(FOTO) Znamenito srce med vinogradi tudi letos prizadele nevšečnosti

Igor Selan Igor Selan
01.08.2024 17:18

Gaubejeve, Šerbinkove in Dreisiebnerjeve, troje vinogradnikov na Špičniku v Svečini, je po lanski toči letos prizadela še pozeba

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Znamenito srce med vinogradi, ki jih je lani stolkla toča, letos pa prizadela pozeba, letno s fotografijami ovekoveči med 10 in 15 tisoč obiskovalci
Igor Napast

Te dni mineva leto dni, odkar je vinograde na znamenitem svečinskem Špičniku, kjer je tudi med turisti izjemno priljubljeno srce med vinogradi, stolkla toča. Največ škode so utrpele vinogradniške družine Gaube, Šerbinek in Dreisiebner, ki pa jim tudi letos vreme ni bilo naklonjeno, le da je točo konec aprila zamenjala pozeba. A če so lani ostali skorajda popolnoma brez pridelka, kot pove Aljozij Gaube so namreč pridelali le med 15 in 20 odstotki običajne letine, letos situacija ni tako katastrofalna, čeprav bo pridelek majhen: "Pričakujem, da okrog 40-odstoten, a bolj kot zaradi lanske toče, v kateri je bil poškodovan tudi rodni les, zaradi pozebe. Je pa res, da je ta prizadela le nižje ležeče vinograde, na višjih bo pridelek dokaj normalen."

Zelenega silvanca, po katerem slovijo, bo tako tudi letos bolj za začimbo, pravi Gaube, bo pa zato pridelek rumenega muškata boljši kot lani. "Je pa res, da dve škodi v enem koledarskem letu trte težko preživijo. Tudi zato smo letos del vinogradov obnovili, naredili velik nasad na novo, zato upam, da bo ta v naslednjih štirih letih prišel do rodnosti. Smo pa imeli lani še nesrečo, zaradi obilice dežja smo v številnih vinogradih imeli plazove, a je vsaj tu država priskočila na pomoč, če že zaradi druge škode ni, čeprav smo se o tem naposlušali kar nekaj obljub."

Lani je vinograde v Svečini stolkla toča, letos je pridelek oklestila pozeba. 
Igor Napast
Trta, ki jo je uničila toča
Igor Napast

Čeprav po številnih napovedih slovenske vinogradnike zaradi ugodnih poletnih razmer čaka eden najbolj zgodnjih začetkov trganja grozdja v zgodovini, kaže namreč, da bi lahko zgodnje sorte za penine začeli trgati že kmalu po prazniku Marijinega vnebovzetja sredi avgusta, Gaube pravi, da trgatve tudi letos zaradi lege njihovih vinogradov verjetno ne bodo začeli pred 8. septembrom.

Spet nič od države

Letošnja pozeba je okrog polovico pridelka odnesla tudi Šerbinkovim, najslabše so jo pri njih odnesli rumeni muškat, muškat otonel in sauvignon, brati pa bi lahko začeli že nekoliko prej. "Nekako je v zadnjih letih postalo že kar normalno, da imamo trgatve sredi septembra, letošnje poletje pa je zelo vroče, tako da bi zgodnje sorte, predvsem za penine, lahko začeli trgati že konec avgusta in v začetku septembra." Tudi pri Šerbinkovih so razočarani zaradi neizpolnjenih obljub države po pomoči. "Odpisali nam niso niti katastrskega prihodka, čeprav bi bilo normalno, da ga ne plačaš, če nimaš nobenih prihodkov. Pa tudi zborničnega prispevka ne, postopki za to so tako zapleteni, da se ni dalo urediti nič," pravi Anita Šerbinek.

 Robert Šerbinek
Igor Napast

Kljub napovedim ogleda srca niso podražili

Malenkost bolje so jo letos odnesli pri Dreisiebnerjevih, s katerih domačije se ponuja najlepši pogled na srce, vinogradniško veduto, po kateri je postal znan ves kraj. "Pridelka bo manj vsaj za 30 odstotkov, si pa po vseh ujmah v zadnjih letih ne upamo napovedati ničesar. Grozdje je za zdaj lepo, če je kvalitetno, bomo šele videli. Ob tem prav ob vsaki nevihti letos pride tudi vsaj malo toče, tako da bi z napovedmi še počakala," pravi Andreja Dreisiebner in ob tem še doda, da se tudi njim letos obeta zgodnja trgatev, najverjetneje že konec avgusta.

Ogled srca s platoja nad vinogradi se zaradi izgube ni podražil
Andrej Petelinsek

Čeprav so lani napovedali, da bi lahko ogled srca s platoja nad vinogradi zaradi izgube podražili, se na koncu za to niso odločili. "Kot veste, vstop na ploščad stane pet evrov, pri čemer lahko tri od tega izkoristite za nakup v naši trgovini. Zaradi škode smo razmišljali, da bi ugodnost z nakupom v trgovini ukinili, a smo se na koncu odločili drugače." Kot še pove Dreisiebnerjeva, srce med vinogradi pri njih letno s fotografijami ovekoveči kar med 10 in 15 tisoč obiskovalci.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta