(INFOGRAFIKA) Mariborsko Pohorje: Izbrali rezervno progo za Zlato lisico

09.09.2021 06:00
V prihodnjih tednih bo Marprom na Mariborskem Pohorju začel urejati novo smučarsko progo, na katero bi lahko v primeru premalo snega na Snežnem stadionu preselili Zlato lisico. Kje bo nova proga in kakšna je dolgoročna rešitev, da tekmovanja za svetovni pokal ne bi več selili v Kranjsko Goro.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naslov - VsebinaRezervna proga za Zlato lisico C S Cilj proge Start proge ne Trikotna jasa Obstoječa proga.Rezervna proga.Dolgoročna rešitev.Pohorska vzpenjača S C S C Zgornja postaja nekdanje vlečnice Habakuk 915 m Koča Luka S C 990 m 1042 m Zgornja postaja.Pohorske vzpenjače 347 m 325 m 559 m 739 m 574 m Spodnja postaja.Pohorske vzpenjače Hotel Arena Trikotna jasa Vir IzrisalNatalija Jurše (foto:)

Po tretji selitvi Zlate lisice v Kranjsko Goro v zadnjih štirih letih, kar je za organizatorje tekmovanja najboljših smučark na svetu in domačine vedno boleče, je v Mariboru dozorelo spoznanje, da je treba za rezervni načrt poskrbeti na Pohorju. In tako Lisico tudi v pretoplih zimah obdržati doma. Preigravale so se različne možnosti - oživitev proge Jonatan, ureditev proge Mariborski slalom pod sedežnico Poštela ali prestavitev tekmovanja višje po obstoječi smučarski progi s ciljem na Trikotni jasi.

​Zdaj je padla kompromisna odločitev: Marprom bo kot upravljavec smučišč in žičniških naprav v naslednjih tednih začel urejati novo progo, ki bo lahko tudi plan B za Zlato lisico. Začela se bo na vrhu nekdanje vlečnice Habakuk, se nadaljevala po desni strani mimo koče Luka, se nižje pri Špelcinem logu priključila obstoječi progi, ki se bo s sečnjo dela gozda razširila in se končala na Trikotni jasi.

Zakaj so (za zdaj) odpadle druge možnosti

Bernard Majhenič: "Nova proga bo pripravljena do 15. novembra."
Sašo Bizjak

​Druga možnost, ki so jo preigravali s strokovnjaki pri Alpskem smučarskem klubu Branik in Mednarodni smučarski zvezi (FIS), je bila ureditev proge Mariborski slalom pod sedežnico Poštela. A Majhenič računa, da bi tudi ta vložek bil dokaj visok, vsaj 1,2 milijona evrov, zraven tega bi bila po njegovem proga prezahtevna za rekreativne smučarje. "Kot upravljavec smučišča na Pohorju moramo najprej poskrbeti za naše obiskovalce, ki smučajo vsaj sto dni na sezono, medtem ko Lisica poteka le en vikend. Kapacitet, da bi dvojno zasneževali, pa nimamo ne v snežnih topovih, ne v elektriki, ne v vodi," pravi Majhenič.

Po odstranitvi stare vlečnice Habakuk bo nova smučarska proga potekala desno od koče Luka.
Sašo Bizjak

Levo od koče Luka ne bodo več zasneževali

V Marpromu so tako iskali predvsem progo, ki bi še vedno omogočala turistično smučanje v dolino, ki bi jo lahko z obstoječimi kapacitetami kakovostno zasnežili in ki bi ustrezala pogojem FIS za organizacijo tekem na najvišjem nivoju. Samo prestavitev tekmovanja višje po obstoječi smučarski progi ni prišla v poštev zaradi premajhnega naklona, problem je predvsem v izrazito ravninskem delu ob koči Luka. Tako so prišli do že omenjene kompromisne rešitve, ki bo progo speljala desno ob tej koči. Ta je tudi finančno najbolj ugodna, Majhenič jo ocenjuje na 300 tisoč evrov, ob tem, da bo v prvi fazi dovolj že 80 tisoč evrov, pravi.

Obstoječa višje ležeča proga za svetovni pokal ni primerna zaradi izrazito ravninskega dela mimo koče Luka.
Andrej Petelinšek

Marprom bo najprej odstranil staro vlečnico Habakuk, ko dobijo dovoljenje Zavoda za gozdove, bodo začeli sečnjo okrog 400 kvadratnih metrov gozda pri Špelcinem logu, s katero bodo razširili progo. "Nova proga bo pripravljena do 15. novembra," napoveduje Majhenič. "To bo alternativna in tudi edina proga za smučanje v dolino. Levo od koče Luka se ne bo več zasneževalo. Nimamo dovolj kapacitet v električni energiji, da bi zasneževali obe progi," je pojasnil Majhenič. Bo pa ta poseg pomenil, da bodo morali kompletno kolesarsko progo za svetovni pokal v zgornjem delu prestaviti. A s tem se bodo ukvarjali spomladi.

Nova proga ustreza zahtevam FIS

Da nova proga ne bo imela težav pri pridobivanju vseh potrebnih dovoljenj FIS, tako imenovane homologacije, poudarja Srečko Vilar, generalni sekretar Zlate lisice. "Zadeve so pod kontrolo," zagotavlja Vilar.

Delegacija Mednarodne smučarske zveze je po koncu tekmovalne sezone že dvakrat obiskala Pohorje in meritve na terenu so pokazale, da bo nova proga izpolnjevala vse pogoje za izvedbo tekme za svetovni pokal. "Z veseljem podpiramo to rešitev, ki povečuje možnosti, da bo 8. in 9. januarja naslednje leto, ko sta na sporedu spet dva veleslaloma, Zlata lisica ostala na Mariborskem Pohorju," je dejal Vilar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta