Kdaj bo Janševa vlada obiskala Maribor? To odgovarjajo v uradu vlade za komuniciranje

Aljoša Peršak
13.01.2021 02:00
Župan Saša Arsenovič je pred napovedanim obiskom vlade, ki pa bo šele ob boljši epidemiološki situaciji, predsedniku vlade Janezu Janši poslal seznam odprtih vprašanj, o katerih bi se radi pogovarjali v Mariboru.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborska občina ima največ odprtih tem z ministrstvom za infrastrukturo, ki ga vodi Jernej Vrtovec. Foto: Tadej REGENT
Tadej Regent

Ko je predsednik vlade Janez Janša v novembru nenapovedano obiskal mariborskega župana Sašo Arsenoviča, je med drugim obljubil, da bo v januarju Maribor obiskala celotna ministrska ekipa. Napoved še vedno velja, je pa obisk vlade zdaj odvisen od tega, v kateri fazi sproščanja ukrepov smo. "Obisk vlade v Mariboru bo možen šele takrat, ko bomo v oranžni coni sproščanja ukrepov," so pojasnili v uradu vlade za komuniciranje. Kaj pomeni oranžna cona, so predstavili prejšnji teden: ko bo povprečno število okuženih v sedemdnevnem obdobju padlo pod 1000, v bolnišnicah pa bo manj kot 1000 hospitaliziranih. To je faza, ki predvideva vrnitev vseh učencev in dijakov v šole ter odpravo prepovedi prehoda občinskih meja. Včeraj sta bili ti številki 1864 (povprečno število okuženih) in 1202 (hospitaliziranih).

Nekaj dni po novembrskem srečanju je župan Arsenovič na premiera Janšo naslovil dopis z naslovom Odprte zadeve Vlade Republike Slovenije in Mestne občine Maribor. "Zavedamo se, da parcialno obravnavanje odnosov med občino in Vlado RS ne prinaša najboljših realizacij zastavljenih ciljev, zato želimo s strnjenim ključnim dokumentom prikazati širšo sliko medsebojnih odprtih tem in učinkoviteje pristopiti k reševanju, ki bo obema stranema v medsebojno korist," je dopis, ki naj bi pomagal k čim boljši pripravi na obisk vlade Maribora, pojasnil Arsenovič.

Z ministrom za kulturo o Centru Rotovž z novo knjižnico

In katere so odprte zadeve med občino in državo oziroma o katerih temah bi se radi v Mariboru pogovarjali z ministri? Okoljskega ministra Andreja Vizjaka bodo, če bo v oranžni coni še aktualna Janševa vlada, pričakala vprašanja glede zaprtega odlagališča nevarnih odpadkov Metava, odlagališč kislega gudrona na Studencih, Dobravi in v Bohovi, zahodne obvoznice, plovnosti reke Drave, Mariborskega otoka, termične obdelave odpadkov ... Ministra za kmetijstvo Jožeta Podgorška bo pričakalo manj alinej, a zato nič manj pomembnih - nadomestna zemljišča za zahodno obvoznico, Piramida in Kalvarija ...

Okoljskega ministra Andreja Vizjaka bodo pričakala vprašanja glede zaprtega odlagališča nevarnih odpadkov Metava, odlagališč kislega gudrona na Studencih, Dobravi in v Bohovi, zahodne obvoznice, plovnosti reke Drave, Mariborskega otoka, termične obdelave odpadkov ...
Andrej Petelinšek

Največ tem je odprtih z ministrstvom za infrastrukturo, ki ga vodi Jernej Vrtovec. Od gramoznic v Dogošah do mariborskega letališča, obnove cest, žičnic in Pohorja, železniškega trikotnika in v dopisu nenapisanega tunela pod središčem mesta. Osrednja tema pogovora s kulturnim ministrom Vaskom Simonitijem bo Center Rotovž z novo knjižnico, 24-milijonski projekt, za katerega sta se obe strani načelno dogovorili, da ga financirata vsaka polovico. Na kulturnem področju bo beseda tekla še o kinodvorani Partizan, stavbi nekdanjega taborišča Stalag, Piramidi, statusu javnega zavoda Center judovske kulturne dediščine Maribor ...

Med trenutno ministrsko ekipo je Maribor doslej največkrat obiskal Zdravko Počivalšek.
Sašo Bizjak

O Piramidi s tremi ministri

​Kar nekaj odprtih zadev ima mesto z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport. Predstavnike občine bi se z ministrico Simono Kustec radi pogovorili o ustanovitvi mednarodne šole v Mariboru, zagotovitvi dodatnih prostorov za Konservatorij za glasbo in balet, olimpijskem festivalu evropske mladine, Račjemu dvoru, Piramidi, ureditvi financiranja javnih vzgojno-izobraževalnih zavodov, katerih dejavnost je namenjena občanom večjega števila občin, kot sta Osnovna šola Gustava Šiliha ali Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše. Z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom se pričakuje predvsem nadaljevanje pogovorov o Partnerstvu za Pohorje.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik se je s predlogom selitve upravne enote iz prostorov občine v Ulici heroja Staneta na Trg Leona Štuklja seznanil že lani junija ob obisku Maribora.
Sašo Bizjak

Z ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezom Ciglerjem Kraljem bi odprli vprašanje gradnje novega doma za starostnike. Minister za javno upravo Boštjan Koritnik pa se je s predlogom selitve upravne enote iz prostorov občine v Ulici heroja Staneta na Trg Leona Štuklja - ali v stavbo nekdanje Probanke ali v stavbo nekdanje SDK - seznanil že lani junija ob obisku Maribora. "Eden izmed ciljev, na katerem že dolgo delam, je vzpostavitev upravnega centra v prostorih Probanke. S tem bi se sprostila mestna hiša, da bi lahko vse naše urade, ki so zdaj razkropljeni, združili pod eno streho. Enako je na strani države, ki ima inšpekcijske službe in upravno enoto v petih hišah. Želim si, da bi naši meščani imeli samo dve opciji - upravni center v Probanki in mestno občino na sedanji lokaciji," je načrte decembra v intervjuju za Večer pojasnil župan Arsenovič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta