Iz Štajerca: Predana turizmu v svojem kraju

Špela Pokeržnik
17.10.2019 04:59

Ivanka Frešer, dolgoletna predsednica Turističnega društva Selnica ob Dravi, je neutrudna pri delu za razvoj turizma v svojem kraju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

"Radi moramo imeti to, kar smo, in to, kar imamo, šele takrat lahko pritegnemo druge, da bodo z veseljem prišli med nas," je moto ene največjih promotoric Selnice ob Dravi, Ivanke Frešer, že vrsto let neumorne predsednice domačega turističnega društva. Tradicionalni praznik jabolk s kronanjem nove kraljice jabolk je sicer že za njimi, a to ne pomeni, da bodo odslej sedeli križemrok. V začetku tedna so znova imeli delovno akcijo v parku ob gradu Viltuš. Ves čas se trudijo na lokalno tržnico pritegniti čim več lokalnih prodajalcev s svojimi pridelki. Še vrsto drugih zamisli, akcij imajo, s katerimi želijo spodbuditi domačine za promocijo svojega kraja, njegovih posebnosti, običajev in znamenitosti.

Marljiva in delovna

"Turizem mora zrasti v srcih ljudi. Le srčni, prijazni, marljivi in dobrovoljni ljudje so lahko v tej panogi uspešni," dodaja predsednica Turističnega društva Selnica ob Dravi. Rojena Selničanka si je, po obnovi očetove hiše, dom, družino in življenje ustvarila v tem lepem in turistično bogatem kraju v Dravski dolini. Tudi sama pove, da jo že vse življenje odlikujeta marljivost in veselje do dela, saj je že kot otrok morala pomagati pri delu na domači kmetiji. Ob tem se spominja tudi domačega sadovnjaka in odlične, a žal dandanes zelo redke sorte jabolk, boskovskega kosmača, v katero je najraje ugriznila kot deklica. ​Dan danes sicer prične s kozarcem vode in jutranjo kavo, temu sledi še kakšno jabolko, njena najljubša sorta je elstar.

Ivanka Frešer in član društva Ivan Seršen sta spomladi prejela priznanje Štajerske turistične zveze
Foto Anka
Člani društa vestno skrbijo z park pri Viltušu.
Andrej Petelinšek

Obnova parka je bila velik zalogaj

S ponosom se ozre na opravljeno delo. Še zlasti izpostavi nabore turističnih informacij, ki so bili izdani v tiskanih različicah - Grad Viltuš, V objemu selniških jablan s pridihom domače kulinarike, Po poti sakralnih znamenj - kapelic v občini Selnica ob Dravi in Razvoj sadjarstva v občini Selnica ob Dravi. Zelo velik zalogaj za člane društva je bila ureditev parka pri dvorcu Viltuš. Ivanka Frešer ponosno spregovori o dvorcu kot o speči lepotici Dravske doline, ki je tudi prvo okno v občino. "Številne ure prostovoljnega dela in truda se danes odražajo v prečudovitem sijaju rastlinskih vrst. Že za časa zasaditve je bil eden najlepših tovrstnih vrtov, tudi sedaj je za povprečnega poznavalca okrasnih nasadov prava eksotika," navaja predsednica turističnega društva, ki si želi tudi ureditve gradu ali vsaj tega, da se ustavi njegovo propadanje. Z občino se že dogovarjajo, ob pomoči nekaterih poslank in poslancev tudi v Ljubljani, to je na pristojnem ministrstvu, skušajo apelirati, da je treba najti rešitev.

Z lanskega praznika jabolk, ko sta torto svečano razrezali Ivanka Frešer in prejšnja kraljica jabolk Tjaša Fašnik 
Foto Anka
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta