Iz Štajerca: Slovenci imamo plesni potencial

Pia Prebevšek Pia Prebevšek
22.11.2018 06:02

V Mariboru se bodo prvi vikend v decembru ponovno zbrali najboljši plesni pari sveta. Na jubilejni, 20. prireditvi Maribor Open pričakujejo preko 400 plesnih parov iz več kot 30 držav.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alenka Bohak: "Včasih je bilo več zanimanja za plese v paru kot danes, ko več pozornosti pritegnejo modernejša glasba in nove plesne zvrsti."
Andrej Petelinšek

Že dvajsetič zapored bo v organizaciji zakoncev Alenke in Branka Bohaka potekalo tekmovanje Maribor Open, na katerem pričakujejo več kot 400 plesnih parov vseh generacij. Tokratno jubilejno mednarodno plesno tekmovanje, ki plesnim parom omogoča nabor točk za svetovno lestvico, bo ponovno potekalo v športni dvorani Tehniškega šolskega centra na Teznem. Plesalo se bo tri dni - v petek, soboto in nedeljo. Vrhunec dogodka bo sobotni gala večer ob 20. uri, na katerem bodo gledalci lahko občudovali članske plesne pare v standardnih plesih, v nedeljo ob 18. uri pa v latinskoameriških plesih.

"Ko vidiš pare, ki se trudijo in z užitkom plešejo, pozabiš na ves vloženi trud, čas in denar," pravi učiteljica plesa Alenka Bohak.
Andrej Petelinšek

Manj zainteresiranih

"Prvič sva mednarodno tekmovanje organizirala leta 1999, pri čemer so nama veliko pomagale izkušnje iz predhodnih podobnih dogodkov, denimo pokala Slovenije in kvalifikacijskih turnirjev," se začetkov spominja Alenka Bohak. Od takrat se je seveda veliko spremenilo. "Dogodek smo delali še v Dvorani Tabor. V Mariboru takrat ni bilo toliko dogodkov in prireditev. Prišlo je 4000 gledalcev, predvsem občanov, še stojišča smo prodajali. Zdaj pa je ta številka žal veliko manjša, če pride vsak dan sto Mariborčanov, je veliko. Večino mest zapolnijo starši, sorodniki, trenerji ..."
Glasbe ne predvajajo več s CD-jev, ampak je že vse na računalniku, prav tako se je spremenilo ocenjevanje. "Tehnologija nam veliko omogoča. Včasih so se tekmovalci prijavljali s pošto ali telefaksom, zdaj pa samo izpolnijo obrazec. Vse je hitreje in na nek način lažje, bolj obvladljivo, tudi kar se tiče ocenjevanja. Medtem ko smo prej dvigovali loparčke in seštevali na roko, zdaj vse izračunavajo računalniški sistemi."

Potreben je čas

Po besedah Bohakove je bilo včasih več zanimanja za plese v paru kot danes, ko več pozornosti pritegnejo modernejša glasba in nove plesne zvrsti. "Plesati v paru je zelo težko, ker je potreben kontakt, kohezija gibanja ... to ni enostavno. Da dobimo kvaliteto, je treba vložiti kar nekaj let dela in truda, danes pa vse poteka hitro. Tako razmišljajo tudi mnogi starši ... veliko vlagajo in pričakujejo hitre in dobre rezultate. A žal pri plesu ni instant variante, na hitro ne gre," pove izkušena trenerka in sodnica. "Za primerjavo: najina hči, Tara Bohak, je tekmovala na prvem tekmovanju pred dvajsetimi leti. Stara je bila osem let. Zdaj je plesala na svetovnem prvenstvu na Dunaju in sta s soplesalcem prišla v polfinale. To je nek realen čas in dokaz, kako dolgo je treba, da dejansko prideš v vrh in uspeš. Dvajset let, da sta bila na enajstem mestu."

Alenka Bohak
Andrej Petelinšek

Pozitivna volja in energija

Na vprašanje, ali bolj primanjkuje deklet ali fantov, pojasni, da je fantov manj, a ti ostanejo dlje časa kot deklice. "Teh je veliko, saj se vsem zasvetijo oči, ko vidijo lepe obleke. A ko je treba več delati in garati, obupajo. V najstniških letih nam bolj primanjkuje deklic. Posledično je postalo moderno to, da si iščejo soplesalke oziroma soplesalce v tujini. Kombiniranih parov je vse več."

Obstaja razlika med plesom na televiziji in med plesnimi tekmovanji. Na fotografiji predlanska izvedba tekmovanja Maribor Open
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta