(FOTO) V zavetišču za živali Maribor se bojijo, da bo Loki pri njih do smrti. "Kar je mladega in luštkanega, gre za med"

05.08.2021 06:16
Zavetišče za živali Maribor poka po šivih. Na nove lastnike čaka 120 mačk in psov. Spoznajte žival, ne odločajte se na podlagi videza, svetuje vodja zavetišča Tomaž Kristanič.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ogromen, medvedu podoben Loki je do tistih, ki jih pozna, zelo prijazen. Sicer pa ... Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

V Zavetišču za živali Maribor je 105 mačk in 15 psov, kapacitete so polne, je ob našem obisku v začetku tedna dejal vodja zavetišča Tomaž Kristanič. V takšnih situacijah se poskušajo znajti tako, da jih premestijo v drugo zavetišče, če tam ni prostora, živalim iščejo vsaj začasen dom pri prijateljih, znancih, društvih.

Proti neželenim razplodom se da ukrepati s sterilizacijo in kastracijo, za kar morajo poskrbeti lastniki živali. Cene so med 40 in 70 evri, izjemoma je mogoče uveljaviti subvencijo. Prostoživečih psov v Sloveniji sicer ne bi smelo biti. "Ko so bile meje zaprte, smo imeli rekordno malo najdenih nečipiranih psov. Menim, da to nakazuje na uvoz psov iz držav, kjer so prostoživeči psi dovoljeni, ljudem se zasmilijo in jih ilegalno pripeljejo k nam," sklepa vodja zavetišča.

V 30 dneh lahko žival usmrtijo

Zakon dopušča, da se žival, ki v 30 dneh ne najde lastnika, usmrti, a Kristanič pove, da tega ne počnejo in tudi ne bodo, dokler bo on vodil zavetišče. Denar za oskrbo živali dobijo od občine, kjer je ta najdena, a le za 30 dni, kar pomeni, da poslujejo z izgubo. Letno imajo okvirno 150 tisoč evrov prihodkov ter 260 tisoč stroškov.

Andrej Petelinsek
Andrej Petelinsek

Živali dobijo iz različnih koncev: najpogosteje se zatečejo k ljudem, ti pa se obrnejo na zavetišče, včasih jih privežejo kar na drog ali pa pustijo pred vrati v škatli, nekatere predajo lastniki - Kristanič priporoča, naj živali najprej poskušajo nov dom poiskati sami. Nekatere preda veterinarska inšpekcija, kar je najbolj žalostna možnost.

V zavetišču imajo najraje, če ljudje žival pripeljejo med odpiralnim časom, torej do 15. ure. "Imeli smo testno odprto do 19. ure, a so bile živali pod stresom, kar se je poznalo tako na njihovem vedenju kot na zdravju. Saj vidite, ko začne lajati en, se oglasi cela vrsta, mačke bodo tudi zastrigle z ušesi," pravi vodja zavetišča.

"Vsaka žival mora biti najprej 14 dni v karanteni, saj je to inkubacijska doba za razvoj večine bolezni. Dokler ne gre skozi cel protokol cepljenja in zdravljenja, je pri nas," razlaga sogovornik, medtem ko stoji pred mačjimi karantenami, ki so videti prazne, a seveda niso. "Karantena je sestavljena iz zunanjega in notranjega boksa. Bolne mačke, ki bi lahko prenesle okužbo ali so prešibke, da bi šle skozi vratca, zapremo noter," pojasni.

Mačko lahko posvojite še isti dan, psa ne

Za ogled in posvojitev psa ali mačke je nujna predhodna najava, je opozoril Kristanič. Družino, ki je prišla nenapovedano, je prijazno odslovil in ji priporočil, naj se naroči po telefonu ali e-pošti. "Zelo pomembno je, da žival izbiramo na podlagi karakterja in ne na podlagi slikice na internetu," pripomni. "Če si želite cartljive muce, dobili pa ste tako, ki čepi v kotu in piha, bo to stres zanjo in za vas," argumentira.

Andrej Petelinsek
Andrej Petelinsek

​Pri mačkah dovoljuje posvojitev še na dan ogleda, pri psih, ki so kardelne živali in potrebujejo družbo, zahtevajo, da pridejo ljudje večkrat na ogled in izberejo tistega, s katerim se najbolje ujamejo. Pri tem se ne gre zanašati na pasemske značilnosti. "Pričakovati, da ima ena pasma psa isti karakter, je nekako tako, kot če bi pričakovali, da imamo vsi belci isti karakter," razlaga. Posvojitelji izpolnijo vprašalnik, opravijo pogovor z zaposlenimi. Če je več interesentov za eno žival, se odločijo na podlagi vprašalnika in pogovora, včasih odločitev prepustijo živali. Mladiči gredo najprej, starejše živali so pri njih dalj časa. Pri psih je to še bolj izrazito. "Če govorimo recimo o deset let starem nemškem ovčarju, so posvojitvene možnosti nekje v kleti. Kar je mladega in luštkanega, gre za med," pove Tomaž Kristanič.

Petinsedemdesetkilogramski Loki v zavetišču že tri leta

"Zdaj bomo prišli do Lokija, ki je pri nas že tri leta in hitro boste ugotovili, zakaj," reče med hojo proti večjemu boksu. In res, ogromen pes, ki je po videzu neverjetno podoben medvedu, je začel glasno lajati. "Zelo je podoben kavkaškemu ovčarju in takšno vedenje je značilno za to pasmo, saj je bila vzrejena z namenom ščititi črede pred volkovi in jeleni. Čuvajo svoj teritorij. Ampak po drugi strani se tistim, ki nas pozna, pusti cartati in nimamo problemov. Je pa alergičen na majhne otroke, sploh tiste, ki so veliki tako kot on. Tisti, ki pasmo pozna, bi ga morda vzel, ko bi bil star največ eno leto, za tega pa se bojim, da bo tukaj dočakal smrt," razlaga med božanjem velikega kosmatinca, ki se je, ko sva se s fotografom nekoliko umaknila, umiril. Loki, ki ima 75 kilogramov, ima stalnega sprehajalca, ki prihaja vsakodnevno. Občasno ga obišče še en sprehajalec ali ga sprehodi kdo od oskrbnikov.

V posebnih prostorih za socializacijo so nastanjene živali, ki še niso vajene človeške družbe. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

Za sprehajalce psov in prostovoljce je obvezno interno izobraževanje. Opravilo ga je 7000 ljudi, vsakodnevno prihajajo štirje, nekateri ob koncih tedna, drugi občasno. Prepoznavanje in razumevanje mimike živali je zelo pomembno. Z napačno potezo lahko pride do neželenih reakcij. Psi imajo dobro razvit vonj, zato mu ni treba tiščati roke pred smrček. Če jim takoj damo roko nad glavo, se bodo počutili ogrožene. Najbolje je, da pes pride sam do človeka. Zavetišče je namenjeno mačkam in psom in Kristanič upa, da bo tako tudi ostalo, saj se je že zgodilo, da so imeli v zavetišču vietnamskega prašiča in podgane različnih vrst, se spominja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta