(FOTO) "Živel prvi maj!" je bilo slišati po Mariboru: Ljudje so glasbenike pričakali na dvoriščih, drugi z aplavzom pozdravljali z domačih balkonov

Sanja Verovnik
01.05.2021 10:05
Na današnje prvomajsko jutro so se znova zbrali godbeniki in gasilci ter v živo, ali z glasbo prek zvočnikov popestrili praznovanje delavskega praznika
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

"Bravo!" in "Živel prvi maj!" je bilo danes zgodaj zjutraj slišati po Mariboru, ko je med blokovskimi naselji in vzdolž mestnih ulic ter krajevnih skupnostih zadonela tradicionalna prvomajska budnica godbenikov Pihalnega orkestra KUD Pošta. Mariborčani so glasbenike pričakali na dvoriščih, spet drugi so odpirali okna, ali z aplavzom pozdravljali z domačih balkonov.

Budnica je zadonela tudi vzdolž mariborskih ulic.
Andrej Petelinšek

Nič drugače ni bilo drugod po Sloveniji, kjer so budnico, ki jo organizirata Zveza slovenskih godb in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti skupaj z Gasilsko zvezo Slovenije, po tem, ko je bila lani zaradi epidemije covida-19 po več kot stotih letih prekinjena njena tradicija in so jo predvajali samo prek radijskih in TV-sprejemnikov ter družbenih omrežij, zaigrali v živo, sicer v okrnjeni zasedbi po deset glasbenikov. Godbenikom so se kot vsako leto pridružila tudi gasilska društva, ki so s svojimi vozili krožila po domačih krajih in predvajala koračnice.

Obujanje spominov na mladost

V mariborskem domu za starejše Dom pod Gorco so že navsezgodaj zjutraj za dobro razpoloženje stanovalcev poskrbeli godbeniki Pihalnega orkestra KUD Pošta, ki letos obeležuje 90-letnico delovanja, nato pa še pihalna godba iz Razvanja. Številni so zvokom slovenskih godb in koračnic prisluhnili s svojih oken in balkonov, glasbenike pa pozdravili z aplavzem. Kot je povedel direktor Doma pod Gorco Gregor Žigon, je prvi maj za stanovalce vedno nekaj posebnega, saj jim obudi lepe spomine na mladost.

Pred Domom pod Gorco so zaigrali godbeniki Pihalnega orkestra KUD Pošta. 
Andrej Petelinšek

Zvok slovenskih godb in koračnic je razveselil tudi stanovalce Doma Danice Vogrinec. Čeravno se je glasba zaradi trenutne situacije predvajala prek zvočnikov gasilskega vozila, je bilo veselje nepopisno, pobreški in radvanjski gasilci pa so od stanovalcev doma upokojencev v zahvalo dobili tudi glasen aplavz.

Pred Domom upokojencev Danice Vogrinec so za prvomajsko budnico poskrbeli gasilci.
Andrej Petelinšek

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta