Kaplan s Hajdine vodi Univerzitetno župnijo Maribor: "Ne sprašujemo, kdo je veren, pomembne so vrednote"

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
14.11.2021 03:00

Primož Lorbek, kaplan v župniji Sveti Martin na Hajdini, je avgusta letos prevzel vodenje Univerzitetne župnije Maribor, ki je, kot pravi, prav posebne vrste župnija, saj pokriva področje študentske pastorale: "Deluje na območju celotne Nadškofije Maribor in se nahaja v središču mesta, na Slomškovem trgu, zraven mariborske stolnice. Naša želja je združevati katoliške študente, ki študirajo v Mariboru, in profesorje, ki poučujejo na območju mariborske nadškofije, ter skupaj z njimi živeti krščanske vrednote."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Študentska maša v mariborski stolnici

Univerzitetna župnija Maribor

Tako se v okviru tega srečujejo s študenti, pa tudi profesorji vsako sredo ob 19. uri, ko imajo najprej študentsko mašo v mariborski stolnici, druženje pa nadaljujejo s pogovori, ki so v teh časih še posebej dobrodošli. V okviru univerzitetne župnije deluje pevski zbor Vdih, ki sodeluje pri svetih mašah, nekajkrat na leto pa pripravi tudi koncerte, sicer pa v župniji delujejo različne skupine, kot je medicinska, ki je bila ustanovljena pred tremi leti in povezuje študente in študentke medicine in mlade zdravnike.

Primož Lorbek je avgusta prevzel vodenje Univerzitetne župnije Maribor.

Univerzitetna župnija Maribor

"Namen naše skupine je opora, iščemo odgovore na različna vprašanja in konkretne izzive pri študiju in delu. Pomagamo si in iščemo odgovore na povsem vsakdanja vprašanja, s katerimi se soočajo mladi v letih odraščanja, naši pogovori pa segajo tudi v duhovno globino, ko veliko pozornost namenjamo iskanju pravih vrednosti, ki naj nas vodijo skozi življenje in jih v tem potrošniškem svetu ni vedno lahko odkriti. Veliko se pogovarjamo o aktualnih temah s področja medicine, o etiki, nudimo tudi podporo pri študiju, ne samo medicine, pač pa tudi vseh drugih," predstavlja delo mariborske univerzitetne župnije, ki je bila ustanovljena pred slabimi petimi leti. Primož Lorbek že po dobrih dveh mesecih dela ugotavlja, da je njihovo druženje vse bolj odmevno. Še več, pri mašah se jim, tudi zaradi veliko petja in sproščenosti, ki vlada med mladimi, radi pridružijo tudi starejši.

Univerzitetna župnija Maribor

Dobrota in medsebojno spoštovanje

"Organiziramo večere z gosti, molitvena srečanja, romanja, duhovne vaje, duhovne vikende in druge družabne dogodke, smo pa tudi organizatorji kakih širših dogodkov za mariborsko nadškofijo, organiziramo ekumensko srečanje mladih, kulturne dneve, Nikodemove večere, seveda v času, ko je to mogoče. Predvsem pa smo prijatelji, ki si prisluhnemo, pomagamo in smo veseli vsakega, ki se nam pridruži," pravi Lorbek, ki se, ker je mlad tudi sam, med svojimi študenti resnično dobro počuti. "Mi ne sprašujemo, ali se naših maš in druženj udeležujejo verni ali neverni, sprejmemo vsakega, pomembne so vrednote, ki jih živimo, in med prvimi sta zagotovo dobrota in medsebojno spoštovanje, ki ju želimo širiti."

Univerzitetna župnija Maribor

​Zavetnik Univerzitetne župnije Maribor je sveti Janez Pavel II. in študenti lahko v njem vidijo vzor vere, upanja, ljubezni, dialoga, intelekta, izkušnje, ustvarjalnosti, poguma, razločevanja in svobode.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta