(FOTO) V UKC Maribor tedensko testirajo najbolj izpostavljenih 500 zaposlenih, zdravstveni dom bo testiral vse

Andreja Kutin Lednik
23.11.2020 15:00
Danes so v mariborskem zdravstvenem domu pričeli s testiranjem vseh zaposlenih. Na vstopni točki v Novi vasi testirajo z antigenskimi testi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Kljub podaljšanju roka za uvedbo rednega testiranja zaposlenih v zdravstvenih ustanovah ta v mariborskem zdravstvenem domu že izvajajo. V UKC Maribor pa na ključnih oddelkih, kjer bi bila izguba zdravstvenih delavcev najtežja, periodično opravljajo testiranja že dlje časa in tam zaposlene testirajo enkrat tedensko. "V preteklih tednih smo tako tedensko periodično testirali približno 500 zdravstvenih delavcev, ki so zaposleni na izpostavljenih delovnih mestih - covid oddelki, intenzivne terapije in podobno. Uporabljali smo klasične molekularne teste. Testiranja vseh zaposlenih, ki jih je bilo konec septembra 3589, zaenkrat še ne izvajamo. S ponedeljkom, 23. novembra smo pričeli z dodatnim testiranjem zaposlenih," pravijo v UKC.

Andrej Petelinšek

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca, kjer dela okoli 1000 ljudi, so danes pričeli s testiranjem zaposlenih, med prvimi so testirali reševalce enote nujne medicinske pomoči, testirajo pa s hitrimi antigenskimi testi. V primeru pozitivnega rezultata rezultat preverijo še s PCR testom. "S testiranjem smo pričeli že v jutranjem času in sicer smo testirali zaposlene iz enote varstvo otrok in mladine, sedaj iz enote nujne medicinske pomoči. Takšna testiranja bodo tekla vsak dan, predvidoma pred začetkom dela enote tako, da ne bo moten delovni proces in bomo v enem tednu testirali vse zaposlene. Želimo si, da bo kar največji del testov negativen, v nasprotnem primeru pa bo testiranje preprečilo morebiten prenos okužb med zaposlenimi, hkrati pa testiranje omogoča preventivo. Gre za velik organizacijski zalogaj, a zastavili smo ga tako, da bo delo potekalo nemoteno," pravi Aleksander Jus, pomočnik direktorja zdravstvenega doma.

Andrej Petelinšek

V samoizolaciji je sedaj 30 zaposlenih, 20 od teh je okuženih. Da so testiranja zaposlenih dobra odločitev, pravi tudi reševalec Aljaž Eferl med nestrpnim čakanjem na rezultate testa. Spremenilo se je tudi delo reševalcev, kar okoli 70 odstotkov intervencij je takih, da pri njih obstaja sum na okužbo s koronavirusom, zato so intervencija bolj zahtevne in dolgotrajne: "Pred izvozom se moramo zaščititi, po opravljeni intervenciji pa moramo avto zapliniti ter vso opremo razkužiti."

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta