(FOTO) V športni dvorani bo za okužene iz Doma Danice Vogrinec Maribor varno in domače, pravijo ob selitvi

Barbara Bradač
02.12.2020 16:55
Vzpostavitev rdeče cone Doma Danice Vogrinec Maribor je v polnem teku. Vodja strokovne skupine koordinatorjev pojasnjuje, zakaj je izbrana športna dvorana na Taboru najprimernejša.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za okužene z novim koronavirusom iz Doma Danice Vogrinec so še včeraj preurejali dvorano Železničarskega športnega društva na Taboru. Selitev naj bi bila danes. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Dom upokojencev Danice Vogrinec Maribor vzpostavlja rdečo cono na zunanji lokaciji - v dvorani Železničarskega športnega društva na Taboru. Dela so v polnem teku, da bo dvorana optimalno pripravljena za sprejem z novim koronavirusom okuženih stanovalcev iz največjega doma starostnikov v državi.

Dr. Božena Kotnik Kevorkijan, vodja strokovne skupine koordinatorjev pri ministrstvu za zdravje za podravsko regijo, je pojasnila, da se po predpisih obeh ministrstev, tako zdravstvenega kot ministrstva za socialne zadeve, lahko seli na zunanjo lokacijo samo rdeča cona. "Če seliš belo cono, so lahko nekateri stanovalci v inkubacijski dobi in bo tam, kamor jih premestiš, takoj nastala rdeča cona in potem se rdeče cone širijo," pojasni. Doda, da je bila selitev zdravih varovancev v Socialnovarstvenem zavodu Hrastovec izjema: "Tam so bili okuženi tudi takšni, ki jih ni mogoče obvladati kje drugje."

Igor Napast
Igor Napast

​Varnost je na prvem mestu

Skupina si je ogledala več športnih dvoran v Mariboru in presodila, da je dvorana Železničarskega športnega društva na Taboru najprimernejša. Glavno vodilo je, da je rdeča cona varna. "Ni idealna, ampak boljšega v tem trenutku v naši bližini ni. Je v isti ravnini, ima več vhodov in izhodov, možno je ločiti čiste in umazane poti, kot so smeti, umazano perilo, ostanki hrane. Klime je možno izklopiti, lahko odpremo okna. Prostor je dovolj velik, mogoče je namestiti tudi velike jeklenke s kisikom. Na straniščih in tuših so ravna tla, to je za starostnike pomembno. V dvorani so tla gladka, ne drsijo, možno jih je čistiti in dezinficirati. Itisona recimo, če kdo bruha, ne moreš tako očistiti," je le nekaj pogojev, ki so jih upoštevali, preden so se odločili. Dodaja, da so v Mariboru preučili 16 športnih dvoran, veliko so si jih tudi ogledali. "Ne bo luksuza, bo pa varno tako za stanovalce kot za osebje, in to je najpomembnejše. Tukaj smo to najlažje naredili," poudari.

​Zakaj ni bil hotel primeren

Kljub temu da se bela cona ne seli, si je skupina ogledala hotel, ki ga je za selitev zdravih stanovalcev predlagal direktor doma Marko Slavič, in se odločila, da hotel ni varen ne za starostnike ne za osebje. "Ni primernega dvigala, so pragi, so banje v kopalnicah, ni prostora za malo lekarno, ni možno urediti prostorov za umazano in za čisto, so strme in zavite stopnice brez podestov. V vsaki etaži imeti nekaj stanovalcev ne gre, potrebuješ ekipo, ki bo zanje skrbela," pojasnjuje strokovnjakinja tudi na splošno, zakaj hoteli, ki se sicer v Mariboru niso ponujali, niso najustreznejši.

Igor Napast

Dvomi so se ob izbrani športni dvorani pojavili predvsem pri tistih, ki so v njej trenirali. Ti navajajo, da dvorana ni izolirana, da ob ogrevanju cvili, streha in okna puščajo. "A lastniki so nam zagotovili, da je v redu. Je edina športna dvorana, ki jo je možno ogreti na primerno temperaturo. Ogledali smo si tudi lepše dvorane, pa jih ni možno ogreti. Recimo Dvorana Tabor ima lahko največ 16 stopinj Celzija," pravi Kevorkijanova. Če se bodo pojavile pomanjkljivosti, jih bodo poskušali odpraviti, doda in pohvali civilno zaščito, ki se je maksimalno angažirala.

​Pripravljajo domače vzdušje

Stanovalce bodo po besedah direktorja začeli premeščati jutri. Danes zaposleni v domu pripravljaljajo dvorano, da bo prijetna za bivanje. "Pogoji so vsaj povsem identični bolnišničnemu okolju. Tudi okrašeno bo, prižgane bodo okrasne lučke, da bo vzdušje čim bolj domače. Pripravljen bo kotiček za televizijo, za preživljanje prostega časa, stanovalci se bodo lahko sprehajali po dvorani," pojasnjuje Slavič. Med okuženimi so namreč tudi stanovalci pri močeh, ki so povsem asimptomatični. Težava, s katero se soočajo, pa je zagotavljanje zdravstvenega osebja za delo v rdeči coni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta