(FOTO) Tako bo videti nova zdravstvena postaja Tezno v Mariboru

Jasmina Cehnar
28.12.2020 15:38
Ob novi zdravstveni postaji z lekarno je predviden četrtni center Tezno s knjižnico in večnamensko dvorano.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Elaborat kvalitetno umesti četrtni center ob Prekmursko ulico in spretno locira glavni vhod v zdravstveni dom ter vhod v lekarno na skupno vhodno ploščad," komisija utemeljuje prvouvrščeno rešitev. Foto: Arhiv Zbornice za arhitekturo in prostor
Arhiv Zbornice za arhitekturo

Po arhitekturni rešitvi za zdravstveno postajo Tabor je zaključen še natečaj za zdravstveno postajo Tezno, ki že vrsto let deluje v povsem dotrajanih, energetsko iztrošenih, utesnjenih in nefunkcionalnih prostorih na Zagrebški cesti. Propadajočo pritlično "barako" bo nadomestila sodobna in prostornejša zgradba z lekarno, ki jo bodo zgradili na novi lokaciji - na občinskem zemljišču v bližini Osnovne šole Martina Konšaka, med Prekmursko ulico in Ulico heroja Nandeta. Tam je predviden tudi četrtni center Tezno s knjižnico in večnamensko dvorano, ki so ga natečajniki umestili že sedaj, Mestna občina Maribor pa bi ga zgradila pozneje.

Zmagala mariborska ekipa

Kompleks, ki bo tvoril novo urbano središče Tezna, bodo gradili po idejni rešitvi sedmerice arhitektov, Uroša Lobnika, Davida Mišiča, Žige Kreševiča, Saša Žoleka, Gorana Piršića, Davorja Fistriča in Maje Žalik, ki jim je izborna komisija pod vodstvom mariborskega podžupana Gregorja Reichenberga soglasno dodelila prvo nagrado v višini 7500 evrov. Gre za mariborsko ekipo iz treh arhitekturnih pisarn, ki je zmagala že na natečaju za zdravstveno postajo Tabor. Komisijo je tokrat prepričala zaradi "širšega urbanističnega koncepta, smiselne ureditve javnega parterja, čitljive arhitekturne misli ter kompaktne, racionalne in prilagodljive programske zasnove." Prispelo je 13 rešitev, komisija pa je podelila tudi drugo in tretjo nagrado ter tri priznanja.

Arhiv Zbornice za arhitekturo
Arhiv Zbornice za arhitekturo

Izbrani elaborat je osnova za pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta, kar bo po oceni Reichenberga trajalo med osem in deset mesecev, sledi izdelava projektne dokumentacije, z gradnjo pa bi nato lahko pričeli v letu 2022. Medtem ko je Mestna občina Maribor investicijo v preteklosti ocenjevala na okoli 5,5 milijona evrov, so jo avtorji izbrane idejne rešitve postavili na skoraj devet milijonov evrov, vendar jim komisija pred pripravo projektne dokumentacije že predlaga določene racionalizacije in prilagoditve. Mariborski župan Saša Arsenovič ob tem računa, da bi del potrebnega denarja prispevala tudi država. Projekt je bil sicer po interventnem koronavirusnem zakonu že uvrščen med tako imenovane pomembne državne investicije, vendar je, kot je znano, izpadel iz državnega proračuna za leti 2021 in 2022.

Arhiv Zbornice za arhitekturo

Pridobili bi ginekologa, pediatra ...

Medtem v Zdravstvenem domu dr. Adlofa Drolca Maribor novo zdravstveno postajo že težko čakajo. "Investicija bo Mariborčanom prinesla boljši dostop do izbranih osebnih zdravnikov in obravnavo v ustreznih prostorih. Sedaj ob večjem nalivu čakamo na to, da bo nekomu začelo dobesedno kapljati na glavo in bo potrebno ambulanto zapreti, kot se je že zgodilo," je bedo trenutnih razmer orisal pomočnik direktorja Aleksander Jus.

V ambulantah na Teznem bolnike sprejemajo zdravniki družinske medicine, tam je tudi laboratorij in medicina dela, prometa in športa. V novogradnji pa bi deloval tudi ginekolog, zobozdravstvena ambulanta, razvojna ambulanta in pediater ter ostale službe, ki zagotavljajo celovito primarno zdravstvo. Ker se bo pri osebnih izbranih zdravnikih zakonsko postopoma zmanjševalo število pacientov, načrtujejo, da bi sedanje štiri ekipe družinskih zdravnikov razširili na najmanj sedem. V načrtovan objekt pa bi umestili tudi epidemiološki center, ki bo v morebitnih prihodnjih epidemijah zagotovil prostore, ki bodo tako zaposlenim kot pacientom zagotovili varno in ustreznejše delovanje, kot smo mu bili na Teznem priča v aktualni zdravstveni krizi.

Arhiv Zbornice za arhitekturo
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta