(INTERVJU) Big foot mama pred nastopom na Festivalu Lent: V Maribor vedno radi pridemo

Jon Knez
29.06.2021 02:00
Pred koncertom v sredo na Festivalu Lent smo se pogovarjali s pevcem Big foot mame Grego Skočirjem in basistom Alenom Steržajem.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Big foot mama so na Festivalu Lent nazadnje igrali leta 2012. Foto: Rene GOMOLJ
Rene Gomolj

Koronakriza jim je prekrižala načrte, odpadel je koncert v Stožicah ob njihovi 30-letnici, v letu 2020 niso odigrali niti enega koncerta pred publiko. Zdaj so člani Big foot mame izdali album akustično prearanžiranih pesmi, ki so jih decembra igrali v Izštekanih na Valu 202, in se odpravljajo na turnejo. Pred koncertom na Festivalu Lent smo se pogovarjali s pevcem Grego Skočirjem in basistom Alenom Steržajem.

​Zadnji koncert ste odigrali na silvestrovo 2019 v Mariboru, koronakriza vam je kot marsikomu prekrižala načrte. Odpadle so Stožice, v lanskem letu pred publiko niste odigrali niti enega koncerta.

Grega: ''Trinajstega marca lani bi ravno morali začeti igrat. Ponavadi imamo januarja in februarja pavzo za dopuste. Okrog mojega rojstnega dne, 9. marca, se je vse skupaj zaprlo. Ko so se zadeve malce sprostile, so bendi, ki so imeli akustiko naštudirano od prej, ta vlak ujeli. Mi akustike nismo imeli in smo bili obsojeni na črno luknjo. Bilo je kar zoprno, ker smo profesionalci in večina nas od tega živi. Proti koncu poletja nas je poklical Jure Longyka z idejo, ali bi delali Izštekane. Mi smo akustiko imeli v glavi, tam enkrat po Stožicah. Potem ko se je oktobra spet vse zaprlo, nam je dalo misliti, da je to neka rešilna bilka, da še obstajamo in ustvarjamo. Začeli smo vaje in se pripravljali na Izštekane ter nato še posneli ploščo.''

V sredo boste igrali na Večerovem odru na Festivalu Lent, kamor se vračate po devetih letih. Radi igrate v Mariboru?

Grega: ''A je že devet let? Seveda radi igramo. Jaz bom še vedno dvignil roko za Štuk, ko me bo kdo vprašal, kateri je najboljši plac za špil. Tja vedno hodimo igrat z največjim veseljem. Spomnim se še tradicionalnega Piše se leto, prek Smiljana Krežeta, na Lentu smo igrali trikrat. Smo kar stalnica v Mariboru, tudi na Lampiončkih in seveda prednovoletnih koncertih na Trgu Leona Štuklja. Igrali smo tudi na žrebanju številk za Zlato lisico, ko je tekmovala Tina Maze. Maribor nam ni tuja zgodba. Za ljubljanski bend je bilo uspešno in vedno radi pridemo.''

Big foot mama
Luka Kase

Na predstavitvi albuma ste ob trinajstih komadih zaigrali še Matr je m'rz, Ona je samo za mene in Nov dan. Bomo na koncertu slišali še kakšnega?

Alen: ''Grega, katerega še imamo?''

Grega: ''Amm ... nekaj sladkega. Trinajstim komadom, ki so na plošči, smo dodali še štiri, da naredimo celoten koncert. Zadnjič smo igrali na privat zabavi in je 17 komadov trajalo več kot uro in pol. Za Pivo in cvetje hočejo dve uri. Bomo pa malo več govorili (smeh)."

Do zdaj ste bili vajeni skakanja v prvih vrstah, zdaj bo verjetno bolj pozibavanje na stolih.

Grega: ''To se zna tudi dvigniti. Ukrepi se itak nenehno spreminjajo pa občutek imam, da bodo ti stoli kmalu zamrli. Ljudje jih bodo pozabili in jih dali na stran. Nihče verjetno ne bo gledal, kdaj bo kdo vstal in težil. Lahko se tudi zgodi, da bodo začeli organizatorji klicati, naj pustimo akustiko in gremo na elektriko, ampak mi smo res totalno 'ufurani' v to akustiko in jo želimo spromovirati. Ljudje so pa lačni elektrike, ampak akustika nam je trenutno primat.''

Je lockdown prinesel tudi kakšne nove komade?

Alen: ''Je, čeprav to ni direktno vezano na lockdown. Pri meni je tako, da počakam, da ideje pridejo same, ne morem pisati pesmi samo, ko imam čas. Ne gre na silo. Nastalo je več kot deset osnutkov za nove komade - besedila in akordi, ki jih še nisem predstavil fantom. Ideje so, tega se ne bojimo. Mudi se nam pa ne, ker po tridesetih letih ni nuje vsako leto izdati ploščo. Bomo, ko bo vse dozorelo.''

Če se delamo, da bo jeseni vse, kot mora biti, kaj lahko pričakujemo v Stožicah, kjer je koncert napovedan za 2. oktober?

Grega: ''Zdaj res vso energijo dajemo v akustiko. Za Stožice bi morali začeti delati že pred kakšnim mesecem, dvema, kar pomeni, da bi morali zanemariti akustiko. Zadeve se sproščajo, predvsem za zunanje koncerte. Veliki bendi so skoraj vsi prestavili koncerte v zaprtih prostorih. Težko da bodo do oktobra vse omejitve ukinjene. Če so lahko veliki bendi koncerte prestavili v drugo leto, lahko tudi mi razmišljamo o tem.''

Alen: ''Stožice sigurno ne bodo odpovedane, bodo pa izvedene takoj, ko bo to možno brez vseh omejitev. To bo prvi pokoronski žur. Šestdeset odstotkov kart že imamo prodanih in se zahvaljujemo fanom, da ne vračajo kart in verjamejo, da koncert bo."

Grega: ''Akustiko želimo sfurati nekje do septembra, takoj po novem letu pa bomo začeli delati na zgodbi Stožic, ki pa naj bi bile nekje po prvomajskih praznikih, če ne bo kaj nepredvidljivega. Imamo tudi srečo, da organizatorji stojijo za nami in ne težijo."

​Zaradi akustike boste igrali na prizoriščih, kjer morda prej še niste.

Grega: ''Ja, itak. Kakšni dvorci in to. Tudi prej bomo začeli, med 20. in 21. uro gremo že na oder, kar je tri ure prej kot ponavadi. Na študentskih žurih smo začeli tudi ob 2. uri zjutraj. Spomnim se, kolikokrat sem rekel dober dan, sicer ne igramo na dan koncerta, upam, da niste zamudili."

Big foot mama
Igor Napast

Če malce rezimiramo, je bil prva večja sprememba četrti album Doba norih, potem odhod Guštija in prihod Zokija. Pa 5ing in Važn, da zadane, zdaj akustika. Kaj še lahko v prihodnosti pričakujemo od Big foot mame?

Alen: ''Zanimivo vprašanje. To, kar si omenil, so bila bolj neka raziskovanja, do kod lahko gremo, in mislim, da smo v teh tridesetih letih našli svoj zvok. Sploh na zadnjem albumu Plameni v raju smo prišli do bistva ali pa krone BFM, kar se tiče zvoka. Trendovsko odkrivanje tople vode ne pride v poštev. Že ta akustika je neka nadgradnja ali pa odmik in mislim, da imamo vsi željo in potrebo po elektriki in žaganju. Če pogledaš svetovne bende, kot so AC/DC, Motörhead in Foo Fighters, oni ne odkrivajo tople vode, ampak žgejo suvereno. Pri bendih, ki so raziskovali in spreminjali, pa je kredibilnost vprašljiva.''

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta