(FOTO) V Mariboru izbrali miss dreves: Lesena lenta za platano pri gradu Betnava

Simona Kopinšek
22.04.2021 17:56
Združenje Epeka je ob letošnjem svetovnem dnevu Zemlje priredilo izbor najlepšega drevesa znotraj mestne občine Maribor.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zmagovalka je postala mogočna platana pri gradu Betnava na fotografiji Almire Ćatović. Foto: Almira ĆATOVIĆ
Almira Ćatović

Natečaj za izbor najlepšega drevesa v Maribor je ob svetovnem dnevu Zemlje izvedlo Združenje Epeka. V dobrem tednu je na natečaj prispelo 49 fotografskih predlogov, ki jih je strokovna komisija ocenila po dimenziji (velikost drevesa in njegove krošnje), estetskem vidiku, ki ga drevo doprinese prostoru, njegovem vizualnem vtisu na opazovalca, po zdravju drevesa in umetniškem vtisu prikaza drevesa na fotografiji.

Po strokovni presoji arboristke Tanje Grmovšek, Neve Pipan, vodje projektov na Mestni občini Maribor, in Hedvike Jenčič iz Zavoda za gozdove Slovenije so vseh 25 točk prejela štiri drevesa. Končna odločitev pa je bila kljub temu soglasna. Zmagovalka je postala mogočna platana pri gradu Betnava na fotografiji Almire Ćatović.

Kolaž fotografij dreves
Združenje Epeka

Velikanka s starostjo okoli 250 let

Platana je postala miss dreves zaradi svoje izjemnosti in mogočnosti, je poudarila Pipanova. "To drevo je staro okoli 250 let, doživelo je marsikaj, videlo je marsikaj, veliko generacij je šlo mimo tega drevesa in še vedno hodijo. Ta platana ima kot druga najdebelejša platana v Sloveniji 785 centimetrov obsega, njena višina je bila po zadnjem merjenju leta 2019 ocenjena na 40 metrov. Pomembno je tudi, da se nahaja v nekoč zelo čudovitem parku. Danes je to, lahko bi rekli, skoraj degradirano ali pozabljeno območje. Žal ni v lasti občine Maribor. Želimo si, da bi park našel lastnika, ki bi razumel in spoštoval tukajšnjo dediščino. S tem tudi želimo sporočiti vsem, ki bodo ali so lastniki, da je to drevo izjemnega pomena za vse Mariborčanke in Mariborčane in da marsikdo hodi v ta park tudi zato, da občuduje to drevo. Najverjetneje tudi ni bilo posegov, ki bi platano negativno zaznamovali ali povzročili kakšno škodo," je dejala Neva Pipan.

Petra Kovačec in Neva Pipan
Sašo Bizjak

Najmočnejša konkurenca ginko v Slomškovem parku

Platana, kjer tudi gnezdijo ptice, je skozi čas imela optimalne pogoje za rast, tudi dovolj vlage, kar pa bi se zaradi presahlega potočka v bližini utegnilo kmalu spremeniti. Kot opozarja Petra Kovačec, sodelavka Združenja Epeka, so zaradi tega zaskrbljeni tudi redni sprehajalci in sprehajalke, ki se še spominjajo prav tako mogočne bukve, ki je rasla v platanini bližini. "Žal so bukev posekali. Eden izmed sprehajalcev nam je povedal, da bo zaradi presahlega potočka tudi platana najverjetneje utrpela škodo. Ima namreč res ogromen koreninski sistem in naj ne bi dobivala več dovolj vode. Gospod je opozoril, da lahko pričakujemo počasno odmiranje drevesa že v letu dni," je opozorila Petra Kovačec.

Najmočnejša konkurenca na četrtkov svetovni dan Zemlje razglašeni zmagovalki je bil ginko v Slomškovem parku na fotografiji Sama Jenčiča, znanega slovenskega naravovarstvenika. Platani je k zmagi pripomogla tudi odmaknjenost, medtem ko je ginko v središču mesta vseskozi deležen občudovanja in pozornosti. Vsekakor bo platano sedaj obiskalo več ljudi.

Miss dreves krasi lesena lenta, ki jo je (iz lesa v Mestnem parku nekoč rastočega drevesa) izdelal Štefan Fekonja. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Drevesa največji učitelji in veliki modreci

Ginko pred stavbo SNG Maribor je nagovarjal tudi zmagovalko natečaja Almiro Ćatović, ki je tudi z besedami izrazila globoko naklonjenost drevesom. "Sem velika ljubiteljica dreves. Zame so drevesa največji učitelji in veliki modreci, ki nas med drugim učijo miru, prisotnosti in transformacije. Hkrati pa so tudi ogledalo družbe in odsevajo, na kateri stopnji razvoja se nahaja človeštvo. Z drevesi smo izjemno povezani, njihov izdih je naš vdih, naš izdih je njihov vdih. Pozitivni učinki dreves na človeka pa sedaj vedno bolj prihajajo v ospredje in s tem tudi povezanosti z enimi največjih učiteljev, ki velja tudi za simbol razmerja med Zemljo in Nebom," je poudarila Ćatovićeva.

Miss dreves 2021
Sašo Bizjak

Za ​Almiro Ćatović sta bila favorita mogočna platana v Betnavskem gozdiču in ginko na Slomškovem trgu. "Če bi morala izbirati med tema dvema, se verjetno ne bi mogla odločiti, saj imam do obeh poseben odnos. Meni ljuba drevesa pogosto obiščem, jih objamem in fotografiram. Tako je nastal projekt Portreti dreves, prelepa drevesa pa so bila leta 2018 tudi razstavljena v Fotogaleriji Stolp v Mariboru. Resnično me veseli, da je Združenje Epeka organiziralo ta natečaj, s čimer so posvetili pozornost na prelepe bisere tega mesta, in da so pri tem izbrali mojo fotografijo tega izjemnega drevesa," je še dejala zmagovalka natečaja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta