Iz Maribora v vesolje, čeprav z zamudo

Urban Červek Urban Červek
13.09.2019 04:58

Satelit Trisat, ki ga je v sodelovanju z mariborsko Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko izdelalo slovensko podjetje SkyLabs, je pripravljen na pot v vesolje. Čeprav so preložili za začetek septembra predvideno izstrelitev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Satelit Trisat, pripravljen na namestitev v izmetni nosilec
Arhiv Večera

Satelit Trisat (krajšava za Triglav satelit), ki je skoraj v celoti plod slovenskega znanja, bi bil moral po zadnjih načrtih poleteti v vesolje 9. septembra. Z izstrelišča v Francoski Gvajani naj bi ga bila ponesla nosilna raketa Vega, a je evropskemu vesoljskemu podjetju Arianespace 11. julija spodletela izstrelitev takšne rakete v Zemljino orbito. Zato so se zamaknili termini drugih predvidenih izstrelitev.
"Zadnje informacije Ese predvidevajo izstrelitev in utirjenje satelita Trisat v prvem četrtletju leta 2020. Zakasnitev je posledica prve neuspešne izstrelitve nosilne rakete Vega z zaporedno številko 15, ki je bila izvedena v juliju. 16. misija, na kateri bo tudi satelit Trisat, posledično kasni zaradi ustaljene procedure ponovnih testiranj," pravi direktor podjetja SkyLabs dr. Tomaž Rotovnik.

Visoka rast prihodkov podjetja

Direktor podjetja SkyLabs Tomaž Rotovnik
Igor Napast

Evropska tehnološka neodvisnost

"Podjetje SkyLabs je inovativno mlado podjetje, usmerjeno v razvoj robustnih in zanesljivih elektronskih sistemov, ki predstavljajo osnovne gradnike malih satelitov. Portfolio podjetja SkyLabs predstavlja glavni računalnik na krovu, komunikacijski modul za sprejem ukazov iz zemeljske postaje ali za posredovanje zajetih podatkov satelita nazaj na zemeljsko postajo, napajalni modul, ki zagotavlja energijo za delovanje satelita, in procesni modul za zajem podatkov s senzorjev (na primer temperature) ter zagon aktuatorjev (na primer vklop ventilov pogonske enote). Vsi ti produkti so grajeni okoli lastnega programskega procesorja, imenovanega PicoSkyFT, ki je ta trenutek edino procesno jedro v Evropi, primerno za delovanje v vesolju, in neposredno naslavlja evropsko tehnološko neodvisnost," pojasnjuje direktor dr. Tomaž Rotovnik.
Ključne stranke podjetja SkyLabs trenutno izhajajo iz vesoljske industrije. V letošnjem letu so vzpostavili poslovno sodelovanje z enim od treh največjih sistemskih integratorjev na področju vesoljskih tehnologij v EU, podjetjem Thales Alenia Space. Poslovno sodelujejo tudi z Evropsko vesoljsko agencijo (Esa), Ameriško vesoljsko agencijo (Nasa) ter z drugimi podjetji iz Evrope, Azije in Amerike. Visokotehnološka znanja uspešno prenašajo tudi v "zemeljski segment", v preteklem letu so vzpostavili sodelovanje s podjetjem Gorenje pri razvoju pametnih aparatov bele tehnike.

Nameščanje satelita Trisat v izmetni nosilec, ki bo z nosilno raketo Vega satelit umestil v Zemljino tirnico
Arhiv Večera

Kadrov ni preprosto najti

Po besedah Rotovnika je delo v podjetju SkyLabs zelo raznovrstno in usmerjeno v iskanje novih tehničnih rešitev, temu primerno podjetje na trgu išče predvsem talentiran kader, ki mu izziv ni tujka in je pripravljen skozi timsko delo nadgrajevati lastne kompetence. Takšne profile je težko najti, v vzhodni Sloveniji oziroma v Mariboru pa še toliko bolj zaradi bližine podjetij v sosednji Avstriji, kamor zaradi pomanjkanja tehnoloških lokalnih podjetij odteka znanje. "Zato se v podjetju SkyLabs trudimo, da bi mladim inženirjem ponudili primerljivo delovno okolje. Vsem zainteresiranim, nadobudnim in znanja željnim študentom omogočamo že v času študija sodelovanje pri zanimivih projektih v okviru poslovnega sodelovanja s FERI. Na začetni pogovor pa je vabljen vsak, ki mu dinamično delo na tehničnem področju predstavlja veselje in možnost osebne rasti."
Kakšno je razmerje med podjetjem SkyLabs in fakulteto? "Podjetje SkyLabs ima sklenjeno poslovno sodelovanje s FERI, katerega namen je vsaj dvojni: izvajanje temeljnih raziskav in s tem pospeševanje razvoja v podjetju ter usposabljanju bodočega inženirskega kadra pri konkretnih nalogah. Pozitivna posledica sodelovanja se kaže tudi v hitrejšem prenosu znanja iz institucije v gospodarstvo in obratno."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta