Kdaj lahko turni smučarji hodijo in smučajo na Mariborskem Pohorju?

Igor Selan
28.01.2021 05:55
Nekateri turni smučarji menijo, da pogoji Marproma, ki je za njih na urejenih smučarskih progah zagotovil posebne termine, niso v skladu z zakonom o varnosti na smučiščih. Kaj pravijo na ministrstvu za notranje zadeve?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marprom je za turne smučarje zagotovil termine zunaj obratovanja žičnic zaradi varnosti. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Odločitev Marproma, da za turne smučarje zagotovi posebne termine, v katerih lahko uporabljajo smučarske proge, je povzročila tudi nekaj nezadovoljstva. Naj spomnimo: turnim smučarjem so vzpenjanje po urejenih progah na Mariborskem Pohorju omogočili med 7.30 in 9. uro, spust pa nato ob 9. uri, ko se odprejo smučišča. Ob tem je vzpon s turnimi smučmi mogoč še popoldan od 16. do 18. ure, ko je možen zadnji spust v dolino. Izjema so torki in četrtki, ko je termin med 16. in 18. uro rezerviran za spuste s pležuhi. Drugače je na Arehu, kjer je na progi Pisker turna smuka zagotovljena vsak dan od 9. do 16. ure, pri čemer pa je hoji navzgor namenjen posebej označen del proge.

"Zakon ne omenja omejitev za turno smučanje"

A nekateri turni smučarji menijo, da takšni pogoji niso v skladu z zakonom o varnosti na smučiščih, zato so se za tolmačenje zakona obrnili celo na ministrstvo za notranje zadeve (MNZ). "Kot je razbrati iz zakona, ta ne loči med različnimi vrstami smuči in smučarjev, govori le o smučanju (v skladu z zakonom je smučanje drsenje po snegu z uporabo smuči ali desk za smučanje z različnimi smučarskimi tehnikami), torej upravljavec smučišča verjetno ne sme ustvariti podkategorije turni smučar, saj je to v nasprotju z zakonom in pravili FIS. In zakon ne omenja omejitev za turno smučanje. V vseh alpskih državah velja pravilo, da se med smučanjem ustavljaš na robu smučišča in da se lahko turno pomikaš navzgor na robu smučišča. Le Marprom ima očitno drugačno (svoje) razumevanje turnega smučanja, ki je po mojem mnenju v nasprotju z zakonom. Turno se lahko smučaš ves čas obratovanja smučišča, če imaš veljavno vozovnico oziroma smučarsko karto," je v pismu MNZ zapisal Aleš Glavnik.

Sašo Bizjak

Hoja s smučmi navkreber ni smučanje

A MNZ zakon tolmači enako kot Marprom. Kot pojasnjujejo, je na smučiščih dovoljeno le smučanje, vse druge športne aktivnosti ali dejavnosti na smučišču pa so dovoljene le s pisnim soglasjem upravljavca smučišča na površinah, ki so predhodno fizično ločene od smučarske proge in posebej označene ter zavarovane.

"S fizičnim ločevanjem teh površin je zagotovljena najvišja raven varnosti smučarjev in drugih oseb na smučišču, saj lahko druge športne aktivnosti in dejavnosti pomenijo nevarnost za smučarje na smučarskih progah," pojasnjujejo na MNZ. In dodajo: "Zakonodajalec ne more predvideti vseh drugih športnih aktivnosti in dejavnosti, saj te nastajajo z napredkom športa in jih je vse nemogoče predvideti in našteti. Velja pa, da se za druge športne aktivnosti in dejavnosti šteje vse, kar ni opredeljeno kot smučanje."

Problem preozko smučišče na Čopovi progi

Kot dodatno pojasnjujejo v Marpromu, omejitve za turne smučarje veljajo samo na Mariborskem Pohorju. "Na Arehu, kjer je smučišče Pisker dovolj široko, da omogoča hkratno smuko in vzpon turnim smučarjem, teh omejitev ni, turni smučarji lahko poseben pas ob progi uporabljajo ves čas, ko ta obratuje. Na Mariborskem Pohorju pa je smučišče preozko, problem je predvsem na Čopovi progi od Trikotne jase do spodnje postaje vzpenjače, kjer smučarjem ob hkratni prisotnosti drugih uporabnikov ni mogoče zagotoviti varnosti. Treba je razumeti, da vsi smučarji niso enako vešči, da smučajo začetniki, otroci ..., in če trčijo, je to odgovornost nas kot upravljavca," razlaga direktor Bernard Majhenič.

Kot še pravi Majhenič, Marprom prejema tudi pritožbe smučarjev, da se nekateri turni smučarji in tudi pohodniki ne držijo pravil in se ne vzpenjajo zgolj po robu smučišča: "Nekateri hodijo tudi po sredini ali pa smučišče večkrat prečkajo, zato smo zaradi varnosti vseh zunaj časa delovanja žičnic določili termine, ko se lahko vzpenjajo, in v tem času zanje zagotovili tudi nadzornika smučišča in reševalca. Pri tem je treba vedeti tudi, da zunaj uradnega časa obratovanja smučišč na njih v skladu z zakonom ne sme biti nikogar."

Aljoša Peršak

Test na koronavirus obvezen tudi za turne smučarje

Nekateri turni smučarji se še sprašujejo, zakaj morajo za turno smuko kupiti vozovnice - te stanejo osem evrov, vključujejo pa hojo na smučeh navkreber po urejeni progi, spust navzdol in eno vožnjo z gondolo ali sedežnico Pisker -, če pa nujno ne uporabljajo žičniških naprav. "Turni smučarji za spust uporabljajo iste proge kot drugi smučarji, z urejanjem teh pa imamo stroške," pravijo v Marpromu. ​Kot še pojasnijo, so možnost enkratne uporabe gondole ali sedežnice Pisker v ceno vozovnice dodali kot dodano vrednost. Pri tem opozorijo, da morajo tudi turni smučarji, če se odločijo za njuno uporabo, v primeru nadzora predložiti negativen test na koronavirus, kot sicer velja za druge uporabnike žičniških naprav.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta