Iz Štajerca: S staro petko gresta na pot v Mongolijo

Pia Prebevšek Pia Prebevšek
25.04.2019 04:59

Mariborčana se junija podajata na veliko avanturo. 13.000 kilometrov nameravata opraviti z renaultom 5, projekt pa ima tudi dobrodelni namen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Martin in Tjaša Golež 
Sašo Bizjak

Tjaša in Martin Golež bosta letošnje poletje preživela na prav posebnem reliju. Na tako imenovani Mongol Rally sta mlada zakonca naletela na internetu, saj si je Martin že dolgo želel na potovanje s transsibirsko železnico. "Kot alternativo temu sva razmišljala o potovanju po transsibirski cesti in lani avgusta sem naletela na to potovanje, na katerem se ljudje z avti odpravijo v Mongolijo. Po ogledu videa sva sklenila, da greva tudi midva na to pustolovščino," je razložila Tjaša.
Čez tri mesece se bosta na 13.000 kilometrov dolgo pot odpravila z renaultom 5, ki ustreza pravilu, ki ga je določil organizator - maksimalna dovoljena prostornina motorja je omejena na 1,2 litra. "Ob brskanju po spletu sva naletela na petko, ki je bila cenovno ugodna, dobila sva jo namreč za 200 evrov. Ima skoraj 30 let in 170.000 prevoženih kilometrov, a stvari se dajo urediti. Nekaj sva naredila sama, zelo dobrodošlo so se odzvali tudi drugi, podjetja so bila sponzorsko pripravljena urediti na avtu marsikatero zadevo." Vse stroške, vključno s prijavnino, si sodelujoči namreč krijejo iz lastnih virov in/ali s pomočjo sponzorjev.

Enkratno doživetje

To, da se na takšno pot odpraviš s starejšim avtom, je nekako smisel celotnega potovanja, saj si ob težavah primoran poiskati pomoč, pri tem pa spoznaš lokalne ljudi in druge tekmovalce. "Če greš z novim džipom, lahko to pot opraviš hitro in se brez težav pelješ mimo vsega. Smisel pa je, da preživiš določen čas v novem okolju, se znajdeš v zanimivih situacijah in pridobiš nove izkušnje. To narediš samo enkrat v življenju, saj takšna pot drugič ni več zanimiva, poleg tega pa je to tudi finančni zalogaj," pojasnjuje par.

Sašo Bizjak

Prva slovenska ekipa

Resnih priprav na pot še nista začela. "Veva, kje bi se rada ustavila in katere znamenitosti bi rada videla na poti ter skozi katere države se bova peljala in kdaj približno, saj si morava urediti vize." Pred leti sta se peljala z zahoda na vzhod Kanade - brez plana in prav tako z malce starejšim avtom, tako da nekaj izkušenj že imata. "Dobro je, da v državah, v katere se odpravljava zdaj, vsaj ne bo nevarnosti medvedov," hudomušno pripomni Tjaša. Kolikor jima je znano, so bile v preteklosti že prijavljene ekipe iz Slovenije, ki pa se tekmovanja potem dejansko niso udeležile, tako da bosta Tjaša in Martin prva slovenska ekipa na tem reliju. Na pot se odpravljata pozitivno naravnana, brez pretiranega strahu in treme ter si želita iz izkušnje potegniti predvsem nepozabne spomine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta