Kdo ima najboljši "paradajz" v Mariboru in komu je uspelo vzgojiti dvokilogramskega orjaka

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
24.08.2024 14:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najtežjega debeluha je pridelala Štefka Žel. 
Andrej Petelinšek

Ena od radosti poletja je tudi okusa poln paradižnik, ki osveži, ugasi žejo in nudi sto in eno kulinarično možnost. Najboljši je seveda z domačega vrta in od lokalnih pridelovalcev, tisti s trgovine se lahko pred njim skrije. To dobro vedo obiskovalci mariborske osrednje tržnice, ki so imeli minuli petek prav posebno priložnost - degustirali so lahko te sočne plodove pri prav vseh branjevcih, ki ga nudijo, ter podali oceno, kateri je najboljši po izgledu, barvi, okusu in konsistenci. Odvil se je namreč 2. Festival paradižnika v organizaciji Združenja pridelovalcev vrtnin Maribor, Kmetijsko- gozdarskega zavoda Maribor in Mestnih nepremičnin, katerega dolgoročni namen je izluščiti, katere sorte so za naše okolje najprimernejše, hkrati pa dati odgovor, kdo v Mariboru ima najboljši "paradajz".

Med obiskovalci tržnice je bilo veliko zanimanje za nakup paradižnikovih semen.
Andrej Petelinšek

Danes, v soboto, so razglasili, da je letos to absolutno Vrtnarija Mrak iz Kamnice, ki je s sorto buffalosteak dobila najboljšo povprečno oceno obiskovalcev, s sorto rossano pa so Mrakovi pobrali tudi drugo mesto. Tretje mesto je s sorto turbo osvojila Kmetija Skok.  

"Ključna je sorta, dobre sadike. Mi delamo po načelih permakulture, torej brez prekopavanja, gojimo samo v kompostu, da ima paradižnik čas, da si nabere okus. Razen s hranili, tudi škropimo ne, smo pa morali letos spomladi dvakrat škropiti s fungicidom, da smo ustavili plesen," je povedal Primož Mrak, katerih vrtnarija je osvojila tudi drugo mesto v kategoriji češnjevega paradižnika, ki ga ocenjujejo posebej, ker je njegov okus veliko močnejši od klasičnega debeloplodnega. Za najboljši češnjev paradižnik je sicer bil razglašen tisti od branjevke Ide Horvat, ki je povedala, da se tega pridelka nikoli ne probje. "Že danes sem pojedla 20 češnjevcev. Za žejo, čeprav me malo muči kislina," se je smejala. 

Med obiskovalci tržnice je bilo veliko zanimanje za nakup paradižnikovih semen.
Andrej Petelinšek

Največ pozornosti je tudi letos pritegnila kategorija najtežji paradižnik, v kateri lahko sodelujejo tudi vrtičkarji. Če je lani zmagal dober kilogram in pol težak primerek, je tokrat presenetil in navdušil kar dva kilograma in 76 gramov težak debeluh branjevke Štefke Žel iz Ruperč. "Nič posebnega nisem počela, razen da sem ga posadila in močno povezala, saj moraš paziti, da ne pade. Je pa bil na celem steblu samo ta paradižnik in nobenega drugega," je razložila in dodala, da so poskrbeli za dober kompost, škropijo pa da ne. Gospa na svojega orjaka ni posebej navezana. "Veste koliko sem samo danes imela paradižnikov po kilogram in pol? Za 50 kilogramov," se je smejala na vprašanje, ali ji ne bo težko zapičiti noža v njenega zmagovalca. Drugega največjega "bajseka" je imel Franc Žugman (1,79 kilograma), tretjega Kmetija Šlegl (1,665 kilograma). 

Letošnja sezona na vrtu je bila sicer zelo naporna, saj je bilo veliko vlage in paradižnik marsikomu ni preživel, ker ga je uničila plesen. Strokovnjakinja za zelenjavo Miša Pušenjak je dejala, da v zadnjih 35 letih, kar dela z zelenjavo, tako naporne sezone, tudi zaradi vročinskih valov, ponekod še toče, doslej ni bilo. Tudi obiskovalci tržnice, ki so ocenjevali paradižnike, so povedali, da okusi letos niso tako intenzivni. "Okusi paradižnikov tu v Mariboru so bili vseeno dobri, kajti ko smo bili na podobnem dogodku v Ormožu, so bili bolj povprečni," je ob tem povedala Pušenjak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta