(FOTO) Trg poslovnih prostorov v Mariboru: Kaj pomaga velika ponudba, če je izbira klavrna

Sanja Verovnik
02.06.2021 02:00
Zakaj trg poslovnih nepremičnin v Mariboru ne doživlja takšnega razcveta kot stanovanjski? Povpraševanje po poslovnih prostorih je kljub veliki ponudbi skromno, nekateri lokali že dolgo čakajo na novega najemnika ali lastnika.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veliko lokalov v mestu je praznih. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Manjši poslovni prostor, primeren za gostinsko dejavnost, na levem bregu Drave oddajam že več kot leto dni," pravi mariborski podjetnik, ki ne želi biti imenovan. Potem ko se v času protikoronskih ukrepov na njegov oglas, da oddaja lokal, ni oglasil nihče, ga je v maju poklicalo nekaj več ljudi, a kaj, ko nekaterim ni všeč lokacija, drugim velikost prostora, tretje zmoti cena, je razočaran podjetnik.

​Da je ponudba poslovnih nepremičnin v Mariboru velika, se je prepričala podjetnica Klaudija Maroh, ko je pred kratkim iskala v središču mesta primeren lokal za svojo dejavnost - urejanje nohtov. "Veliko lokalov v mestu je praznih, a da najdeš lokal v dobrem stanju, z urejenimi sanitarijami, povrhu pa še na dobri lokaciji ter s sprejemljivo ceno, moraš imeti veliko srečo," pravi Marohova, ki ne skriva zadovoljstva, da je po dolgotrajnem iskanju to srečo imela: v enem od praznih lokalov na nekdaj zelo obljudeni lokaciji na Glavnem trgu, nasproti prostorov nekdanje Abanke, je našla primernega za salon, in to, kot poudari, za sprejemljivo najemnino.

Problem je dotrajanost prostorov

Poslovnih nepremičnin, ki bi bile v dobrem stanju in na privlačnih lokacijah, torej zanimive za kupce ali najemnike, po besedah dobre poznavalke mariborskega nepremičninskega trga Mojce Žižek Mesarec iz podjetja Galea nepremičnine v Mariboru praktično ni. "Da je v našem mestu toliko praznih lokalov, je krivo prav stanje teh prostorov," je prepričana Mesarčeva.

"Zavedati se je treba, da je veliko poslovnih nepremičnin v Mariboru ostanek zgodovine. Maribor je bil najprej mesto obrtnikov, nato se je pričela industrializacija. Poslovni prostori in cone so rasli kot gobe po dežju. Skozi čas se niso spreminjali po namembnosti, se rušili, ko niso več služili ničemur, zato jih je še danes v mestu veliko oziroma preveč," meni sogovornica. Pravi, da zapuščeni lokali s svojo klavrno podobo kazijo mestne ulice. Rešitev vidi v njihovi rušitvi ali obnovi, morebiti tudi v preureditvi v stanovanjski prostor, po katerem je v Mariboru dovolj interesa.

Sašo Bizjak

Veliko povpraševanje po skladiščih

Vasja Crnjakovič, direktor RE/MAX Nepremičnin Maribor in vodja agencije RE/MAX Nepremičnine Celje, postreže s podatkom, da je ta čas v mestu pod Pohorjem v prodaji 214 poslovnih nepremičnin, najdražji večnamenski poslovni prostor, zgrajen leta 2009 na Teznu, se prodaja za kar osem milijonov evrov. Od tega je v ponudbi, kot nadaljuje sogovornik, 40 prostorov za storitveno dejavnost, 37 pisarn, 33 večjih poslovnih kompleksov, 27 gostinskih lokalov in zgolj troje skladišč. In prav po slednjih je, opozori Crnjakovič, v Mariboru izredno veliko povpraševanje. Še zlasti po skladiščih, ki so v bližini prometnih vpadnic.

Med poslovnimi stavbami, ki se že dalj časa prodajajo, a ne najdejo kupca, je stavba v središču mesta, kjer je imela sedež Probanka. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

​Pri RE/MAX-u zaznavajo večje zanimanje za nakup ali najem večjih poslovnih stavb, delavnic, ordinacij in pisarn. A pogoj, da jih nepremičnina zanima in se zanjo tudi odločijo, je, pravi Crnjakovič, da stoji na dobri lokaciji. Med poslovnimi stavbami, ki se že dalj časa prodajajo, a ne najdejo kupca, Crnjakovič omeni poslovno stavbo v središču mesta, kjer je imela sedež Probanka, katere prodajna cena je 6,5 milijona evrov (brez davka). Prav tako sta že lep čas v prodaji poslovno-industrijski objekt v industrijski coni na Tržaški (cena 2 milijona evrov) ter poslovna stavba s pomožnimi objekti v poslovni coni TVT Studenci v Mariboru (750 tisoč evrov).

Negotovost poslovnih subjektov

Na Gursu menijo, da manjše število transakcij s poslovnimi nepremičninami ni bilo le neposredna posledica ukrepov za zajezitev epidemije, ampak tudi posledica zmanjšanega povpraševanja, ki ga je na trgu poslovnih nepremičnin povzročila negotovost poslovnih subjektov zaradi gospodarskih posledic koronske krize.

​Mojca Žižek Mesarec opozori, da povpraševanje in ponudba določata ceno. "Sploh v časih pandemije se je povpraševanje po poslovnih nepremičninah še zmanjšalo in ne sledi živahnemu dogajanju na trgu stanovanjskih nepremičnin. Slednjih je v Mariboru premalo, povpraševanje po njih pa iz dneva v dan večje, temu primerno se višajo prodajne cene. Medtem ko pri poslovnih prostorih ponudba ostaja velika, povpraševanje je slabo, cene pa relativno nizke," razmišlja Mesarčeva.

Veliko poslovnih nepremičnin v Mariboru je ostanek zgodovine. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Nakup poslovne nepremičnine v teh časih kot priložnost

Direktor zbornice za poslovanje z nepremičninami Boštjan Udovič ugotavlja, da je bilo pri prometu s poslovnimi nepremičninami od začetka epidemije bistveno več previdnosti. "To se bo gotovo čutilo, dokler se celotno gospodarstvo ne postavi na noge," je prepričan.

Sašo Bizjak

Boris Ješovnik, nepremičninski posrednik pri KW Slovenia, pa nakup poslovne nepremičnine v teh časih vidi kot priložnost. "Trenutno so na trgu ugodne razmere na področju financiranja, hkrati pa je velika ponudba tovrstnih nepremičnin lahko za nekoga spodbuda, da reši svoje poslovno-prostorsko vprašanje," je prepričan Ješovnik, ki opaža, da podjetniki, ki nimajo posebnih prostorskih zahtev, zlahka pridejo do poslovnega prostora. Trenutno so po besedah sogovornika najbolj aktivna v iskanju poslovnih nepremičnin lokalna storitvena podjetja, ki iščejo prostore do 100 kvadratnih metrov. Ješovnik še pojasni, da je ta čas najbolj obsežna ponudba poslovnih nepremičnin v velikosti od 100 do 300 kvadratnih metrov, primanjkuje pa manjših lokalov, do 40 kvadratnih metrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta