Kako so v Mariboru sprejeli v koronsko rdečo obarvane strožje ukrepe?

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
19.10.2020 04:00

Obupani so predvsem gostinci, ki se bojijo, da bodo morali za vedno zapreti vrata svojih lokalov, nekateri Mariborčani pa so povedali, da se z maskami na prostem ne počutijo nič bolj varne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Sobotno dopoldne v središču Maribora ne bi bilo nič posebnega, če ga ne bi zaznamovali strožji ukrepi po tem, ko se je tudi podravska regija obarvala v koronsko rdečo. Ukrepom primerno je bilo vzdušje na mestnih ulicah - ljudi, ki bi se sprehajali po mestu, kljub temu da se je tu in tam izza oblakov pokazalo sonce, ni bilo veliko, so pa se v večini držali enega od ukrepov - uporabe maske na prostem.

Z maskami se ne počutijo bolj varni

Še posebno prazno je bilo v Ulici slovenske osamosvojitve, kjer nam je pot prekrižal le gospod s kolesom, ki pa se ni želel izpostaviti z imenom in priimkom. Na naše vprašanje, kako se je bilo zbuditi v novo realnost, pa je zgolj zamahnil z roko, si popravil masko in dejal, da se zato, ker nosi masko, ne počuti prav nič bolj varnega. O odločitvah politikov ni želel polemizirati, skrbelo ga je le negativno vzdušje, ki se je in se še bo, kot meni, razširilo med Mariborčani. Na Grajski trg je vabil vonj po pečenem kostanju. A kupcev vendarle ni bilo, le peščica sprehajalcev, par s kužkom in družina z otroki vsak na svojem skiroju so se potikali naokoli. Pogled na prazne mize in stole pred zaprtimi lokali ni prijeten, sta razmišljali dijakinji Srednje zdravstvene šole in II. gimnazije iz Maribora. Kot tudi ni lep občutek, sta dodali, da se bosta s ponedeljkom skupaj z vrstniki iz vse Slovenije spet šolali od doma. Prepričani sta, da zaprtje šol ni rešitev, obžalujeta, da svojih sošolcev zdaj spet nekaj časa ne bosta videli.

Na običajno soboto bi bile mize lokalov na Glavnem trgu polno zasedene. To soboto so zaman čakali na goste.
Sašo Bizjak

Ne vedo, zakaj se ne smejo družiti

​Zmedeni so bili frizerji, ki so morali čez noč prenaročiti stranke, saj smejo v lokalu po novih pogojih imeti zgolj eno stranko. Potrti in jezni pa so bili gostinci. Peščica jih je v Slovenski ulici čistila lokale, pospravljala mize in stole ter razobešala sporočila gostom, da zaradi ukrepov do nadaljnjega zapirajo svoja vrata. Do kdaj? "Ko bo svet spet normalen," je pripomnil eden od mimoidočih. Sašo Čomič, lastnik lokala Q Slovenska, je povedal, da do takrat nihče v gostinstvu ne bo preživel. "Nemogoče je, saj so mnogi že zdaj delovali na robu preživetja," je opozoril in še, da bodo zadnji ukrepi pustili veliko hujše posledice, kot so jih prvi. "Več kot polovica gostincev ne bo več sposobna vnovič zagnati svoje dejavnosti," je napovedal negativne posledice Čomič. Kako naprej, ne ve, kljub temu mu štajerska trma narekuje, da upanje umre zadnje. Čas ukrepov bo skušal preživeti kot mnogi drugi gostinci z dostavo hrane na dom in lastnim prevzemom. Da Mariborčanom ni vseeno, kaj se dogaja s someščani, smo izvedeli od Nevenke Karbo, ki se je po mestu sprehajala v spremstvu vnučke Ize. Skrbi jo za gostince, za male obrtnike, ki jih bodo, kot je prepričana, ti ukrepi spravili na kolena. "Žalostna sem, da smo prišli tako daleč. Omejena in odvzeta nam je svoboda," je opozorila Mariborčanka. Tudi osnovnošolka Iza je nesrečna, saj nositi masko pri pouku ni prijetno. A bolj kot to vzbuja skrb dejstvo, je pristavila babica, da so otroci prestrašeni, da ne vedo, zakaj se ne smejo družiti s svojimi vrstniki, čemu se ne smejo več objemati, dotikati.

Babica in vnukinja z masko na sprehodu po mestu - zaskrbljeni, kaj prinaša prihodnost.
Sašo Bizjak

Avstrijci ostali brez kosila

Na Glavnem trgu je skupina nemško govorečih turistov zbegano pogledovala proti zaprtim lokalom. Povedali so, da prihajajo iz sosednjega Gradca. Da so najprej obiskali tržnico, kupili zelenjavo, a jih je presenetilo, da vsi v mestu nosijo maske. Z novimi ukrepi niso bili seznanjeni, saj menda tega v domačih medijih niso zasledili. Ukrep nošenja mask na prostem se jim zdi pretiran in upajo, da se kaj takega ne spomnijo tudi pri njih. Da so ukrepi prestrogi, sprejeti čez noč, sta razmišljala tudi Branko Rokavec in Branko Trojner, prijatelja, eden iz Maribora in drugi iz za zdaj še oranžne Primorske, ki sta si sobotno dopoldne vendarle polepšala s kavo. V Kavarni Nana na Glavnem trgu so se namreč znašli tako, da strankam ponujajo kavo za zraven, ki pa jo je mogoče spiti tudi ob lesenem točilnem pultu ob lokalu.

Živahen utrip je bilo zaznati le na mariborski tržnici, kjer je večina obiskovalcev nosila masko.
Sašo Bizjak

​"Še sveži zrak je prepovedan"

Veliko bolj obljudena kot središče mesta je bila prvi dan ukrepov mariborska tržnica. Branjevke so se razveselile dobrega obiska, a hkrati priznale, da jim ni vseeno, kaj prinaša prihodnost. "Vse bolj nas zapirajo, zdaj je še sveži zrak prepovedan," je potarnala ena, spet druga pa je bila mnenja, da so novi ukrepi prestrogi in bog ne daj, da ne bi zalegli, ker po tem se nam obeta najmanj policijska ura. Kljub temu sta bile obe mnenja, da je ukrepe treba upoštevati, da Maribor mora ostati solidaren, kakšni pa bodo učinki vsega tega, pa da bo pokazal čas.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta