Kaj prinaša letošnji Letni oder Ruše: Od Avsenikov do Totega Reporterja Milana

Jon Knez Jon Knez
05.08.2023 02:00

Letošnji slogan festivala Letni oder Ruše, ki bo trajal od 10. do 20. avgusta, je Doživi Ruše. S tem želijo promovirati novo turistično znamko, ki jo je letos plasirala občina.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Glavni oder festivala je kamniti amfiteater v gozdu ob samem vznožju Pohorja.
Igor Napast

Med 10. in 20. avgustom bo na letnem gledališču Pod goroj potekal 24. festival Letni oder Ruše. Program festivala, ki ga organizira javni zavod Športni park Ruše, je raznovrsten. V desetih dneh se bodo zvrstili koncerti Avsenikov, Šank rocka, Parnega valjaka. Nastopili bodo tudi Zoran Predin, Kantfest, klapa Bonaca in za uvod festivala Trio Vivere. V programu sta tudi premiera stand up predstave Totega Reporterja Milana z naslovom Razloži ji, da ne bo in predstava Poroka čistilke Marije Toneta Partljiča v izvedbi Kulturnega društva Pekre-Limbuš. Vstopnice za posamezne dogodke se gibljejo med 15 in 25 evrov. Kupiti jih je možno prek spleta na spletni strani www.sportruse.si in na recepciji Športnega parka Ruše.

Mp Produkcija/pigac.si

Brez prostovoljcev ne bi bilo festivala

Vršilka dolžnosti direktorja Športnega parka Ruše Lucija Smolnik je dejala, da so se potrudili program zasnovati, da vsak najde nekaj primernega zase. "Program je od opere, narodnozabavne glasbe pa do predstav. Avseniki bodo prvič pri nas. Letos praznujejo 70-letnico delovanja, Šank rock 40-letnico. Parni valjak ima novega pevca. Kar nekaj novosti bo, to smo vse upoštevali pri pripravi programa v upanju, da bo pritegnil obiskovalce," je pojasnila.

Kot na drugih festivalih so tudi v Rušah pomemben segment prostovoljci. Med 10 in 20 jih imajo. "Brez njih bi festival bil neizvedljiv. Niso le iz Ruš, prihajajo še iz okoliških krajev, tudi iz Maribora. Posebna stvar je biti prostovoljec. Letošnji slogan festivala je Doživi Ruše. S tem želimo promovirati novo turistično znamko, ki jo je letos plasirala občina. Festival je le največji dogodek v občini in je znan po vsej Sloveniji. Tudi najbolj poveden je, saj je naše prizorišče v naravi, v objemu Pohorja," je še omenila sogovornica.

Prizorišče Pod goroj naj bi kmalu šlo v obnovo.
Sašo Bizjak

Spremljevalni program na prenovljenem Trgu vstaje

Z lokalnimi društvi in organizacijami sodelujejo v okviru spremljevalnega programa. Smolnikova pove, da je to dodana vrednost festivala. "Klub ruških študentov, Glazerjeva domačija in še kdo so želeli sodelovati in smo jih vključili v program. Spremljevalni program bo potekal na prenovljenem Trgu vstaje v centru Ruš. Program smo namenili tja, da bi trg zaživel," je pojasnila. Na trgu pred Občino Ruše bodo recimo rock tržnica nostalgije in spominov, Kurosva Chill Out cona in Pohorska pravljica. V Domu kulture Ruše bo v petek, 11. avgusta, potekal 21. Kantfest z gostom večera Leopoldom I. V soboto, 26. avgusta, pa bo znova potekal spust od Dravi od čolnarne pod Športnim parkom Ruše do Drava centra pod imenom zDRAVAntura.

Sašo Bizjak

Skupno vrednost izvedbe festivala sogovornica ocenjuje na okoli 100 tisoč evrov. Največ sredstev dobijo od ruške občine, preostalo od sponzorjev in donatorjev. Pa seveda s prodajo vstopnic, pove Smolnikova. "Imamo še veliko podpornikov, ki pomagajo festivalu na razne načine. Gasilska društva na primer. Točni stroški bodo zapadli po festivalu, a za zdaj ocenjujemo vrednost na 100 tisoč evrov. Brez podpore občine ne bi šlo. Izvajalci so postali zelo dragi v primerjavi s prejšnjimi leti. Tudi cene ostalih storitev so se podvojile," je dodala. Festival Letni oder Ruše poteka že 24 let. Sprva ga je organiziralo društvo Cezam, ki je bilo pred leti prestrukturirano v javni zavod Športni park Ruše, a je zadržal prireditve. Od lani pa se govori že tudi o prenovi letnega gledališča, javnosti je bila predstavljena idejna zasnova.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta