(FOTO) Z novima dvigaloma na vrh 16-nadstropne stolpnice UKC Maribor v 30 sekundah. A izključno za bolnike in transport hrane

Jana Juvan
11.05.2022 18:00

Deset let po tem, ko so jih opozorili na visoko tveganje v primeru požara, so v 16-nadstropni kirurški stolpnici olajšano predali namenu novi požarni dvigali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novi požarni dvigali so zgradili na zunanji strani stolpnice.
Sašo Bizjak

Pred desetimi leti so na eni izmed požarnih vaj gasilci vodstvo mariborske bolnišnice opozorili, da njihove lestve za reševanje sežejo le do desetega nadstropja v 16-nadstropni kirurški stolpnici. "Na srečo nismo imeli kakšnih slabih izkušenj ali dogodkov. Smo pa opozorila vzeli zelo resno," je ob svečanem prerezu traku pred novima požarnima dvigaloma danes dejal direktor UKC Maribor Anton Crnjac.

Zatikalo se je najprej pri razpisih, ki so jih večkrat ponavljali. Nato, ko so vendarle pripeljali projekt tako daleč, da so ob stolpnici lahko postavili žerjave, je prišla korona. In ker je gradnja prizidka z dvigali potekala tako, da je moralo biti nadstropje, kjer so gradili, izpraznjeno, kar pa v času korone, ko so potrebovali dodatne prostore za nameščanje bolnikov ni bilo možno, se je izpeljava projekta še zavlekla.​ Crnjac je sicer spomnil, da so že ob osamosvojitveni vojni zaznali "improvizacije ob evakuacijah". Pojasnil, zakaj se je tako vleklo, pa da ne more podati, je dejal, saj da je to stvar njegovih predhodnikov.

Tudi druga dvigala dotrajana

Zdaj dvigalo torej doseže vseh 16 nadstropij, in to v zgolj 30 sekundah. Končno ni več gradbišča na parkirišču za stolpnico, kjer je prej pristajal helikopter nujne medicinske pomoči (HNMP), ki je zdaj zato pristajal ob vojašnici. Tako je znova na voljo pristajališče za dejavnost HNMP. Crnjac pa je ponovil, da je tudi pravi heliport "ena od prioritet, ki jih bomo v naslednjih mesecih ali letih začeli".

Sašo Bizjak
Jure Dolinar, Nataša Marčun Varda, Anton Crnjac in Helena Ulčar Šumčić
Sašo Bizjak

Dvigala bodo namenjena izključno bolnikom in transportu hrane iz razdelilnice, ki je v kleti stolpnice, ne pa tudi obiskovalcem. Računajo pa na to, da bosta požarni dvigali vendarle nekoliko razbremenili štiri dvigala v stolpnici, ki so namenjena tako bolnikom, osebju kot obiskovalcem. In ki so tudi že potrebna renovacije, kot priznava Crnjac.

Projekti tik pred zdajci

Otvoritvi sta ob Crnjacu in strokovni direktorici Nataši Marčun Varda prisostvovala tudi predstavnika ministrstva za zdravje, Jure Dolinar iz sektorja za investicije in javna naročila in Helena Ulčar Šumčić, generalna direktorica direktorata za zdravstveno ekonomiko. Dolinar je prav tako izpostavil pomembnost investicije, ki je stala okoli 6,7 milijona evrov in jo je v večini financiralo ministrstvo. Kljub menjavi vlade Crnjac pričakuje, da bodo lahko nadaljevali že začrtane projekte. "Tudi od bodoče vlade pričakujem tesno sodelovanje z UKC Maribor in kvaliteten dialog. V tem mandatu smo dobro zastavili stvari in klinični center se je dobro razvijal. Imeli smo posluh pri ministrstvu in pridobili znatna sredstva skupaj z univerzo in medicinsko fakulteto. To so namreč projekti za celotno severovzhodno Slovenijo," je dejal.

Sašo Bizjak

O nadgradnji onkologije je povedal, da je projekt "tik pred zdajci", razpis za gradbena dela da je "v teku in bo v najkrajšem času objavljen". Še vedno računa, da se bodo dela začela še pred poletjem. Tudi selitev pljučnega oddelka je še vedno načrtovana za junij. Nato pa bi takoj začeli vzpostavljati negovalno bolnišnico. Glede tega projekta pravi, so tudi "tik pred podpisom dokumentov". Pripravljen imajo tudi DIIP za kontejnersko covid bolnišnico, ki bi že septembra stala ob ginekološki stavbi, kasneje pa bi služila tudi začasni selitvi bolnikov pri gradnji nove stavbe za infekcijske bolnike.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta