Kako se mladi v Mariboru spopadajo s posledicami epidemije koronavirusa: Nekateri so se vrnili domov k staršem, drugi so izgubili delo

Ana Lah
08.01.2021 04:00
Z mladimi v Mariboru smo se pogovarjali o položaju, v katerem so se znašli zaradi epidemije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Ni jih toliko prizadela bolezen kot posledice, ki jih prinaša in ki še otežujejo že tako težko pot do osamosvojitve. Zaradi strahu, da bi izpostavitev negativno vplivala na njihov položaj v že tako negotovi prihodnost, so želeli ostati anonimni (identiteto sogovornikov hranimo v uredništvu), za oris situacije naj zadostujejo naslednje izpovedi.

Prihrankov še za kak mesec

Petindvajsetletni absolvent Timotej živi v najemniškem stanovanju s partnerico študentko. Glavni vir preživetja mu zraven občinske štipendije predstavlja študentski zaslužek. Trenutno že štiri tedne ne dela, prihrankov ima dovolj samo še za kak mesec. "Iz službe se mi niso nič oglasili in pojma nimam, kdaj in ali bom spet lahko delal. Najti službo v tem času je bistveno težje, kot je bilo prej," razlaga Timotej.

"Pisanje magistrske naloge sem trenutno dala na stran, ker delam pet- do šestkrat tedensko, da lahko preživim. Sem na svojem, ampak finančno nimam nobene varnosti. Starši mi sicer občasno finančno pomagajo, ampak mi jih ni prijetno prositi za denar. Na srečo je stanovanje partnerjevo in nama ni treba plačevati najemnine," pa razlaga študentka, ki živi v garsonjeri z brezposelnim partnerjem.

Nima smisla hoditi na svoje

Šestindvajsetletnica, ki zaključuje podiplomski študij, živi pri starših. Opravlja kar pet študentskih del v svoji stroki. Selitev k staršem je močno vplivala na njeno mentalno zdravje. Trenutno prejema socialno podporo, vendar pa jo bo kmalu za tri mesece izgubila zaradi previsokega enkratnega zaslužka. "Če prejmem en mesec 500 evrov honorarja, to ne pomeni, da ga bom prejemala vsak mesec. Naslednjo plačo lahko pričakujem šele maja!" je študentka zgrožena nad sistemom prejemanja socialnih transferjev.

Kljub temu da ima 26-letni Dejan redno zaposlitev in se njegova plača giba malo nad tisoč evri neto, živi pri svojih starših v hiši. Njegova partnerica je zaradi epidemije izgubila študentsko delo in Dejan pojasni, da nima smisla hoditi na svoje, dokler ne bosta oba imela redne zaposlitve. "Vprašanje je, koliko kredita bi sploh lahko dobil, ne zdi pa se mi racionalno, da bi plačeval najemnino, ker bi potem pol plače dal samo za stanovanje in stroške, kar mi pa ne bi zagotavljalo dostojnega življenja," pojasnjuje.

Takole so tik pred novim letom prestavniki Študentske organizacije Slovenije pred državnim zborom opozorili na po njihovem nezadostne ukrepe za mlade v protikoronskih zakonih. 
Robert Balen

Zaradi fleksibilnih zaposlitev in pomanjkanja izkušenj ranljiva skupina

Na Centru za socialno delo Maribor opažajo, da mladi podaljšujejo študentski status, da bi lahko čim dlje delali prek študentskega servisa. Tem svetujejo, da naj čim prej stopijo na trg dela, vendar pa je ob slabih zaposlitvenih možnostih to precej lažje reči kot uresničiti. Število mladih brezposelnih se je po razglasitvi epidemije občutno povečalo. Kot so dejali na Zavodu za zaposlovanje Mariboru, slednji zaradi pomanjkanja formalnih izkušenj težko najdejo ustrezno zaposlitev, poleg tega pa delajo v fleksibilnih oblikah zaposlitve in so ob nastopu krize prvi, ki to izgubijo.

V kabinetu ministra za delo se zavedajo pomena varnih oblik zaposlovanja in si prizadevajo, da bi bile aktivnosti usmerjene v zaposlovanje za nedoločen čas. Vendar pa se ob tem zastavlja vprašanje, zakaj je v Strategiji dolgožive družbe za obdobje 2020-2030 zapisano, da je prav fleksibilnost trga dela prihodnost. Odziven trg dela se zdi ministru Janezu Ciglerju Kralju ena od prioritet, ob tem pa dodajajo, da strategija opozarja na pomembnost prepoznave pojava in ustrezen odziv z namenom zaščite posameznikov, ne pa z namenom spodbujanja takšnih oblik.

Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Dejan Spital, predsednik Študentske organizacije Maribor, pa meni, da je eden pomembnih dejavnikov prehoda med študijem in zaposlitvijo opravljanje študijske prakse ali študentskega dela, saj to delodajalcu omogoča, da delavca predčasno vpelje v sistem dela, mladi pa pridobijo praktične izkušnje. Spital dodaja pomembnost spletne identitete, saj tretjina delodajalcev kandidata pregleda preko spletnih brskalnikov.

Previsoke najemnine, ki ne omogočajo dostojnega življenja

Zaradi epidemije se je večina študentov morala izseliti iz študentskih domov, kar je privedlo do izgube dela v kraju študija, onemogočen pa jim je tudi dostop do študijskih gradiv, razlaga Maša Hawlina iz Inštituta za študije stanovanj in prostora. V študentskih domovih niso ostali vsi, za katere bi bilo to smotrno, dodaja Spital.

Nataša Lombergar iz Urada za mladino RS pa poudari, da so tržne cene najemnih stanovanj previsoke glede na povprečne prihodke slovenskih državljanov, neprofitnih najemnih stanovanj pa skorajda ni. Po besedah Hawline se večina najemnikov ne zaveda svojih pravic ali pa se ne želi ali zmore spuščati v sodne postopke. Zaradi izgube prihodkov ali zmanjšanja obsega dela se je moral velik delež mladih, ki najemajo stanovanje na trgu, preseliti k sorodnikom ali prijateljem. "Vsekakor to ni težava, ki se pojavlja zgolj v času epidemije, pač pa je ob vse večji prekarizaciji dela vedno bolj prisotna," razmišlja Hawlina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta