji Slovenije niso bili zadovoljni z odnosom ministrstva za delo, ker je to zavrnilo vse njihove predloge za reševanje socialnega položaja študentov.

Tadej Regent
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta