(INTERVJU) Srečko Đurov, razrešeni načelnik UE Maribor: Ni dvoma, odletel sem zaradi Thompsona

Aljoša Peršak
22.02.2021 02:00
"Izgubil sem službo, sem pa ohranil obraz," v prvem intervjuju po razrešitvi razlaga nekdanji načelnik Upravne enote Maribor Srečko Đurov. Odzval se je tudi na očitke sindikata in pojasnil, zakaj je po njegovem minister Koritnik strahopetec in v katerem primeru je imel premier Janša zelo prav.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Srečko Đurov pravi, da so magične besede v državni upravi gremo na bolniško in mobing. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Ob razrešitvi s položaja načelnika Upravne enote Maribor o razlogih niste hoteli razpravljati. Zakaj ste si premislili?

"Ko je novica postala javna, so me novinarji spraševali, kateri so razlogi za razrešitev. Tega ne znam pojasniti, lahko pa povem svoje mnenje. Ključni razlog je bil, da se nisem uklonil. Pri svojem delovanju sem ravnal pravilno in zakonito, vse pa se je začelo z zadevo Thompson. Namreč, še preden sem sprejel odločitev in sem zavrnil koncert, mi je bilo jasno, kaj bo sledilo. Za ta intervju sem se odločil, ker ne želim, da zadeve ostanejo v zraku, zraven tega je minister Koritnik izjavil, da obstajajo neki razlogi, ki se jih jaz zavedam, on pa ne želi javno prati umazanega perila. No, jaz pa si želim, da javnost izve, da sliši mojo zgodbo, kaj se je dogajalo v zadnjem letu od moje odločitve glede Thompsona naprej."

Po vašem torej razrešitev ni sledila zaradi številnih očitkov, ki jih je predstavil Sindikat državnih organov Slovenije in med katerimi ni niti besede o Thompsonu?

"Razrešitev se je zgodila zaradi Thompsona, o tem ni dvoma. Vse, kar navaja sindikat, so neutemeljene in neresnične navedbe, ki služijo zgolj prikrivanju pravega razloga in pridejo nekomu zdaj prav."

Ampak minister Koritnik vas je podprl pri odločitvi, ko ste maja lani prepovedali koncert kontroverznega hrvaškega glasbenika Thompsona v Mariboru. Je pa res, da je notranje ministrstvo pod vodstvom Aleša Hojsa odpravilo prepoved koncerta.

"Podpora ministra Koritnika je smešna. Če bi me podprl, bi na vladi zahteval, da se odločba, s katero se je koncert dovolil, odpravi. Takšne njegove pobude nisem slišal. Tudi Zdravko Počivalšek in Igor Zorčič iz vrha SMC sta ravnanje ministra Hojsa, ko je dovolil koncert v Mariboru, javno obsodila. Ko pa je bilo treba preiti od besed k dejanjem, ko se je zgodila interpelacija zoper ministra Hojsa, pa je celoten SMC Hojsa podprl. Mislim, da bi bilo boljše, da bi bili tiho, kot da se na ta način smešijo. Kako močno me je minister Koritnik podprl, pa dokazuje dejstvo, da se je takoj po v Mariboru izsiljeni podpori, zaradi pritiska javnosti, na upravni enoti začel val inšpekcij. Ki se še danes ni končal. V tem trenutku imamo na upravni enoti pet ali šest inšpekcij, razmišljali smo celo, da bi za inšpektorje naredili dan odprtih vrat. Edino veterinarska inšpekcija še ni bila pri nas."

"Želim, da javnost izve, da sliši mojo zgodbo, kaj se je dogajalo v zadnjem letu od moje odločitve glede Thompsona naprej," je pojasnil Srečko Đurov. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Ampak zakaj je šele zdaj bila izvedena razrešitev?

"Ker je minister dobil jasno navodilo. Vemo, kdo odloča. V nasprotnem primeru bi ga čakala lastna razrešitev. Namreč iztekalo se je obdobje enega leta, v katerem je še možna razrešitev brez razloga."​

Vaša razrešitev je sicer razkrila nekaj drugega: da je Sindikat državnih organov Slovenije že od oktobra lani opozarjal na vaša domnevno nedopustna ravnanja. S povračilnimi disciplinskimi ukrepi naj bi se bili maščevali uradnicam, ki so vas opozarjale, da ne spoštujete ukrepov za zajezitev širjenja epidemije covida-19.

"Moje razrešitve ni pozdravil Sindikat državnih organov Slovenije, ampak njegov predsednik Frančišek Verk. Moje osebno mnenje je, da se je Verk v tej zgodbi pokazal kot klovn, ki je s pisanjem v zadnjih nekaj mesecih razkril svojo grobost, primitivnost in nevednost. Upravno enoto, sodelavce in mene je nazadnje ozmerjal s psihosocialno nesnago. Imam globoko spoštovanje do sindikalnega gibanja, v svoji bogati zgodovini je naredilo marsikaj dobrega, a to, kar počne Verk, je v posmeh sindikalnemu gibanju. Verk ni zahteval moje razrešitve zato, ker jaz naj ne bi bil nosil zaščitne maske in ker sem uvedel disciplinski postopek zoper štiri uslužbenke​, ki naj bi me bile opozarjale na nepravilnosti, vezane na covid, ampak je dejstvo, da je ščitil štiri javne uslužbenke, za katere sem pri svojem delu ugotovil utemeljen sum, da so v 23 upravnih zadevah ponarejale uradne listine. Zaradi tega sem uvedel postopek izredne odpovedi. Trem uslužbenkam sem izdal opomin pred odpovedjo, ena pa je prejela izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi. Celotna zadeva je bila predana državnemu tožilstvu kot naznanilo suma storitve kaznivega dejanja. Da je bila moja odločitev pravilna, je potrdila vladna komisija za pritožbe o delovnih razmerjih. Uslužbenka, ki je prejela izredno odpoved, se je namreč pritožila in navedla, da naj bi bila moja odločitev posledica maščevanja. Vladna komisija je ugotovila, da je bila odpoved utemeljena. In minister Koritnik to zelo dobro ve. Od gospoda Verka bi pričakoval pohvalo in ne kritike. Še prej pa opravičilo za žalitve."

Gre za štiri uradnice z oddelka za matične zadeve, državljanstvo in migracije. V katerih postopkih ste ugotovili, da je šlo za ponarejanje listin?

"To smo ugotovili pri postopkih sprejema v državljanstvo. Čisto po naključju, ker je ena od uslužbenk tožila upravno enoto za izplačilo dodatka v rizičnih razmerah. Uslužbenka tega dodatka ni dobila v aprilu in maju, ker sem ocenil, da razmere niso takšne, da bi si ga javni uslužbenci v upravni enoti zaslužili. Zdelo se mi je negospodarno in neracionalno, nespodobno do tistih, ki so čutili posledice epidemije bolj kot javni sektor, da bi takrat odobril izplačilo teh dodatkov. Ko smo pripravljali odgovor na tožbo, smo ugotovili, da pri njenem delu obstajajo zapisniki uradnih dejanj na dan, ko uslužbenka ni bila v službi. Ko smo začeli preverjati, koliko je bilo teh primerov, smo v letu 2019 in 2020 pri štirih uradnicah ugotovili 23 tovrstnih primerov. Javnost upravičeno pričakuje od državne uprave, da dela zakonito in strokovno. Moja dolžnost je bila, da ustrezno ukrepam in obvestim tudi državno tožilstvo."

Ali je ta primer kakor koli povezan z zgodbo o lažnih oziroma fiktivnih prijavah?

"Neposredne povezave nima. So se pa te nepravilnosti dogajale tudi na oddelku, ki ga je vodila uslužbenka, ki je dobila izredno odpoved delovnega razmerja."

Srečko Đurov
Igor Napast

Upravna enota Maribor je glede te problematike prišla na radar javnosti, ko jo je premier Janez Janša izpostavil kot primer, da uradniki na naslovih, kjer je prijavljenih že sto ljudi, vpisujejo še dodatne. V enem stanovanju ste odkrili kar 157 prijavljenih.

"Bom zelo iskren. Sem zadnji, ki bi podpiral predsednika vlade, ampak v primeru fiktivnih prijav prebivališč pa je Janez Janša imel zelo prav. Tukaj je Upravna enota Maribor odpovedala, pa ne samo mi, vse upravne enote. Res je sicer, da je zakon zanič, ampak tudi mi smo odpovedali. Ni nobenega opravičila, da uradniki prijavijo v garsonjero 30 in več ljudi. To je bila naša odgovornost. Ko je predsednik vlade na to opozoril, smo naredili domačo nalogo. Zavihali smo rokave in takoj uvedli interno preiskavo. Našli smo več kot 2000 sumov fiktivnih prijav, sprožili ustrezne postopke in predlagali izboljšave zakona. O vsem smo obvestili predsednika vlade, ministra, policijsko upravo, Furs. In kaj se je zgodilo na upravni enoti? 99 odstotkov zaposlenih je razumelo, da moramo delati boljše in drugače, in so se takoj lotili dela, en odstotek pa je iskal vse možne izgovore, najraje znotraj covida, v želji, da mu ni treba delati, ali pa je našel magične besede v državni upravi, ko je nekdo opozorjen, da je treba delati zakonito in strokovno."

In te magične besede so?

"Gremo na bolniško. In mobing. Začelo se je iskati izgovore in opravičila v kontekstu slabih odnosov. Lepo vas prosim, mi smo tukaj, da opravimo delo, ne da iščemo vse možne izgovore."

Vrniva se k mnenju sindikata. Opozorili so tudi, da naj bi bili vodjo oddelka od marca lani sistematično poniževali pred drugimi zaposlenimi - ker vas je opozarjala, da je treba vse zaposlene in stranke ustrezno zaščititi pred možno okužbo z novim koronavirusom.

"Glede spoštovanja ukrepov smo bili deležni nadzora zdravstvenega inšpektorata in ta ni ugotovil nobenih kršitev. Nisem strokovnjak za epidemijo, a na upravni enoti smo imeli glede zaščitnih ukrepov zadeve vzorno urejene. Potrošili smo več kot 50 tisoč evrov za nabavo zaščitne opreme - za maske, razkužila, steklene pregrade, varnostnike pri vhodih ... Edino skafandrov nismo nabavili. Nekateri uslužbenci, med katerimi je prednjačila ta vodja oddelka, pa so naše poslanstvo razumeli, da se moramo čim bolj zapreti pred javnostjo, ker so naše uporabnike doživljali kot grožnjo. Ampak mi smo državni organ, tudi v teh razmerah smo bili dolžni delati. Kljub temu da smo delovali omejeno, smo vsi prejemali plače, za razliko od ljudi, ki jih je skrbelo predvsem, kako bodo preživeli mesec. Ves čas smo iskali ravnovesje, da hkrati zaščitimo uporabnike in naše zaposlene ter da ob tem ne pozabimo, zakaj smo tukaj. Da služimo ljudem. Določeni pa razumejo državno upravo kot privilegij, kjer ti pripada čim večja plača, po možnosti stoodstotni dodatki za delo v rizičnih razmerah, obenem pa se je treba hermetično zapreti in po možnosti čim manj delati. Temu sem poskušal narediti konec. In še enkrat: 99 odstotkov zaposlenih je razumelo, da je treba delati, in so delali odlično, zaradi česar sem na njih izjemno ponosen, en odstotek pa meče slabo luč na celotno državno upravo. Ti v gospodarstvu ne bi preživeli pet dni."

V sindikatu vam sicer očitajo, da niste nosili zaščitne maske in da ste imeli posmehljiv odnos do epidemije.

"To je smešno. Epidemija mi je vzela marsikaj. Ampak ne bom govoril o družinskih zadevah. Očitek je absurden in nikoli potrjen. Če sem bil v pisarni sam, maske nisem nosil, ko smo imeli sestanke, sem jo nosil ves čas. Če pa smo ob sestanku pili kavo, sem jo takrat, logično, snel. Smešen je tudi očitek, da sem 22. septembra hodil po upravni enoti brez maske, ker je dokazljivo in preverljivo, da sem ravno na tisti dan bil doma v samoizolaciji, ker sem tudi sam imel covid. Zakaj pa se tega dneva tako spomnim? Ker mi je pregorel telefon od novinarskih vprašanj, saj je to bil dan po tem, ko je predsednik vlade opozoril na problematiko fiktivnih prijav prebivališč. In namesto da bi me minister poklical in vprašal, kakšna je plat 99 odstotkov zaposlenih, je iskal sogovornika med tistim enim odstotkom, ki državno upravo razume kot privilegij. Kaj mi torej minister sporoča, ko se o tem pogovarja za mojim hrbtom, z neodzivom, ko nas je Thompson označil, da podpiramo komunistična klanja, in Verk s psihosocialno nesnago? Sporoča mi, da je šibek, da je strahopetec, da se skriva za drugimi, da se skriva za zakonsko možnostjo, da me razreši znotraj enega leta brez razloga, v osnovi pa ne upa pojasniti pravega razloga. Pravi razlog pa je, da mu je bilo naročeno, da me razreši, ker sem odločil, kot sem, v zadevi Thompson. In če bi odločal o tem še enkrat, bi se odločil isto."

Srečko Đurov
Igor Napast

Tako trdno ste prepričani, da je bil primer Thompson razlog za razrešitev?

"Absolutno. V osnovi je to enostavno pravno vprašanje, a sem vedel, da bo postalo politično. Nisem naiven, vedel sem, kaj bo sledilo znotraj te vlade, ko sprejmem takšno odločitev. Znotraj tega primera smo se v osnovi ukvarjali z zelo preprosto dilemo: ali je v mestu Maribor, ki je v drugi svetovni vojni plačal visok krvni davek, v letu 2020 po slovenske pravu dovoljeno organizirati javno prireditev, kjer se vzklika 'Za dom spremni'? Za nas je bila odločitev jasna. Seveda ne. Ne zaradi naše ustave, ne zaradi človeškega dostojanstva žrtev ustaškega režima in njihovih svojcev in ne zaradi dostojanstva tega mesta. Zgrožen sem in ne morem razumeti, in to je tudi kritika naši pravni znanosti, da upravno sodišče že dvakrat ni zmoglo poguma, da enkrat za vselej pove, ali je dovoljeno na javni prireditvi v mestu Maribor vzklikati 'Za dom spremni', da ali ne. Ljudstvo upravičeno pričakuje, da se sodstvo v imenu ljudstva enkrat odloči, ne pa da se skriva za procesnimi izgovori, kako ne more odločiti. Obe odločitvi upravnega sodišča sta sramota za naše sodstvo. V ponedeljek je bilo objavljeno, da je upravno sodišče zavrglo tožbo državnega odvetništva v zvezi s Thompsonovim koncertom, še istega dne je organizator koncerta napovedal, da bodo odgovorni za prepoved koncerta odgovarjali. Minister je že v ponedeljek klical na upravno enoto novo vršilko dolžnosti, ali je pripravljena prevzeti funkcijo načelnika. V sredo sem dobil sklep o razrešitvi. Žal mi je, da tega ni naredil že prej. Mojim sodelavcem in meni bi prihranil vso to agonijo."

Kakšni so vaši nadaljnji načrti? Sliši se, da ste precej kompatibilni z ekipo mariborskega župana Arsenoviča.

"Moji načrti so, da se konsolidiram. Izgubil sem službo, sem pa ohranil obraz. O kakšnem novem poglavju je še prezgodaj govoriti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta