Gregor Vračko: Še vedno sem isti rigl

Denis Živčec Denis Živčec
26.06.2019 15:36

"Na egotripu nisem bil nikoli," pravi Gregor Vračko, kuharski mojster, katerega intervjuji so ekskluzivni vsaj toliko kot jedi, ki jih pripravlja v svoji znameniti kungoški Hiši Denk.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gregor Vračko je na Sladolentu stregel pujsa in kruh ter fritule.
Igor Napast

"Joj, pa saj veš, da jaz nisem za to," si je z dlanjo sramežljivo zakril obraz, z drugo pa šel skozi svoje vedno nekoliko neukročene lase, ter se nato naslonil na stojnico, s katere je tisti dan na Sladolentu stregel pujsa in kruh ter fritule, ob vprašanju, ali bi dal kratko izjavo. Intervjuji z Gregorjem Vračkom so redki in vsaj tako ekskluzivni, kot je hrana, ki jo z ekipo pripravlja v svoji Hiši Denk, eni najboljših restavracij v državi, ki vse bolj prerašča v mednarodno senzacijo. Neverjetno, koliko je Kungota prispevala k slovenski kulinariki. Med tamkajšnjimi griči se dogaja svet in sanjajo predrzne sanje, ki presegajo vse, kar smo v tem delu Slovenije doslej videvali na krožnikih.
In kar dva sta. Gregor je starejši brat Davida Vračka, lastnika restavracije Mak, ki meje slovenske kulinarike premika na Pobrežju. Oba sodelujeta na Festivalu Lent, a tokrat je bil na vrsti Gregor. Je čutil kaj pritiska, bratskega rivalstva? "Ah, kje pa. Brata sva, če tukaj ni enotnosti, lahko vse skupaj pozabiš. Nobenega psihiranja, dober vibe," odvrne mojster. Nekaj je na bratih Vračko, da bolj kot na kuharja spominjata na odštekana slikarja.

Nikoli ne pozabi ostati človek

Vzdušje Lenta 2019 mu je všeč? "Če si naredimo dobro štimungo, je v redu. Ni pa več tiste pretirane gneče, a ostajamo dobre volje. Le malo manj nog se sprehodi mimo nas," se nasmeji Gregor Vračko. Hiša Denk je lani na The Slovenia Restaurant Awards bila razglašena za najboljšo restavracijo v vzhodni Sloveniji. Je že zadovoljen? "Ne, ampak ... carpe diem. Z lestvicami se ne obremenjujemo. Delamo, kar nas veseli. Lahko bi več, pa nočemo, saj bi tako izgubili stik z gostom. Nočemo, da je ta samo številka mize. Samo naprej, lepo ponižno in skromno," razmišlja.

Gregor Vračko 
Igor Napast

Kungota je mirna vas

Kar nekaj sveta sta z bratom že videla med svojim kuharskim kaljenjem. Ima kdaj občutek, da domači kraj prerašča? "Ne. Živimo v lepem urbanem okolju, ki bi si ga želel marsikdo. Kungota je mirna vas. Ponoči in zvečer tam ni žive duše. Čez dan ti ponuja toliko, da se preživiš. Kakorkoli pač že to razumete. Dobra je, da lahko tam pokrivaš bazen Avstrije, Maribora, Ljubljane, Zagreba. Stičišče je. Če svoje delo opravljaš kolikor toliko konkretno in korektno, se nimaš česa bati," razmišlja Vračko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta