(FOTO) Zveza prijateljev mladine Maribor slavi 70 let delovanja

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
23.11.2023 19:41

Zveza prijateljev mladine Maribor je v SNG proslavila visok jubilej, na katerem so se poklonili svojim prostovoljcem. Kdo je prejel posebna priznanja?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
France Aco Prosnik je prejel častno priznanje za posebne dosežke, Marija Mikić Horvat pa je postala častna članica ZPM Maribor.
Andrej Petelinšek

"Jutri bo v Mariboru ustanovni občni zbor Društva prijateljev mladine," se je glasil poziv v Večeru 21. novembra leta 1951. To je bil zametek Zveze prijateljev mladine (ZPM) Maribor, ki so jo ugledni pedagoški delavci, zdravniki in drugi, ki so imeli zamisli, kako izboljšati pogoje za razvoj otrok, iz desetih društev prijateljev mladine ustanovili dve leti pozneje, leta 1953. Letos tako mineva sedem desetletij obstoja te nevladne in neprofitne organizacije, ki se je s svojimi številnimi programi za kvalitetno življenje in ustvarjalno preživljanje prostega časa mariborskih otrok in mladine dotaknila mnogih ljudi.

Andrej Petelinšek

Visoki jubilej so proslavili v SNG Maribor, kjer so se zbrali prijatelji ZPM. "Za našo skupno prihodnost je nujna skrb za otroke in vi vsi to zelo dobro veste," je zbrane uvodoma nagovorila Darja Groznik, predsednica ZPM Slovenija, tudi ta zveza letos praznuje 70 let.

Posebej glasen aplavz je prejela prostovoljka Rozika Muhič, dolgoletna pedagoška vodja v Virc Poreč, sicer mentorica številnim vzgojiteljem.
Andrej Petelinšek

"Občutek, ki se ga ne da kupiti"

Prireditev, na kateri so nastopili zlasti mlajši glasbeni izvajalci, vodila pa sta jo Uroš Kaurin in Vito Weis, so osredinili okoli prostovoljcev Zveze prijateljev mladine, brez katerih bi bilo izvajanje programov nemogoče. "Vsako dejanje, ki ga opravimo izključno v dobro nekoga drugega, nas osebno nagradi s tistim dobrim občutkom, ki se ga ne da kupiti," se je prostovoljcem zahvalila osrednja govornica Nina Babič, predsednica ZPM Maribor, in dejala, da "ponosni na zgodovino gremo naprej".

Predsednica ZPM Maribor Nina Babič je posebno prizanje podelila tudi Jožetu Vrhnjaku, ki bo škornje, plašč in kučmo dedka Mraza letos oblekel 47-ič.
Andrej Petelinšek

Ob tej priložnosti so podelili tudi posebna priznanja svojim dolgoletnim prostovoljcem Božidarju Damjanu, Ireni Ranner, Jožetu Vrhnjaku, Mirjam Klavž Dolinar, Roziki Muhič, Stanki Damjan in Vesni Žigon. Častno priznanje za posebne dosežke na področju dela z mladimi in njihovimi starši je prejel klinični psiholog France Aco Prosnik, naziv častne članice ZPM Maribor pa Jožica Mikić Horvat, med drugim dolgoletna predsednica komisije za socialno humanitarno dejavnost pri ZPM Maribor. "Prav zaradi njenega uspešnega dela je društvo pridobilo status humanitarne organizacije," so obrazložili.

Prejemniki posebnih priznanj ob 70-letnici ZPM Maribor
Andrej Petelinšek

Potrebe so, zagon je, denarja pa ni

Eden prvih programov najprej društva, kasneje zveze je bil šola za starše, prva v Sloveniji. Že od začetka je ZPM organiziral tudi letovanja za otroke, šolske kuhinje, zanje zbiral mleko in živila, organiziral je kulturne in druge prireditve za otroke ter prvo pionirsko knjižnico. Ena najstarejših aktivnosti je organizacija dedka Mraza, ki ima še starejšo tradicijo in jo izvajajo že 75 let. Letošnja 70-letnica mariborske ZPM je sicer povezana še z več okroglimi številkami: 50 let ima njegov Dom Miloša Zidanška na Pohorju, 35 let pa Vzgojno-izobraževalni in rekreacijski center Virc v Poreču, že 40 let poteka srečanje Mladi za napredek Maribora. Pod okriljem ZPM so sicer še Tom telefon za otroke in mladostnike, otroški parlament, bralna značka, ustvarjalne delavnice, organizacija pustovanja, eko programi ... V zadnjem času dajejo velik poudarek vsebinam, ki se ukvarjajo z duševnim zdravjem, osnovna zaveza pa ostaja nekomercialnost.

Nina Babič in France Aco Prosnik
Andrej Petelinšek

"Naša želja je, da ostanemo vodilna organizacija, ki skrbi za otroke in mladostnike. Še naprej jim želimo nuditi tako širok spekter dejavnosti med počitnicami in šolskim letom ter razvijati ključne programe, ki tečejo že vrsto let. Potreb je polno, idej in zagona tudi, vendar denarja dobimo vedno manj," je glavni izziv izpostavila Kornelija Kaurin, koordinatorica dejavnosti v Domu ustvarjalnosti mladih na Razlagovi 16, kjer imajo svoj sedež že od leta 1987. Kako bo naprej, (še) ne vedo, prostori so namreč dotrajani, župan v njih vidi stanovanja, občina pa jim je že lani v obdobju nekaj let napovedala selitev v Tkalko.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta