Kako bo Maribor postal 15-minutno mesto brez zastojev?

Igor Selan Igor Selan
10.09.2024 17:08

Od 15. do 22. septembra se bo Maribor znova pridružil projektu Evropski teden mobilnosti, ko bodo potekali številni dogodki s ciljem spreminjanja potovalnih navad.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uporaba nove avtobusne linije G5 Rotovž, ki vozi tudi po coni za pešce, bo brezplačna še do konca naslednjega tedna.
Andrej Petelinšek

V nedeljo se bo pričel 23. Evropski teden mobilnosti (ETM), katerega cilj je spodbujanje okolju prijaznejših mobilnosti, kot so hoja, kolesarjenje in javni potniški promet. Mestna občina Maribor v vseevropskem projektu sodeluje že od začetka, dolgoletno sodelovanje pa je, kot je na tiskovni konferenci povedal podžupan Samo Peter Medved, dodobra spremenilo tudi Maribor, ki je prometne spremembe, čeprav so te sprva običajno nedobrodošle, sprejel dobro.

Letos bo mesto v okviru ETM zasledovalo predvsem dva cilja: Maribor kot 15-minutno mesto, torej mesto brez zastojev, in Maribor kot mesto tekoče mobilnosti, se pravi mesto, kjer lahko uporabniki izbirajo med številnimi različnimi oblikami mobilnosti. Letošnje sporočilo ETM je sicer skupni javni prostor. Kakovostno urejen javni prostor namreč po besedah koordinatorke projekta Saše Bricman Rantuša v vsako skupnost vnaša številne koristi, večjo socialno pravičnost, večjo varnost v cestnem prometu, manj hrupa in manj onesnaženosti zraka, ne nazadnje tudi boljšo kakovost življenja.

Bo Glavni most v Mariboru ostal zaprt za avtomobile? To je danes povedal podžupan Medved ...

Fit Maribor na Glavnem mostu

Evropski teden mobilnosti bo zaznamovan s številnimi dogodki, v okviru katerih bodo nekatera cestišča zaprli za promet in jih začasno preuredili v privlačne javne prostore. Začelo se bo v nedeljo na Glavnem mostu, kjer bo pod okriljem Športne zveze Maribor potekal dogodek Fit Maribor. Do četrtka bodo nato na več lokacijah po mestu izvedli aktivnosti z namenom ozaveščanja o trajnostni mobilnosti, pri čemer bodo za ves motorni promet zaprli tudi del Smetanove ulice, kjer se bodo čez dan vrstile delavnice, zvečer pa glasbeni dogodki.

V ponedeljek bodo na območju Doma Danice Vogrinec izvedli medgeneracijsko srečanje starostnikov in dijakov Osnovne šole Toneta Čufarja, kot vsako leto bodo dogodki potekali tudi na Trgu Leona Štuklja. V torek bo predstavitev MBajka, v sredo pa bo Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pripravil preventivno akcijo za promocijo uporabe kolesa za pot v šolo in predstavil mobilnost invalidov. V sredo bo na Glavnem trgu kolesarski zajtrk, v soboto pa se bo mogoče podati na družinsko kolesarjenje po dravski kolesarski poti iz Maribora do Ruš.

Sašo Bizjak

Odprtje dveh novih postaj MBajka

Prihodnji teden bo občina odprla tudi dve novi postaji MBajk, do konca ETM pa bo uporabnikom še naprej na voljo brezplačna uporaba nove avtobusne linije G5 Rotovž, ki pelje tudi skozi peš cono. Kot je povedal Medved, statistika že kaže naraščanje uporabe mestnih avtobusov. Tudi letošnji ETM se bo po tradiciji zaključil s športno-zabavnim dogodkom ZZrolano mesto, ki bo v nedeljo, 22. septembra. Celoten program ETM najdete na spletni strani občine.

ZZrolano mesto
Igor Napast

(FOTO) Nova športna infrastruktura: Kaj se bo gradilo v Mariboru in okoliških občinah

Trajnostno mobilnost v mestu bo občina spodbujala tudi s postavitvijo ekrana v avli svoje stavbe. Prikazni bodo točni prihodi avtobusov na postajališča v bližini občine. S tem želijo, kot je povedal Matej Moharić z Mestne občine Maribor, spodbuditi uporabo javnega prevoza in izboljšati izkušnjo tako za zaposlene kot za obiskovalce občine in upravne enote, pri čemer naj bi ta ukrep služil tudi kot primer dobre prakse za druga večja podjetja v mestu.

Osveščanje o neupravičenem parkiranju na invalidskih parkirnih mestih.
Andrej Petelinšek

(FOTO) Dobrodošla novost ob dogodkih v Mariboru: Kaj so postavili na Trgu Leona Štuklja?

Medved je ob tem spomnil tudi na prihajajočo prenovo avtobusnih linij v mestu, ki naj bi zaživela s 3. januarjem 2025. Prepričan je, da bo ta potekala z manj nevšečnostmi za uporabnike kot nedavna sprememba linij in frekvenc medkrajevnega prometa: "Mislim, da se nam kaj takega ne more zgoditi, ne nazadnje bomo spremembo v celoti obvladovali sami. Je pa res, da s hitrostjo prenove linij nisem zadovoljen, projekt namreč vlečemo že dve leti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta