Kakšno je stanje v mariborskih domovih za starejše: Okužbe, stiske in pozitivna sporočila

Barbara Bradač Barbara Bradač
12.11.2020 02:00

Izmed štirih domov za starejše v Mariboru okužbe s koronavirusom niso zaznali le v SeneCuri. Je pa virus vdrl v največjo enoto Doma Danice Vogrinec, na Pobrežju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Iz Doma pod gorco stanovalci sporočajo, da se počutijo dobro. Na posnetku Angela Bolko
Dom pod gorco

SeneCura Dom starejših občanov Maribor oziroma nekdanji Sončni dom je edini izmed štirih domov v Mariboru, v katerih niso zaznali okužbe s koronavirusom. Je pa virus vdrl v največjo enoto Doma Danice Vogrinec, na Pobrežju, kjer imajo 609 stanovalcev. Še naprej je prisoten tudi v Domu pod gorco in Domu starejših občanov Tezno.

​Vseh tveganj ni mogoče preprečiti

Na Pobrežju je ta čas​ okuženih ​19 stanovalcev. Direktor Marko Slavič pravi, da raziskujejo, kako je do okužb na Pobrežju lahko prišlo. "Veriženja in opcijskih okužb je toliko, da je nemogoče locirati izvor okužbe. Fama, da so zdravstveni delavci krivi in širijo okužbe v domu, je hudo neodgovorna v našem primeru. Zaposleni se pri meni jokajo, da ne hodijo nikamor, le v službo, in ostajajo doma, da se ne družijo, samo enkrat na mesec gredo v trgovino. Zaposleni se obnašajo skrajno previdno, ampak vseh tveganj ni mogoče preprečiti," pojasnjuje Slavič.

Marko Slavič: "Zaposleni se pri meni jokajo, da ne hodijo nikamor, le v službo, in ostajajo doma, da se ne družijo, samo enkrat na mesec gredo v trgovino."
Andrej Petelinsek

Stanovalci na Pobrežju se dobro počutijo in ne prebolevajo težje oblike bolezni. Slavič poudarja, da več kot dnevna statistika števila okuženih pove skupno število doslej okuženih v domu, ki pojasni, kako se je epidemija v nekem okolju razvijala, širila in kako uspešni so bili pri omejevanju širjenja. Doslej so imeli na Pobrežju in Taboru skupno 71 okužb stanovalcev, skrbijo pa za skupno 809 starostnikov.

​Različne izkušnje s testiranji

V Domu pod gorco je trenutno 38 okuženih stanovalcev in 18 zaposlenih, v največjem valu razmaha okužb je bilo okuženih 45 stanovalcev. Umrli so trije starostniki s covidom, ki so imeli tudi pridružene bolezni. Pri 150 stanovalcih je bilo doslej skupno 87 okužb, 49 stanovalcev je že ozdravelo. "Težko rečem, da nam je popolnoma uspelo ukrotiti virus, saj imamo s testiranji različne izkušnje, ko prvi in drugi test ne pokažeta okužbe, tretji pa. Žal se je okužba pojavila tudi v dementnem delu doma, kjer bomo vzpostavili sivo-rdečo cono, saj ti stanovalci težje razumejo in sprejemajo spremembe," pojasnjuje direktor doma Gregor Žigon.

Franc Gutmaher
Dom pod gorco

​Dvakrat dnevno razkužujejo dom s posebno napravo za dezinfekcijo zraka in površin. Zaposleni uporabljajo vso potrebno zaščitno opremo. "Za rdečo cono skrbi posebej izurjena ekipa, ki opravlja dvanajsturni delovnik, in ti so tudi najbolj izčrpani, saj takšno delo v polni zaščitni opremi ni enostavno," je poudaril Žigon. Na pomoč jim je priskočilo šest študentov fizioterapije Alme Mater Europaea, pri razkuževanju prostorov pomagata tudi dva prostovoljca Rdečega križa. Na facebooku doma so objavili fotografije stanovalcev s sporočili sorodnikom, da se počutijo dobro in da jih pogrešajo.

Zdenka Biljodjerić
Dom pod gorco
Pavla Hanže
Dom pod gorco

​Domovi niso zdravstveni zavodi

Virus preskakuje tudi v Domu starejših občanov Tezno, kjer so nekatere stanovanjske enote brez okužbe, a direktorica Jasna Cajnko se boji, da se tudi tam zelo verjetno okužbam ne bodo izognili.

"Vse od marca smo opozarjali odgovorne in pristojne, da domovi nismo zdravstveni zavodi. Naši bivalni prostori so namenjeni druženju in življenju v skupnosti. Nimamo hermetično zaprtih prostorov, ne filtrov, ne možnosti preprečevanja križanja čistih in nečistih poti, kot jih menda imajo v bolnišnicah, da se virus ne bi širil. Kot lahko spremljamo, tudi specializiranim zdravstvenim ustanovam ne uspeva najbolje. Tudi tam se virus širi," razmišlja direktorica.

V Domu starejših občanov Tezno zaposlijo za nedoločen čas poslovnega sekretarja.
Sašo Bizjak

​Trenutno imajo 15 okuženih, skupno je bilo doslej 40 okužb stanovalcev, nekateri so že ozdraveli, pet s covidom jih je umrlo. Skrbijo za 223 stanovalcev. "Trkam, ker do neobvladljivega razmaha ni prišlo," še pravi Cajnkova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta