(INTERVJU) Učiteljeva naloga je tudi prisluhniti čustvenim in socialnim stiskam otrok in ne samo podajanje znanja

Barbara Bradač Barbara Bradač
24.08.2020 06:20

Z direktorico Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Maribor Alenko Seršen Fras o strahovih in pomislekih pred začetkom šolskega leta pa tudi o naraščajočem iskanju instant rešitev po spletu pri vzgoji in učnih težavah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alenka Seršen Fras: "Nekateri otroci so preživeli peklensko pomlad in poletje."
Andrej Petelinšek

Učenci in dijaki se s 1. septembrom vračajo v šolske klopi, pri čemer gredo dijaki prvih, drugih in tretjih letnikov spet v šolo po pol leta. Kaj pričakujete?
"Resnično upam, da se bodo vrnili vsi, od malčkov do študentov. Res je, dijaki (razen maturantov) in študenti niso bili skupaj pol leta, kar je v času, ko je vključevanje v vrstniško skupino in pridobivanje socialnih kompetenc zelo pomembno za razvoj, za njih katastrofa. Dijaki povedo - 'ful več si z družino in je zato ful več napetosti, strah me je, kako se bom vključil nazaj v razred, zdi se mi, da samo zapravljam čas in zamujam svoje najstništvo'. O tem je bilo več govora v peticiji profesorjev mariborske Prve gimnazije."
Naj se torej več ne ponovi tako dolga fizična odsotnost otrok od šolskega življenja?​ Kako ponovno v šolske klopi? Predvideni so štirje scenariji z različnimi priporočili.
"Ob načrtovanju ukrepov je treba zelo dobro premisliti in upoštevati tudi njihove vplive na duševno zdravje v skupnosti. Otroci in mladostniki spadajo med najranljivejše skupine, pri katerih se bodo posledice ukrepov in epidemije kazale še dolgo. Izkušnje iz epidemij, raziskave na otrocih na Kitajskem kažejo, da se pri mnogih otrocih izražajo klinično pomembni znaki anksioznosti in depresivnosti, prav tako izkušnje kažejo, da prepoved obiskovanja šole, socialnih stikov in gibanja lahko pusti posledice na celotni populaciji otrok in mladostnikov na področju telesnega in duševnega zdravja, posebno pri ranljivih skupinah, torej otrocih, ki so imeli že prej težave na področju duševnega zdravja."

S starši in otroki dela z obvezno masko čez obraz, tako ti vidijo le njene oči. Alenka Seršen Fras ne tarna, skupaj s sodelavci je srečna, da lahko delajo individualno in s skupinami ob dovoljenju NIJZ.
Andrej Petelinšek
Ob dovoljenju NIJZ dela s starši in otroki z obvezno masko.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta