(FOTO) V Mariboru izbrali ime za nov trg na prenovljenem Lentu

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
11.10.2024 15:17

Poimenovanje trga po najstarejši trti bo poudarilo zgodovinsko vrednost in dolgo tradicijo vinogradništva v Mariboru in širši regiji, piše v obrazložitvi gradiva, ki ga bo obravnaval mestni svet.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S poimenovanjem novega trga se ne bi poseglo v naslove prebivalcev na tem območju.
Andrej Petelinšek

Mariborski mestni svetniki bodo na naslednji seji odločali tudi o poimenovanju novega trga na prenovljenem Lentu. Za območje med stavbami Vojašniška ulica 21 na zahodu, Vojašniška ulica 10 na severu, Splavarski prehod 7 na vzhodu in reka Drava na južni strani se predlaga ime Trg Najstarejše trte. S poimenovanjem novega trga se ne bi poseglo v obstoječi ulični sistem, prav tako se ne bi poseglo v naslove prebivalcev na navedenem območju, piše v obrazložitvi gradiva. Novo ime se tako ne bi evidentiralo v register prostorskih enot, ampak le v register zemljepisnih imen. "Na ta način se omogoči poimenovanje javnega prostora, s katerim lokalna skupnost izraža spoštovanje do svoje zgodovine, kulture in pomembnih simbolov," je navedeno v gradivu. 

Andrej Petelinšek

(TABELA) Mariborski gostinci se držijo za glavo: Najem vrtov dražji tudi za več kot tisoč odstotkov

Predlog za poimenovanje trga po najstarejši trti v Mariboru izhaja iz več razlogov, ki so zgodovinske, kulturne in turistične narave. "Najstarejša trta, ki raste na Lentu v Mariboru, je izjemnega pomena tako za lokalno kot tudi mednarodno javnost. Stara je več kot 400 let in je uradno vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša žlahtna vinska trta na svetu. Poimenovanje trga po tej trti bo poudarilo zgodovinsko vrednost in dolgo tradicijo vinogradništva v Mariboru ter širši regiji. Najstarejša trta je simbol mariborske kulturne dediščine. Poimenovanje trga bo omogočilo ohranjanje in promocijo te dediščine za prihodnje generacije," so pojasnili v kabinetu župana Saše Arsenoviča, kjer so pripravili ta predlog. 

Izpoved iz kabineta Arsenoviča: Župan me je začel žaliti in poniževati

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Poimenovanje trga po trti bi pripomoglo k še večji prepoznavnosti tega simboličnega kraja in spodbudilo razvoj turizma. Obiskovalci iz Slovenije in tujine že zdaj prihajajo v Maribor prav zaradi trte, poimenovanje trga pa bo še dodatno prispevalo k privabljanju turistov, ki jih zanimata vinska tradicija in bogata kulturna dediščina, so še poudarili.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta