Kako je invalidka Štefka Vegan zaman iskala pomoč pri urejanju digitalnega podpisa na mariborski upravni enoti

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
05.08.2023 02:00

"Kako je mogoče, da država državljanu, še posebej starejšim in invalidom, ne pomaga urediti stvari v primerih, kadar ti tega niso vešči?" se sprašuje Štefka Vegan po izkušnji na mariborski upravni enoti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naša sogovornica je na mariborski upravni enoti podala vlogo za digitalni podpis, in ko je od ministrstva prejela sporočilo s kodo, se je z njo odpravila nazaj na upravno enoto v pisarno, v kateri je podala vlogo, da bi ji zadevo pomagali urediti, ker sama tega ni vešča.
Sašo Bizjak

"Vsaj starejšim in invalidom bi morali na upravni enoti pomagati urediti si digitalni podpis, ne pa, da ti rečejo, da tega ne znajo oziroma ne smejo narediti in te s kodo za aktiviranje odpravijo z besedami, naj grem k računalničarjem ali nekomu, ki se spozna na računalnike," je bila po tridnevnem neuspešnem prizadevanju, da bi ga aktivirala, ogorčena invalidka Štefka Vegan, ki se s svojim vozičkom redno udeležuje tekaških maratonov. Tokratno "vozakanje" z vozičkom pa jo je pred dnevi povsem iztirilo. Digitalni podpis si je želela urediti za konkretni primer, v nasprotnem je bila namreč zahtevana overitev podpisa.

Zaman po pomoč

Naša sogovornica je na mariborski upravni enoti podala vlogo za digitalni podpis, in ko je od ministrstva prejela sporočilo s kodo, se je z njo odpravila nazaj na upravno enoto v pisarno, v kateri je podala vlogo, da bi ji zadevo pomagali urediti, ker sama tega ni vešča. Tam pa je doživela zgoraj opisan "hladen tuš". Tako se je odpravila iskat pomoč drugam.

"Najprej sem šla na računalniške servise in k različnim telefonskim operaterjem, a zaman, nato pa nazaj v trgovino Big Bang do prodajalca, pri katerem sem kupila telefon. Imela sem srečo, hotel mi je pomagati - kar uro in pol se je trudil. V tem času sva skupaj poklicala tudi številko za pomoč uporabnikom 080 20 02, ki jo objavlja ministrstvo za digitalno preobrazbo, a elektronskega podpisa ni šlo aktivirati in sogovornik na tej številki tudi ni znal povedati, v čem bi lahko bil problem," razlaga Štefka Vegan. Tudi telefonska pomoč je bila torej neuspešna.

"Kako je mogoče, da država državljanu, še posebej starejšim in invalidom, ne pomaga urediti stvari v primerih, kadar ti tega niso vešči? Na upravni enoti bi morali imeti človeka, ki bi občanu pomagal zadeve urediti," je prepričana.

Igor Napast

Kako opraviti aktivacijo

Po pojasnila smo se obrnili na ministrstvo za digitalno preobrazbo. Ker nismo definirali, ali si naša sogovornica prizadeva za pridobitev digitalnega potrdila Sigen-ca, pridobitev smsPASS ali morda elektronske osebne izkaznice, so najprej pojasnili, da "digitalnega potrdila Sigen-ca ni možno prevzeti na mobilni telefon, ampak je prevzem treba opraviti na računalniku. smsPASS ali elektronsko osebno izkaznico pa se lahko aktivira in uporablja s pomočjo pametnega telefona, a žal pri tem oddaljena pomoč tehnikov ni na voljo, ker se na mobilne telefone tehniki morejo povezovati. Gospe Vegan svetujemo, da se še enkrat obrne na telefon za pomoč uporabnikom, in sicer ko bo pri računalniku, da se tehniki po potrebi lahko povežejo na njen računalnik prek oddaljenega dostopa, ali pa da za pomoč prosi nekoga, ki je bolj vešč upravljanja s telefonom in s to osebo skupaj pokličeta na številko za pomoč uporabnikom."

Ko smo pojasnili, da si je Štefka Vegan prizadevala za pridobitev mobilne identitete smsPASS, pa so na ministrstvu odgovorili, da so navodila za pridobitev na spletni strani si-trust jasna, "da interesent za to storitev, v tem primeru gospa Vegan, potrebuje: uporabniški račun SI-PASS, mobilno telefonsko številko, vnesti mora spletni zahtevek za smsPASS in potrditi istovetnost na prijavni službi ali s svojim kvalificiranim digitalnim potrdilom. Kot navajate, gospa Vegan nima računalnika, v tem primeru lahko tretji korak do pridobitve smsPASSa (vnesti mora spletni zahtevek za smsPASS) opravi uslužbenec na upravni enoti namesto nje. Kljub temu pa mora gospa Vegan v vsakem primeru postopek aktivacije smsPASSa opraviti na računalniku."

Že jeseni 200 točk digi info?

Morda pa bodo državljani v podobni stiski, v kateri se je znašla Štefka Vegan, v bližnji prihodnosti deležni neposredne pomoči države. Na ministrstvu za digitalno preobrazbo namreč pravijo, da "že pripravljajo ukrep Svetovanje in podpora prebivalcem pri uporabi digitalnih javnih storitev. Ministrstvo za digitalno preobrazbo bo zagotovilo tako imenovane digi info točke po celotni Sloveniji, skupaj na več kot 200 lokacijah, enakomerno razvrščenih po regijah. Na digi info točkah bomo nudili svetovanje in podporo prebivalkam in prebivalcem pri uporabi digitalnih javnih storitev. Trenutno je projekt še na stopnji javnega razpisa, predvidevamo pa, da bo zaživel letos jeseni."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta