(FOTO) V Mariboru predstavniki največjih evropskih superračunalniških centrov: Kdaj slovenski Vega 2?

Gregor Grosman Gregor Grosman
25.04.2024 19:00

Na Institutu informacijskih znanosti v Mariboru so pod okriljem EuroHPC JU gostili predstavnike superračunalniških centrov iz vse Evrope.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predstavnike največjih superračunalniških centrov v Evropi so nagovorili ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, direktor Izuma Aleš Bošnjak in državni sekretar Jure Gašparič.
Predstavnike največjih superračunalniških centrov v Evropi so nagovorili ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, direktor Izuma Aleš Bošnjak in državni sekretar Jure Gašparič.
Andrej Petelinšek

HPC Vega, najzmogljivejši superračunalnik v Sloveniji, ki že tretje leto deluje na Institutu informacijskih znanosti - Izumu v Mariboru, je eden od za zdaj sedmih delujočih superračunalnikov v ekosistemu EuroHPC JU. Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh pa je na današnjem srečanju predstavnikov superračunalniških centrov iz vse Evrope poudarila, da že potekajo pogovori za izgradnjo še večjega.

Državni sekretar Jure Gašparič je poleg ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh in direktorja Izuma Aleša Bošnjaka nagovoril predstavnike največjih superračunalniških centrov v Evropi.
Andrej Petelinšek

Po besedah ministrice smo v Sloveniji lahko zelo ponosni, da smo z Vego pred nekaj leti dobili enega prvih tako zmogljivih superračunalnikov na svetu, zato si vlada prizadeva tudi za novo investicijo v Vego 2, ki bo namenjena nadaljnjemu razvoju umetne inteligence. "Na ministrstvu se s to tematiko zelo veliko ukvarjamo, a brez zmogljive infrastrukture ne moremo govoriti o razvoju umetne inteligence. Že nekaj časa se pogovarjamo z Evropsko komisijo o nadaljnjem vlaganju na tem področju, saj je to edini način, da pomagamo tako gospodarstvu kot pri siceršnjem razvoju različnih digitalnih storitev," je povedala Stojmenova Duh.

V Inštitutu informacijskih znanosti so gostili predstavnike največjih superračunalniških centrov v Evropi.
Andrej Petelinšek

Vsakodnevno potrebujejo računsko moč

Slovenija aktivno sodeluje pri več projektih s področja superračunalništva, med njimi so projekti Epicure, Interwin, SMASH, EUMaster4HPC. V konzorcij Slovenskega nacionalnega superračunalniškega omrežja SLING, ki ga zastopa Arnes, je poleg Izuma vključenih še veliko organizacij v Sloveniji, nudi pa raziskovalno infrastrukturo in podporne storitve vsem slovenskim in evropskim uporabnikom superračunalniških virov na HPC Vega. Obenem skrbi za tečaje, delavnice in ostala izobraževanja v okviru nacionalnega kompetenčnega centra EuroCC SLING.

Na področju superračunalništva so poleg strokovnjakov na Izumu in Arnesu največji strokovnjaki na Institutu Jožef Stefan, s katerega poleg nekaterih raziskovalnih skupin z vseh treh univerz in Kemijskega inštituta prihajajo tudi raziskovalci in znanstveniki, ki vsakodnevno potrebujejo veliko računsko moč in diskovne kapacitete HPC Vega.

Evropa z delovanjem Vege 1 zadovoljna

Da je načrtovanje novega še bolj zmogljivega superračunalnika v Mariboru ena od tem dogodka, je potrdil tudi direktor Izuma Aleš Bošnjak. Razvoj superračunalnikov je zelo hiter, naprave so v nekaj letih lahko zastarele. Da jih konkurenca ne prehiti, in ker želijo v svoji mreži obdržati raziskovalce, se zavedajo, da morajo vsakih pet let infrastrukturo obnoviti. "Zdaj je idealna priložnost, da se začnemo pogovarjati ne le o novem superračunalniškem centru, ki ga načrtujemo na lokaciji mariborske hidroelektrarne, pač pa tudi o superračunalniku, ki bo tam postavljen," je dejal Bošnjak. Želijo si največje razpoložljive zmogljivosti prihodnjega superračunalnika v okviru finančnih zmožnosti, pri čemer Bošnjak ocenjuje, da bo takšna investicija stala najmanj 20 milijonov evrov, kar je nekaj več kot v primeru Vege 1. 

Andrej Petelinšek

Bošnjak ocenjuje, da so možnosti za evropska sredstva zelo velike. Ne nazadnje so predstavniki EuroHPC ob zadnjem odprtju superračunalnika v Barceloni omenili mariborskega in povedali, da so z njegovim delovanjem zelo zadovoljni. "Naš računalnik je ves čas polno zaseden, zato verjamem, da bodo investirali v center, kjer zadeve delujejo dobro," je zaključil.

Superračunalništvo ključnega pomena

Superračunalnik Vega so uradno zagnali aprila 2021, kar je Slovenijo uvrstilo med svetovne velesile po računalniški moči. Zanj so takrat s pomočjo sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in podjetja EuroHPC odšteli dobrih 17 milijonov evrov. V treh letih delovanja se je s pomočjo Vege zvrstilo veliko projektov, samo evropski raziskovalci so sprejeli 25 večjih projektov. Organizacijo EuroHPC JU je ustanovila Evropska komisija v letu 2018 z namenom pospeševanja inovacij in tehnologij na področju superračunalništva. Superračunalništvo je v povezavi z razvojem umetne inteligence ključno za tehnološki in ekonomski razvoj moderne družbe, saj omogoča nova odkritja v znanosti in bo temelj za obstoj in večjo konkurenčnost podjetij v prihodnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta