(FOTO) Waldorfski vrtec v Mariboru: Na "urgentno sanacijo" in obljubo župana Arsenoviča čakajo že dve leti

Jasmina Cehnar
01.07.2021 02:00
Ker se mariborska občina še ni lotila prenove, starše otrok iz pogorelega waldorfskega vrtca na Studencih skrbi, da bodo ostali brez izbranega vrtca. MOM: Prenavljali bomo večfazno.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dve leti po tem, ko je ogenj uničil waldorfski vrtec Studenček v Valvasorjevi ulici, se prenova objekta še vedno ni začela. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Točno dve leti po tem, ko je ogenj uničil waldorfski vrtec Studenček v Valvasorjevi ulici, se prenova objekta še vedno ni začela. Zaradi tega so starši 55 otrok, ki začasno gostujejo v Waldorfski šoli Maribor, zaskrbljeni. Vrtec se mora namreč iz zasilnih prostorov izseliti do avgusta prihodnjega leta, ob tem pa nimajo oprijemljivih informacij, da bi občina v zvezi z obnovo karkoli načrtovala.

"Starši smo zelo zaskrbljeni, saj bomo izgubili kvalitetno varstvo za svoje otroke, v katero smo tudi sami finančno vlagali več let. Zaradi srčnosti vzgojiteljic in kakovosti vsebin, ki jih vrtec ponuja, si nikakor ne želimo otrok prepisati v drug vrtec," je zapisala iniciativa staršev in opozorila, da je v primeru nepravočasno obnovljenega vrtca ogroženih tudi 22 delovnih mest. Starši izpostavljajo še, da so vsi predhodni župani vrtec vsa leta podpirali. Prvič, zaradi prepoznane pedagoške vrednosti, in drugič, ker je bil ves čas redni plačnik najemnine, občini, ki zasebne vrtce sofinancira ne v 100, pač pa 85 odstotkih, pa tudi prihranil del stroškov.

Posledice požara leta 2019
Igor Napast

"Župan Arsenovič je dal besedo"

Starši se sprašujejo, kje se zatika, da obnova, ki bi se morala zaključiti že letos, ne steče, čeprav je župan Saša Arsenovič dejal, da bo sanacija urgentna. "Pred dvema letoma sem bil na licu mesta, ko smo iz pogorelega vrtca reševali, kar se je rešiti dalo. Še isti dan nas je obiskal župan Arsenovič in takrat pred vsemi dal besedo, da se bo vrtec saniral v najkrajšem možnem času. Do danes se ni premaknilo še nič, kot vidimo, tam ni bilo še niti enega gradbenega stroja. Občina nima vizije, kaj bi s tem objektom naredila," je povedal eden od staršev Uroš Šprah.

Ob tem ravnateljica zasebnega zavoda Waldorfski vrtec Studenček Petra Mohorič izpostavlja, da je gostovanje v Waldorfski šoli Maribor le začasna rešitev. "Imamo vsa dovoljenja ministrstva, da lahko v teh prostorih delamo, ampak ne dolgoročno, temveč začasno, saj ne ustrezajo normativom in zahtevam dela v vrtcu. To so vseeno učilnice, prostori so premajhni, otrok je vedno več," je pojasnila, da se jim naslednje leto tudi izteče pogodba s šolo, ki ne nazadnje svoje prostore potrebuje nazaj. Kaj je v primeru nepravočasne obnove alternativa, za zdaj ne vedo. Najti nadomestne prostore, ki bi zadostili potrebam tako velikega vrtca, je na mariborskem območju trenutno skorajda nemogoče, poleg tega so neprofitni zavod in za lastne prostore s finančnega vidika težko poskrbijo sami, je razložila ravnateljica.

Sašo Bizjak

Začetek del predvidoma februarja 2022

Ji pa nekaj optimizma vliva dopis, ki ga je vrtec po številnih prigovarjanjih in večkratnih pozivih z občine prejel nedavno. V njem Gorazd Škrabar, vodja urada za gospodarske dejavnosti, pojasnjuje, da ima občina za prenovo rezerviranih dobrih 491.000 evrov. In da je marca letos objavila javni razpis za projektiranje in izvedbo rekonstrukcije montažnega vrtca, vendar prejela le eno ponudbo, ki pa je bistveno presegala vrednost rezerviranih sredstev.

Sašo Bizjak

​Zato so se zdaj odločili, da k obnovi pristopijo v treh fazah. Prva bodo rušitvena dela, ki naj bi bila končana konec avgusta letos, nato bodo predvidoma v novembru pridobili projektno dokumentacijo z gradbenim dovoljenjem za rekonstrukcijo objekta. Ker bo v dokumentaciji natančen popis del, upajo, da bo med gradbinci več zanimanja in bodo poslali več realnih ponudb kakor letos spomladi. Podpis pogodbe z izbranim izvajalcem nato načrtujejo za februar 2022, kar bi pomenilo dovolj časa za prenovo. Medtem so z občine sporočili, da so optimistični, da bodo problematiko ustrezno rešili in da so odprti za dialog. Sestanek s predstavniki vrtca in staršev tako načrtujejo v kratkem, na njem pa bodo odgovorili na njihova morebitna dodatna vprašanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta