Izziv ljubiteljem fotografije: Bodite ustvarjalni iz domačega fotelja

Anita Kirbiš
22.04.2020 18:52

Kakor številna društva so se tudi v najdlje delujočem klubu te vrste v državi prilagodili razmeram in na svoj spletni portal naložili več razstav. Predsednik kluba pa člane nagovarja, da so kreativni tudi med karanteno zaradi epidemije koronavirusa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija iz serije Pogled iz petega nadstropja. Takšni cikli so lahko zdaj, ko se je treba držati doma, izziv ljubiteljem fotografije.
Gero Angleitner

Vse od leta 1936 Fotoklub Maribor združuje tiste, ki so si za medij izražanja izbrali fotografijo. V slovenskem prostoru je edini, ki deluje od svoje ustanovitve neprekinjeno. Pandemija, ki je ohromila naš vsakdanji tempo življenja, se je dotaknila tudi njihovega delovanja in galerije. Tik pred zdajci je bila napovedana otvoritev razstave Janeza Pelka Stroboskopske impresije. Ker niso želeli prikrajšati ljubiteljev fotografske umetnosti, so pripravili prvo virtualno odprtje razstave in virtualno razstavo.

Velik ogled virtualnih razstav

Nato so pripravili še cel sklop virtualnih razstav domačih in tujih avtorjev. "V času vladnih ukrepov za zajezitev okužbe z omejevanjem socialnih stikov smo zagnali projekt Umetnost iz fotelja in Fotografija z domačega praga. S prvim želimo v teh kriznih časih ohranjati ustvarjalni nivo, predvsem pa dostopnost do kulturnih dobrin. Prva predstavitev je bila 17. marca, kmalu za tem so sledile virtualne razstave domačih in tujih avtorjev. Vse razstave so javno dostopne na njihovem youtube kanalu, povezava do njega pa je tudi na portalu Fotokluba Maribor ali na facebook profilu društva. "O našem inovativnem pristopu, izdelavi virtualnih razstav v obliki videa so poročali tudi mediji, kar je bil navdih za številne druge, da so se lotili podobnih projektov," je o prilagojenih aktivnostih kluba povedal predsednik kluba Branimir Ritonja.
Občinstvo je v teh kriznih časih še bolj željno umetnosti, beležijo namreč velik ogled virtualnih razstav, posamezne tudi čez 1000 ogledov in več. Projekt bodo nadaljevali tudi v prihodnje. Do zdaj so se na virtualnih razstavah predstavili Bosiljka Ambrož, Janja Cizelj, Bojan Golčar, Anita Kirbiš, Bojan Šenet, Bojan Hajdu, Bojan Radovič, Zdenko Frangež, Branimir Ritonja, Tadej Turk, Aleksander Voda, Gero Angleitner, Jože Marinič, Matjaž Wigele, Imre Szabo, Stanko Abažič, Janez Pelko in drugi.

Fotogalerija Stolp je sicer prizorišče številnih razstav.
Andrej Petelinšek

Festival fotografije malo drugače

Klubski večeri in srečanja, ko je omejitev socialnih stikov neizbežna, se v zadnjem času odvijajo preko videokonferenc ob torkih, kjer prav tako govorijo o fotografiji. Po odpravi ukrepov bo v galeriji Stolp kot prva postavljena na ogled razstava Toneta Stojka, ki je v zaključni fazi priprav. Tudi Festival fotografije, šesti zapored, septembra 2020 bo, le pristop in način bodo prilagodili takratni situaciji. Razmišljajo o uličnih galerijah, uličnih projekcijah, razstavah v vitrinah in seveda v galerijah, ki bodo na voljo, kamor vas tudi letos vljudno vabijo. Je pa zdaj tudi čas, ko lahko pobrskano po svojih fotografskih arhivih in obudimo spomine na tista lepa in nepozabna doživetja v preteklosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta