Kje so največji zaostanki v UKC Maribor in bolnišnicah v Slovenj Gradcu, Celju, Murski Soboti in na Ptuju ter kako jih bodo odpravili?

Bolnišnice preštevajo zaostanke po epidemiji. Najbolj so se čakalne vrste podaljšale na kirurških oddelkih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Kljub vztrajnemu porastu števila okužb, ki sledijo sproščanju ukrepov, se stanje v slovenskih covid bolnišnicah popravlja. Kako in kdaj bodo lahko odpravili zaostanke, ki so še poslabšali že pred epidemijo dolge čakalne dobe?

V Mariboru najdaljše vrste na žilni kirurgiji

Glede na to, da se število covid pozitivnih pacientov tako na akutnem kot na intenzivnem oddelku v bolnišnici zmanjšuje, v teh dneh v UKC Maribor poteka prestrukturiranje v matične oddelke. Prestrukturiranje bo predvidoma v celoti uresničeno ob koncu prihodnjega tedna. Takrat bodo ponovno zagnani programi, ki se v minulem obdobju niso v celoti izvajali oziroma so bili okrnjeni.

Čakalne dobe so v mariborski bolnišnici trenutno najdaljše na oddelkih, kjer izvajajo operacije, po katerih potrebuje bolnik intenzivno terapijo. Najdlje se čaka na oddelku za žilno kirurgijo, in sicer za operacije krčnih žil, na oddelku za nevrokirurgijo, kjer se najdlje čaka na operacije hrbtenice, na oddelku za ortopedijo, kjer se najdlje čaka na operacijo nožnega palca, zastoji pa so tudi pri vstavljanju protez kolena in kolka. Zaostanki so tudi na oddelku za kardiokirurgijo - menjava srčne zaklopke, aortokoronarni obvodi in aortokoronarni obvodi z menjavo srčne zaklopke, naštevajo v UKC Maribor.

Najdlje se čaka na prvi pregled

V celjski bolnišnici so izvedli vse bolnišnične obravnave in izpolnili načrtovani program za lansko leto. Največje odstopanje od zastavljenega programa sta zaradi epidemiološke situacije imeli kirurgija in ORL, saj je bilo zaustavljeno izvajanje nenujnih operativnih posegov.

Beležijo pa zaostanke pri nenujnih obravnavah in specialistični ambulantni dejavnosti, ki jih niso mogli v celoti realizirati. Kot celota je bolnišnica realizirala približno 90 odstotkov zastavljenega programa specialističnoambulantne dejavnosti, vendar je doseganje programov po dejavnostih različno. Skupno število čakajočih pacientov na zdravstvene storitve se je lani povečalo za dobrih 18 odstotkov, več kot polovica med njimi jih čaka na kontrolni pregled. Število čakajočih na prvi pregled se je povečalo pri večini specialističnoambulantnih dejavnosti.

Splošna bolnišnica Ptuj 
Hojka Berlič

Še vedno težave s covid vdori

Tudi v Slovenj Gradcu so najdaljše čakalne dobe pri ortopedskih operacijah (endoproteza kolena, kolka), kirurških operacijah razen operacij na arterijah, uroloških operacijah (prostata, posegi na sečevodu, sečnici in drugi posegi). V ambulantni dejavnosti so zaostanki največji v revmatološki, nefrološki in kadriološki ambulanti, v ambulanti za terapijo bolečine in pri kolonoskopijah.

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec 
Jasmina Detela

V bolnišnici so sicer v letu 2021 dosegli 90 odstotkov programa, največji izpad programa pa so imeli na oddelku za splošno in abdominalno kirurgijo ter na oddelku za travmatologijo in ortopedijo. "V večini primerov izpadlega programa v tem letu ne bomo mogli nadoknaditi, saj v le nekaterih segmentih (predvsem ambulantnega) dela zmorejo ponujati dodatne storitve zunaj rednega delovnega časa," pravijo v bolnišnici.

Ob tem še dodatno pojasnijo, da so težava za bolj normalno delo na oddelkih tudi tisti bolniki, ki jih sprejmejo načrtovano na določene posege, a imajo asimptomatsko okužbo, ki jo prinesejo od doma, in pomenijo nevarnost za širjenje okužbe znotraj bolnišnice. Ti vdori so trenutno največji izziv, saj bodo onemogočali normalno delovanje tudi še v naslednjih mesecih.

Nad izpad s popoldanskim delom

Strokovna direktorica Splošne bolnišnice Murska Sobota Manuela Kuhar Makoter: "Čakalne dobe so najdaljše v ambulantni dejavnosti pri kardiologiji, gastroenterologiji in nefrologiji. V bolnišnični dejavnosti pa so najdaljše čakalne dobe v okviru ortopedije in ortopedskih operacij. Pri vseh teh dejavnostih so se čakalne dobe tudi najbolj podaljšale."

Neznan

Izpad operativnega programa je bil 23 odstotkov, kar pomeni 566 operacij manj v prvih dveh mesecih. Izpad bodo nadoknadili z delom v popoldanskem času in ob koncih tedna, kar bodo omogočili s pogodbo o dodatnem programu z ministrstvom za zdravje ter nacionalnim programom za skrajševanje čakalnih dob.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta