(INTERVJU) Župnik Robi Sekavčnik: Iz verskih praznikov so trgovci naredili biznis

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
22.12.2019 20:07

S 30 leti najmlajši župnik v mariborski škofiji, ob fari v Črni pa je tudi profesor predmeta vera in kultura na Škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška v Mariboru. Govori tudi kritično o prazniku in veri pa tudi o slabostih in izzivih Cerkve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Črna na Koroškem: Poleg začetka gradnje čistilne naprave si v kraju prizadevajo, da bi v letu 2020 tudi obnovili knjižnico, sicer pa si med drugim želijo tudi urediti garderobne prostore v telovadnici in zgraditi steno za plezanje.
Arhiv Večera
Robi Sekavčnik: "Tako kot smo prepovedali cigarete, bi morda morali nekako omejiti telefone – za rešitev pristnih - človeških odnosov."
Andrej Petelinšek

Dnevi pred prazniki so za dušnega pastirja gotovo zelo posebni. Kako se pripravljate na božič?
"Eno je moja osebna priprava, kako bom to doživel kot Robi, torej moja duhovnost in pričakovanje rojstva božjega sina, in drugo, kako bom to skušal približati ljudem kot župnik. Seveda je potreben tudi praznični videz, da bo v cerkvi vse pripravljeno, od jaslic naprej. Vsi vemo, da je za praznike treba počistiti hišo, postaviti smrekico, za nas kristjane pa je tudi zelo pomembno, da se pripravimo navznoter."
Če pogledava v trgovine, je vse samo še biznis. Vse bolj prevladuje zloraba praznika, ki se je iz družinskega in osebnega prelevil v potrošniškega. Se strinjate?
"Da. Nedavno smo se z mladimi na gimnaziji pogovarjali o tem. Božič je bil najprej verski praznik, pred vsemi Božički in dedki Mrazi smo praznovali rojstvo Jezusa Kristusa. V decembru je bil le en sveti mož, in to je bil Miklavž. Trgovci pa so ta praznik razširili na veseli december in v ospredje postavili mesec dni šopinga, trije dobri možje morajo prinesti darila. Enako velja za 1. november, dan vseh svetih – en sam velik biznis, pa še Halloween smo priklopili zraven, in to naj bi bilo zdaj to. Ali pa velika noč, ko se praznuje Jezusovo vstajenje. Kaj pa mi iščemo? Zajčka. Podobno je z valentinovim – god svetega Valentina, mi pa danes praznujemo kaj vse? Ob vseh verskih praznikih so trgovci naredili biznis, saj imajo psihologijo človeka naštudirano bolj kot kdorkoli. Vedo, katere vabe morajo ponuditi, da bo človeka to pritegnilo."

Robi Sekavčnik pred župnijo v Črni na Koroškem.
Tomaž Ranc
Cerkev v Črni na Koroškem
Fb
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta