(FOTO) Z avtodomom na smučanje? Letos, ko so zaprti hoteli in apartmaji, je to prednost

Branka Bezjak
01.03.2021 05:25
Med zaprtjem turističnih nastanitev pride avtodom zelo prav, med zimskimi počitnicami jih je bilo opazno več tudi pri nas
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Petčlanska družina Janc Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Kampiranje oziroma bivanje v avtodomih običajno povezujemo s toplim delom leta, a da se da povsem brez težav v njem preživeti več dni tudi v zimskem času, povedo izkušeni. Zato tudi ni kakšna posebnost ali novost, da jih je srečati na nekaterih slovenskih smučiščih, le nekoliko več jih je letos. V času, ko so turistične namestitive zaradi epidemije koronavirusa še zmeraj zaprte, je to ena redkih možnosti, tudi ene vrste privilegij. "Prejšnji teden, ko smo imeli počitnice, smo bili tukaj pet dni, sedaj smo prišli še za vikend," je povedal Anton Janc iz Krškega, ko so se včeraj zjutraj na parkirišču na Rogli z družino spravljali v smučarsko opremo. S tremi sinovi in ženo so letos prvič preizkusili avtodom še pozimi, saj so ga nabavili šele lani, ko je bilo jasno, da bo zaradi razmaha koronavirusa potovanja oziroma bivanja v turističnih krajih omejena.

Doživetje za otroke

Določenih zadev se tako še učijo sproti, pravi Janc. Tako so imeli manjšo zagato s plačilom elektrike, a "kamperisti smo solidarni med seboj in smo hitro rešili," doda. Sicer pa so se na bivanje v kamperju, ki terja precej prilagoditev in tudi dogovarjanj, navadili, pravi. "Za otroke je to gotovo posebno doživetje, za celotno družino povezovalno. Na tako majhnem prostoru se je treba znati dogovoriti, denimo, kdo bo kdaj uporabljal stranišče in podobno. Naš avtodom je sicer za sedem ljudi, tako da nam ene mize ni treba podirati, a imamo vsak večer isto proceduro podiranja in pospravljanja, pa je malo lažje," je razložil. Njihov rezervoar za vodo je velik sto litrov, tako da tudi s tem nimajo težav.

Prostor za odpadne vode in straniščne odplake je dobro urejen, pravijo uporabniki.
Igor Napast

Na parkirišču je pohvalil še dobro urejen prostor z odtoki, kamor se lahko spraznijo odpadne vode in rezervoar od stranišča. Ob večerih pogledajo na tabličnih računalnikih kakšne zabavne oddaje ali filme, sicer pa igrajo družabne igre, so še povedali. Dolgčas jim torej ni. Ali bodo v letošnji zimi še prišli, še ne vedo. Z mislimi so nekoliko že pri poletju, ko računajo na kakšno tedensko potovanj. Sicer pa avtodom tudi oddajajo. Že lani od junija, ko so ga kupili, do septembra, je bil skorajda ves čas v najemu, doda Janc še o tem, kako si vsaj nekoliko povrniti stroške vzdrževanja in nakupa avtodoma.

Porast obiskovalcev z avtodomi

Parkirišče včeraj sicer ni bilo napolnjeno do zadnjega kotička, kakor med počitnicami, a vendar je bilo čez dvajset avtodomov. Parov, posameznikov, družin, ki so prišli tudi s svojimi ljubljenčki, psi, mačkami. Za vse se torej očitno najde prostor, tudi na takšnih majhni kvadraturi. Da imajo že veliko izkušenj z avtodomom, je povedala družina iz Selnice, ki je prav tako lep konec tedna izkoristila za bivanje in smučanje na Rogli. "Od leta 2013 že imamo avtodom, tako smo tudi že na smučanje šli večkrat z njim. Res pa je letos to velika prednost," so še dodali.

Družina iz Selnice ima z bivanjem v avtodomu že veliko izkušenj v vseh letnih časih.
Igor Napast

Na Rogli so letos parkirišče za avtodome odprli šele med počitnicami, ko je bilo to dovoljeno, pove Robert Kejžar, vodja hotelirstva in gostinstva Rogla. "Vsako leto, odkar smo uredili to plačljivo parkirišče opažamo rahel porast obiskovalcev, letos jih je bilo več za 30 odstotkov, se pozna, da so apartmaji in hoteli zaprti. V povprečju je bilo med počitnicami tudi po 50 avtodomov na Rogli, sicer jih je največ ob koncih tedna. Pridejo v petek popoldne in ostanejo do nedelje. Zelo smo zadovoljni, saj so dobri gostje," je še dodal Kejžar. Dnevno parkiranje in 5 kWh elektrike na Rogli stane petnajst evrov, v to je vključena tudi uporaba sanitarij in tuša.

Igor Napast

Zlasti v tujini so nekaj smučarskih dni več let zapored s kamperjem preživeli tudi v družini Jurija Berložnika, nekdanjega Večerovega novinarja, ki je delil z nami še nekaj svojih izkušenj. "Povsem brez težav se da preživeti pet dni v kamperju. Paziti moraš le, da ti voda ne zmrzne, sicer pa če imaš elektriko in plin, težav ni. Je pa takšno bivanje malo posebno. Moraš biti tip za to. V Avstriji imajo na primer pri Mokrinah zelo lepo urejen kamp z velnesom in dodatno ponudbo. Od tam pa potem brezplačen prevoz do smučišča. Običajno smo se namestili na kakšnem parkirišču, da si že zjutraj čim bližje smučišču. Tako si včasih ob petkih popoldan že težko dobil prostor, če nisi pravi čas prišel," je še povedal Berložnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.