Knjižni molji v poletje z zaboji knjig. Do konca avgusta ​je mariborski bibilobus na počitnicah

Barbara Bradač
20.07.2021 02:57
V desetih občinah in na 45 postajališčih so potujoči knjižničarji v dobrega pol leta izposodili skoraj sto tisoč enot gradiva
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

​Bibliobus, potujoča enota Mariborske knjižnice, ki prinaša branje v številne kraje na mariborskem območju in v sosednje občine, je odšel na poletni oddih. Iz Mariborske knjižnice sporočajo, da bibliobus do konca avgusta ne vozi. Še pred počitnicami so se redni obiskovalci dobro založili s poletnim branjem. Pred dopusti si namreč najbolj vneti bralci izposodijo po 50 knjig in več, ekstremni primer družine je izposoja 150 knjig.

"Vedo, da nas sedaj nekaj časa ne bo, in si izposodijo malo več. Dobivamo pa čez poletje sporočila, da knjige ne samevajo v zaprašenem kotu, ampak jih ljudje tudi dejansko preberejo," je povedala Ksenija Trs iz potujoče knjižnice, ki tudi ureja FB-stran te enote knjižnice. Najbolj iskane knjige so Belo se pere na 90, vse Demšarjeve in od Tadeja Goloba, otroci od četrtega razreda posegajo po fantazijskih knjigah.

Igor Napast

Mariborska potujoča knjižnica deluje v desetih občinah (Maribor, Duplek, Kungota, Miklavž na Dravskem polju, Pesnica, Rače - Fram, Starše, Šentilj, Slovenska Bistrica in Oplotnica) in ima 45 postajališč. V letu 2020 je bibliobus prevozil 12.781 kilometrov na 787 vožnjah. Izposodili so skupno 122.169 enot knjižničnega gradiva, čeprav so bili lani zaradi korone tudi nekaj časa zaprti.

Igor Napast

"Potujočniki smo si edini, da so naši bralci pravi knjižni molji, kar dokazuje tudi statistika, saj so si v obdobju od začetka januarja do sedaj izposodili 99.351 enot knjižničnega gradiva. Koliko nas cenijo in kako smo dobrodošli, pa kaže številka, da nas je letos doslej obiskalo kar 12.428 ljubiteljev knjig," je dodala Trsova.

Prvi mariborski bibliobus je naredil prvo vožnjo 13. novembra 1974, le leto zatem, ko je speljal prvi bibliobus v Sloveniji - v Kopru. Sedaj je v Sloveniji 13 bibliobusov, ki prinašajo branje v kraje, kjer ni druge knjižnične dejavnost.

Saso Bizjak

"Bralci prihajajo tako zaradi izposoje kot tudi zato, da se malo podružijo. Marsikdo je rekel, da če ne bi bili potujoči knjižničarji tako dobre volje in polni energije, kot smo, ne bi prihajali," še pravi Trsova, ki pohvalno opaža, da narašča obisk mladih družin.

Ponovno bo bibliobus na postajališčih Zgornja Velka, Spodnja Kungota, Skoke in Miklavž (Spar) 30. avgusta in od takrat naprej po ustaljenem urniku.

Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta