Kaj obljubljajo mariborski kandidati SD za državnozborske volitve?

Igor Selan Igor Selan
18.02.2022 19:55

Socialni demokrati so v Hotelu Habakuk predstavili mariborske kandidate za prihajajoče državnozborske volitve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čas je za spremembe, čas je za nov začetek, čas je za Socialne demokrate je moto, s katerim so SD predstavili svoje kandidate v 7. volilni enoti za prihajajoče državnozborske volitve.
Igor Napast

Socialni demokrati (SD) so danes v mariborskem Hotelu Habakuk v družbi predsednice Tanje Fajon in predsednika sveta za gospodarstvo Sandija Češka pod sloganom Za drugačen Maribor in drugačno Slovenijo predstavili kandidatke in kandidate, ki bodo na aprilskih državnozborskih volitvah nastopili v volilni enoti 7 Maribor. Ekipo z načrtom za Maribor, kot poudarjajo v SD, bodo v štajerski prestolnici sestavljali aktualna poslanca dr. Franc Trček, ki je v stranko v tem mandatu prestopil iz Levice, in Bojana Muršič, Uroš Prikl, nekdanji Desusov državni sekretar na ministrstvu za zdravje, ki je v SD prestopil lani pomladi, predavateljica na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in kolumnistka dr. Emilija Stojmenova Duh, dolgoletni finančnik NKBM in Pošte Slovenije Zoran Ličen, sindikalistka Zveze svobodnih sindikatov Jolanda Lašič, občinska svetnica v Občini Hoče-Slivnica Martina Rauter in predsednica mariborskega Mladega foruma Nastja Trajkovič. Ob njih bodo v 7. volilni enoti kandidirali še nekdanji državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje dr. Jernej Štromajer, nekdanji direktor urada za mladino Tin Kampl in politični inovator Gorazd Prah.

Tretjerazredni Mariborčani

Vsi kandidati so se predstavili v kratkih, nekajminutnih predstavitvah, v katerih so izrazili, za kaj si bodo prizadevali in za kaj se bodo zavzemali. Da je potrebna resna transformacija slovenskega gospodarstva, je tako med drugim povedal Trček: "Resna stranka, kar SD smo, se zaveda, da je najprej treba nekaj ustvariti, šele potem se lahko konstruktivno politično in ideološko kregamo, kako to prerazporejati." Ob tem je Trček izrazil tudi prepričanje, da smo Mariborčani še zmeraj tretjerazredni državljani, saj država občini letno nameni 20 milijonov evrov manj denarja, kot to zahteva nalog.

Igor Napast

Ko je Ličen vprašal, ali ste zadovoljni s to vlado, se je po dvorani razlegel glasen ne. "Tudi mi smo siti njene neučinkovitosti. Pa tudi neučinkovitosti preteklih levosredinskih vlad. Vendar, SD smo danes drugačni." Da je treba v Maribor pripeljati sedež HSE in vsaj eno ministrstvo, je menil Prikl, Muršičeva pa, da lahko s programom, ki so ga mesece dolgo pripravljali v sodelovanju s strokovnjaki in javnostjo, naredijo drugačno družbo, v kateri bodo v prvi vrsti ljudje.

Ker državo vodijo napačni ljudje

"Večina vas ve, da zelo dobro vem, kako je, ko moraš zapustiti svoj dom in oditi stran od družine, stran od prijateljev zgolj zato, ker državo vodijo napačni ljudje. Vem, kako je, ko mladi zapuščajo svoja mesta, svoje države v upanju na boljšo prihodnost, tuja mesta, tuje države pa izkoriščajo ves ta potencial. Ne želim, da se to dogaja Mariboru in Sloveniji. Želim si, da vsi skupaj ustavimo to razgradnjo, sovražno in nadvse škodljivo uničevanje države, zato sem se odločila, da bom z vsem znanjem, izkušnjami in energijo tudi sama sodelovala," pa je povedala Stojmenova.

Program stranke naj bi v zgolj 60 sekundah predstavil strankin predstavnik za stike z javnostjo Matevž Frangež, a mu ni uspelo: "Seveda, ker imamo program ne za en mandat, ampak za dva." Zbrane je ob koncu nagovorila tudi predsednica stranke Tanja Fajon: "Trdno verjamem, da si večina Slovencev danes želi socialno državo, da si želi demokracijo. In odgovor na to je Socialna demokracija."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta